VHC Twello koos meteen voor een gezonde ‘Gouden Sportkantine’

Johan Homan, voorzitter van VHC Twello: “Bij ons geen frituur, want zeg nou zelf: kinderen die om 11.00 uur na hun wedstrijd met friet rondlopen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Inleiding

Bij VHC Twello staat een gezonde sportomgeving hoog in het vaandel. Het sportpark van de Voorster Hockeyclub is rookvrij en beschikt al enkele jaren over een buitengewoon gezonde sportkantine, waar vers fruit(water) duidelijk in het zicht staat en waar geen plek is voor frituur. Eind 2017 werd de kantine van VHC Twello, als tweede club in Nederland, bekroond tot Gouden Sportkantine door JOGG/Team:Fit. Zij hebben daarmee een voorbeeldfunctie voor sportkantines in heel Nederland.

Resultaten

– Geen frituur, maar wel fruit(water) en gezonde snacks
– Leden worden gestimuleerd gezond te eten op de hockeyvereniging
– Positieve reacties van ouders die achter het ‘gezonde sportkantine’-concept staan
– Trekt sponsoren aan die een gezonde sportomgeving belangrijk vinden

Aanpak

Samenwerking met JOGG/Team:Fit
Toen VHC Twello in 2017 haar ‘echte’ clubhuis mocht openen, besloot de club dat direct te doen met een verantwoord voeding aanbod. Een frituur was er in de ‘oude keet’ al niet en dus logischerwijs ook niet in het nieuwe clubhuis, maar Twello wilde meer dan dat en zocht hulp bij JOGG/Team:Fit.

“Al bij de oprichting van onze vereniging in 2008, is in de statuten opgenomen dat we een maatschappelijk verantwoorde vereniging willen zijn”, vertelt voorzitter Johan Homan. “Toen het nieuwe clubhuis eraan kwam, paste het dus ook om dat zo gezond mogelijk te maken. Daar hebben we uiteindelijk de hulp van JOGG/Team:Fit voor ingeroepen. We wilden juist niet zelf dingen gaan verzinnen, die dan achteraf helemaal niet werken. JOGG/Team:Fit heeft alle expertise op dit gebied al in huis. Zij hebben ons geholpen de sportkantine nog gezonder te maken.”

Fruit(water), tosti’s, mueslirepen en popcorn
In de sportkantine van Twello is altijd vers fruit en fruitwater te vinden, op een prominente plek vlak naast de kassa. Daarnaast kan men ook kiezen voor een bruine tosti, een mueslireep of relatief gezonde popcorn. “Je zult hier geen ‘patat met mayo’ op het bord zien staan”, zegt Homan. “En er zijn ook geen marsen of snickers. Wel zijn er kleine zakjes drop en hebben we vetarme popcorn. Maar die hebben een minder prominente plek in het clubhuis dan het gezonde aanbod.”

Foto: Marieke van Dulmen

De inkoop
Twello koopt haar gehele assortiment in bij een lokale leverancier. Wanneer er tussentijds iets ontbreekt hebben ze ook een deal met een lokale supermarkt, waar benodigdheden voor een gereduceerd tarief gehaald kunnen worden.

Sta achter je keuze
Een gezonde sportkantine is niet een tijdelijk project, maar een permanente keuze. “Zorg dus ook dat je daar honderd procent achter staat”, benadrukt Homan. “Misschien missen we omzet omdat we geen frituur of snacks verkopen, maar dat vinden we minder belangrijk dan de gezondheid van onze leden. We hebben bewust voor deze weg gekozen. Natuurlijk krijgen we weleens de vraag vanuit bezoekende teams ‘waarom er geen frituur is’. Dan nemen we de tijd om dat uit te leggen en dan snappen ze het allemaal. Dat gezonde voeding bij sport hoort, is ook iets waar eigenlijk iedereen het uiteindelijk wel over eens is.”

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina