Funkey (4 en 5 jaar)

Hockey is er voor iedereen, dus ook voor de allerkleinsten! Zo creëren we voor iedere leeftijd aanbod met een passende belasting. Om 4- en 5-jarigen alvast op een leuke en natuurlijke manier kennis te laten maken met sportief bewegen is er Funkey.

Alles over Funkey

Bij Funkey gaat het om spelenderwijs goed leren bewegen: FUN in goed leren bewegen in KEY!

Wij bieden een Funkey lesprogramma voor verenigingen en scholen. Dit lesprogramma is te vinden in de oefenstof van het kenniscentrum. Het lesprogramma bestaat uit 6 modules die op zichzelf staan, maar ook aaneengesloten kunnen worden aangeboden. Het programma omvat grondvormen van bewegen, loopspelletjes, balvaardigheid en een basisvorm van hockey. Van beweegvaardig naar hockeyvaardig. De KNHB draagt hiermee bij aan de motorische ontwikkeling van deze jonge doelgroep.

Het Funkey programma heeft van het Kenniscentrum Sport & Bewegen op 5 november 2021 de maximale 3 sterren gekregen en dat betekent dat de KNHB zich officieel Partner in Veelzijdig Bewegen mag noemen.

Voor verenigingen én scholen

Het Funkey lesprogramma is zo ingericht dat verenigingen én scholen er gebruik van kunnen maken. Het is opgebouwd in 6 modules waardoor je op verschillende momenten in het jaar kunt instappen. De opbouw van de modules is als volgt:

  • 5 modules bestaan uit een lesprogramma van 6 weken. Waarvan er 1 speciaal is ingericht voor de sportzaal.
  • 1 module kan worden gebruikt als wervingstool en duurt 3 weken. De afzonderlijke trainingen zijn ook los in te zetten bij bijvoorbeeld een activiteit als de Koningsspelen.
  • Elke module raakt alle beweegvormen, maar heeft een ander zwaartepunt. De opbouw is van beweegvaardig naar hockeyvaardig in een heel seizoen.
  • Aan het eind van een module heb je de mogelijkheid om een Funkey diploma uit te reiken. Je kunt het diploma hieronder downloaden.

Voorleesboekje ‘Stockey wil op hockey’

De KNHB heeft samen met auteur Annemarie van der Eem en illustrator Jasmijn Evans het (voor)leesboek Stockey wil op hockey gemaakt. Speciaal voor jonge kinderen die op hockey willen, met Funkey starten óf het gewoon leuk vinden om te lezen.

Stockey heeft één grote wens: hij wil op hockey! Maar dan moet hij eerst goed leren bewegen. Zijn vrienden in het bos helpen hem daarbij. Samen belanden ze in allerlei avonturen. Ze springen, stoeien, klimmen en kruipen. En dat is leuker dan sommige dieren denken! Hoe lopen de avonturen in het bos af? En gaat Stockey op hockey?

Met ‘Stockey wil op hockey’ willen we iedereen bewust maken van het belang van een breed motorische basis en dat je hockey stap voor stap moet leren. Bovendien zorgt het boekje voor nog meer enthousiasme over het Funkey programma én de hockeysport. Een mooi cadeau voor kinderen en ouders die lid worden van jouw vereniging. Maar ook leuk om aan de kinderen te geven tijdens het Sinterklaasfeest op de club.

Bestel het boekje via de webshop van HockeyDirect!

HET GROTE STOCKEY DOE-BOEK

Tijdens de zomerstop, winterstop of een vakantieperiode kunnen kinderen niet altijd naar de hockeyvereniging en zitten ze thuis op de bank te stuiteren omdat ze wel willen spelen en rennen.

Om kinderen lekker te laten bewegen en spelen, hebben we het ‘HET GROTE STOCKEY DOE-BOEK’ ontwikkeld. Er staan leuke activiteiten in die ze thuis kunnen doen. En heeft je kleine hockeyer even geen zin om te bewegen? Dan staan er leuke andere activiteiten in, zoals kleurplaten en een doolhof.

Je kunt het Doe-boek hieronder gratis downloaden.

Promotiepakket Funkey

Speciaal voor verenigingen heeft de KNHB een pakket met middelen ontwikkeld waarmee de verenigingen Funkey kunnen promoten. Het pakket bestaat uit:

  • Video voor website vereniging en social media
  • Foto’s die je mag gebruiken op de website van de vereniging of social media
  • Digitale voorleesboek ‘Stockey wil op hockey’
  • Logo’s Funkey

Verenigingen kunnen het promotiepakket aanvragen via onderstaand formulier.

Funkey lesprogramma Koningsspelen

De KNHB heeft voor verenigingen en basisscholen in Nederland programma’s ontwikkeld ter invulling van de Koningsspelen.

Met het Funkey lesprogramma Koningsspelen kunnen de kleuters op een leuke en natuurlijke manier kennismaken met sportief bewegen. In het lesprogramma zit een diploma dat je na afloop aan alle kinderen kunt geven.

Downloads

Artikelen

Koningsspelen

Elk jaar worden de Koningsspelen gehouden. De Koningsspelen zijn bedoeld als een sportieve en gezellige dag voor alle kinderen in het basisonderwijs. Ieder jaar doen meer dan een miljoen kinderen mee aan de Koningsspelen. Voor…

Meer weten: Koningsspelen

Pietentraining

In aanloop naar Sinterklaas organiseren veel verenigingen jaarlijks een Pietentraining voor de jongste jeugd. Je kunt deze Funkey Pietentraining gebruiken voor jouw vereniging.

Podje Hockey: breed motorische ontwikkeling

Podje Hockey is de podcast van de KNHB. Hierin hoor je alles wat je moet weten over training, coaching en arbitrage.

In een tweedelige serie gaan we in op het thema ‘Breed motorische ontwikkeling’.

  • In aflevering #1 bespreken we het Funkey programma. Bewegingswetenschapper Jet Cremer en Hogeschooldocent Sport en Bewegen én KNHB-collega Boukje Smeets vertellen hoe je kinderen via Funkey spelenderwijs traint en ze enthousiast maakt om te gaan hockeyen!
  • Hoe stimuleer je BMO? En welke voordelen heeft het? In aflevering #2  gaan we hierover in gesprek met Remo Mombarg, docent en onderzoeker Bewegingsonderwijs en Jeugdsport, en Harm Bruin, fysiotherapeut in de topsport, zoals nu de Jong Oranje Hockeydames. Wetenschap én praktijk vertellen alles wat je moet weten over BMO!

Klik op onderstaande afbeeldingen en luister de podcast.

Deel deze pagina