Urban Hockey

Urban Hockey is een uitdagende, ‘coole’ vorm van hockey die je overal kan uitvoeren, ook op straat. Het bestaat uit Streethockey 3v3 en 5v5, Urban Skills & Tricks, Urban Challenges, Urban Battles en Urban Parcours. Urban Hockey wordt gespeeld in de wijk, tijdens Urban Sports Events en op de vereniging.

Urban Hockey in de wijk

Door Urban Hockey op een bereikbare locatie in de wijk aan te bieden, kunnen kinderen die geen lid zijn van een vereniging ook kennismaken met hockey. Dit wordt gedaan op Cruyff Courts, Krajicek Playgrounds, stadspleinen en wijkveldjes. Het Urban Hockey lesprogramma (zie downloads) is een aantrekkelijk en uitdagend programma gebleken voor de doelgroep. Het is succesvol toegepast in diverse maatschappelijke Urban Hockey Experience trajecten.

Urban Hockey Experience Breda 

In aanloop naar de Rabobank Hockey Champions Trophy 2018 werd de Urban Hockey Experience ingezet in verschillende wijken van Breda. Zo was er de Urban Hockey Tour van 7 tot en met 31 mei, met Urban Hockey-clinics op diverse pleintjes en veldjes. Ook was er de Urban Sports Week van 4 tot en met 8 juni bij Pier 15, met onder andere Urban Hockey, Streetdance, Streetbasketbal, Pannasoccer, Skateboarden en Freerunning.

Urban Hockey Experience Amsterdam

In Amsterdam is in 2016/17 een Urban Hockey Experience georganiseerd, in aanloop naar het EK. In totaal deden iets meer dan 5000 kinderen mee aan Urban Hockey, dat wekelijks op 12 pleintjes en wijkveldjes verdeeld over de stad werd aangeboden, afgewisseld met evenementen als de Urban Hockey Experience on Tour, 3v3 Champs in het Olympisch Stadion tijdens Next Gen en de Urban Sports Week A’dam op het Museumplein. Het slotstuk was een waar spektakel: 5 dagen lang Urban City op het Olympiaplein. Het eerste grote Urban Hockey event was geslaagd!

Urban & Streethockey Challenge Arnhem

Vanaf 2015 hebben partners in Arnhem (Sportbedrijf, HAN, Upward, HCM) de handen ineengeslagen en zijn gezamenlijk de Urban & Streethockey Challenge aangegaan, een maatschappelijk traject dat kinderen de kans geeft om te hockeyen in hun eigen omgeving, dichtbij huis. Inmiddels wordt er wekelijks structureel gehockeyd op 3 wijkveldjes: De Hobbit, Thialff en de Geitenkamp. In september gaat de Leuke Linde van start.

Samenwerking met de Cruyff & Krajicek Foundation

Op weg naar de Rabobank Hockey World Cup 2014 in Den Haag hebben de KNHB, de Johan Cruyff Foundation, de Richard Krajicek Foundation een convenant getekend om gezamenlijk kinderen kennis te laten maken met hockey. Inmiddels zijn in 10 Nederlandse gemeenten streethockeyprojecten opgezet.

Streethockey is een vorm van Urban Hockey. Het wordt in verband met de veiligheid gespeeld met lichtere hockeysticks en -ballen. De trainingen en wedstrijden vinden plaats op een Cruyff Court, Krajicek Playground of een ander wijkveld. Het zogenaamde Streetsportseizoen loopt grofweg vanaf half april tot eind oktober, met eventueel een alternatief programma in de zomer. Aan het eind van het Streetsportseizoen vindt een eindtoernooi plaats op lokaal, regionaal of landelijk niveau.

Zo’n eindtoernooi is op zondag 22 april door hockeyclub hdm georganiseerd op haar accommodatie. Na een lente-voortraject in de wijken Laakkwartier, Lipa, Ketelveld, ’t Zandje, Vermeerpark, Escamp Carré en Hondius, waarbij jongeren van de hdm Youth Academy assisteerden bij de trainingen, streden de teams om de felbegeerde 3v3 Haagse Streethockey Cup. Deze werd met ferve gewonnen door Team Ketelveld.

Doelen

De KNHB en haar samenwerkingspartners hebben zich een aantal doelen gesteld:

·        Het structureel verhogen van de sportparticipatie onder kinderen tussen de 8 en 12 jaar die wonen in wijken in grote steden waar geen gestructureerd hockeyaanbod (zoals hockeyverenigingen) aanwezig is

·        Kinderen op laagdrempelige wijze kennis laten maken met hockey op Krajicek Playgrounds en Cruyff Courts

·        Het stimuleren van kinderen om lid te worden van een Krajicek Sportclub, buurtsportclub of een andere vorm van structureel aanbod.

Urban & Streethockey scholing

De KNHB organiseert Urban & Streethockey scholingen voor sportleiders van de Cruyff en Krajicek Foundation. Ook combinatiefunctionarissen en verenigingstrainers zijn hier welkom. Sportleiders die een scholing hebben gevolgd, komen in aanmerking voor een materialenkit, waarmee ze Urban & Streethockey kunnen geven op hun court of playground.

Op vrijdag 6 juni en vrijdag 6 juli 2018 organiseerde de KNHB Urban Hockey scholingen voor sportleiders van de Cruyff en Krajicek Foundation. In Breda werden op 6 juni 7 sportleiders geschoold op Pier 15, tijdens de Urban Sports Week Breda. Een maand later, in Arnhem, melden zich nog eens 10 sportleiders voor de 3 uur durende scholing. Geïnspireerd door KNHB docent Boukje Smeets en veel tricks, challenges en battles rijker keerden allen tevreden terug naar “hun” court of playground, om het geleerde door te geven aan hun kids.

Downloads

Urban Events

Urban Hockey wordt actief ingezet als onderdeel van diverse Urban Multisports Events. Zo is Urban Hockey dit jaar georganiseerd tijdens de Nationale Sport Expo in de Arena op 16 mei, de Urban Sports Week Breda van 5 tot 8 juni, de Gameday in Den Helder op 16 juni en het Urban Sports Festival in Arnhem op 5 en 6 juli. In 2017 maakte Urban Hockey onderdeel uit van de USWA (Urban Sports Week Amsterdam) en de Next Gen Games in het Olympisch Stadion. 30 september aanstaande is er de Krajicek Tournament Day in Amsterdam. Hier wordt het streethockeyseizoen afgesloten met een toernooi en een clinic.

Urban Hockey op de vereniging

Urban Hockey is ook uitermate geschikt als middel om verenigingskids via skills & tricks plezier te laten beleven in het oefenen en verfijnen van technieken. Verschillende verenigingen hebben dit inmiddels opgepakt. Zo organiseerden de hockeyclubs Hilversum en Spandersbosch gezamenlijk de Urban Fieldhock3Y op vrijdag 30 maart. Aan dit 3v3 toernooi deden maar liefst 62 teams mee uit de D- en C-categorie.

DHV creëerde op donderdag 10 mei tijdens haar familietoernooi een Urban Battlefield, waar spelers en speelsters tussen de wedstrijden door los konden gaan op tricks & challenges.

MHC Flevoland organiseerde op 30 juni in het kader van haar 50 jarig Jubileum een Urban clinic voor de jongste jeugd.

MHC Goor kreeg tijdens de AV van de KNHB de bestuurderstrofee uitgereikt voor haar innovatieve ideeën en daden met betrekking tot het creëren van een mobiel Urban hockeyveld.

Doet jouw vereniging ook iets aan Urban Hockey, maar staat zij niet vermeld en zou je dat wel willen? Geef dit dan door aan gabrielle.van.doorn@knhb.nl

Urban Hockey lesprogramma

De KNHB heeft een Urban Hockey lesprogramma samengesteld, bestaande uit 6 “Experiences”. Iedere Experience kent 4 tricks (individueel), 1 battle (tegen elkaar) en 1 challenge (met elkaar). Het programma is methodisch verantwoord opgebouwd en is zowel bruikbaar op de vereniging, op school als in de wijk. Iedere trick, battle en challenge wordt in beeld gebracht via een filmpje, dat als icoontje op de leskaarten is aangebracht.

Downloads

Artikelen

Koningsspelen

Elk jaar worden de koningsspelen weer gehouden. Op de laatste schooldag voor Koningsdag kunnen basisscholen in Nederland en het Caribische deel van het koninkrijk hun leerlingen weer een sportdag en ontbijt aanbieden. De Koningsspelen zijn bedoeld als een…

Meer weten: Koningsspelen

Deel deze pagina