Urban Hockey

Urban Hockey is een uitdagende, ‘coole’ vorm van hockey die je overal kan uitvoeren, ook op straat. Het bestaat uit Streethockey 3v3 en 5v5, Urban Skills & Tricks, Urban Challenges, Urban Battles en Urban Parcours. Urban Hockey wordt gespeeld in de wijk, tijdens Urban Sports Events en op de vereniging.

Urban Road Show

Op donderdag 9 mei is het startschot gegeven voor de Urban Road Show. Het doel van deze roadshow is om jongeren op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier de sport te laten ervaren. De KNHB organiseert in samenwerking met verenigingen een regionaal evenement of sluit aan bij een urban multisport evenement in de gemeente. Jongeren kunnen zich uitleven met tricks, challenges en battles en hun begeleiders worden geschoold.

De Urban Road Show voert de komende maanden langs 27 urban sport evenementen. In de maanden augustus t/m oktober zijn dit de volgende locaties:

 • Vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus: Boeskool, Oldenzaal
 • Zondag 25 augustus: Urban Roadshow XL, Kaldeborn stadion, Heerlen
 • Zaterdag 31 augustus: Opening Edgar Davids plein, Amsterdam
 • Woensdag 11 september: Urban scholing, Thialf playground, Arnhem
 • Zondag 15 september: Own the Spot, Skatepark Evenaar, Almere
 • Zondag 29 september: Krajicek Foundation Tournament Day, Ahoy Rotterdam
 • Donderdag 24 oktober: Kick off Hockey Streetmatch, Amsterdam

Om de Urban Road Show van structurele waarde te laten zijn voor hockey in de regio, koppelen we aan het evenement een Urban Hockey scholing voor (hoofd)trainers van verenigingen, buurtsportcoaches, vakleerkrachten lichamelijke opvoeding, sportstudenten en pedagogisch medewerkers sport uit de hele regio.

Wil je meer weten over de Urban Road Show, neem dan contact op met Gabrielle van Doorn (gabrielle.van.doorn@knhb.nl).

Urban Hockey in de wijk

Door Urban Hockey op een bereikbare locatie in de wijk aan te bieden, kunnen kinderen die geen lid zijn van een vereniging ook kennismaken met hockey. Dit wordt gedaan op Cruyff Courts, Krajicek Playgrounds, stadspleinen en wijkveldjes. Het Urban Hockey lesprogramma (zie downloads) is een aantrekkelijk en uitdagend programma gebleken voor de doelgroep. Het is succesvol toegepast in diverse maatschappelijke Urban Hockey Experience trajecten.

Urban & Streethockey Challenge Arnhem

Vanaf 2015 hebben partners in Arnhem (Sportbedrijf, HAN, Upward, HCM) de handen ineengeslagen en zijn gezamenlijk de Urban & Streethockey Challenge aangegaan, een maatschappelijk traject dat kinderen de kans geeft om te hockeyen in hun eigen omgeving, dichtbij huis. Inmiddels wordt er wekelijks structureel gehockeyd op 4 wijkveldjes: De Hobbit, Thialff, de Geitenkamp en de Leuke Linde.

Urban Hockey Experience Breda 

In aanloop naar de Rabobank Hockey Champions Trophy 2018 werd de Urban Hockey Experience ingezet in verschillende wijken van Breda. Zo was er van 7 tot en met 31 mei de Urban Hockey Tour met Urban Hockey-clinics op diverse pleintjes en veldjes. Ook werd er de Urban Sports Week bij Pier 15 georganiseerd, met onder andere Urban Hockey, Streetdance, Streetbasketbal, Pannasoccer, Skateboarden en Freerunning.

Urban Hockey Experience Amsterdam

In Amsterdam is in 2016/17 een Urban Hockey Experience georganiseerd, in aanloop naar het EK. In totaal deden iets meer dan 5000 kinderen mee aan Urban Hockey, dat wekelijks op 12 pleintjes en wijkveldjes verdeeld over de stad werd aangeboden, afgewisseld met evenementen als de Urban Hockey Experience on Tour, 3v3 Champs in het Olympisch Stadion tijdens Next Gen en de Urban Sports Week A’dam op het Museumplein. Het slotstuk was een waar spektakel: 5 dagen lang Urban City op het Olympiaplein. Het eerste grote Urban Hockey event was geslaagd!

Samenwerking met de Cruyff & Krajicek Foundation

Op weg naar de Rabobank Hockey World Cup 2014 in Den Haag hebben de KNHB, de Johan Cruyff Foundation, de Richard Krajicek Foundation een convenant getekend om gezamenlijk kinderen kennis te laten maken met hockey. Inmiddels zijn in 10 Nederlandse gemeenten streethockeyprojecten opgezet.

Streethockey is een vorm van Urban Hockey. Het wordt in verband met de veiligheid gespeeld met lichtere hockeysticks en -ballen. De trainingen en wedstrijden vinden plaats op een Cruyff Court, Krajicek Playground of een ander wijkveld. Het zogenaamde Streetsportseizoen loopt grofweg vanaf half april tot eind oktober, met eventueel een alternatief programma in de zomer. Maar iedere locatie bepaalt zelf hoe lang het seizoen moet duren! Aan het eind van het Streetsportseizoen vindt een eindtoernooi plaats op lokaal, regionaal of landelijk niveau.

Zo’n eindtoernooi is op zondag 22 april 2018 door hockeyclub hdm georganiseerd op haar accommodatie. Na een lente-voortraject in de wijken Laakkwartier, Lipa, Ketelveld, ’t Zandje, Vermeerpark, Escamp Carré en Hondius, waarbij jongeren van de hdm Youth Academy assisteerden bij de trainingen, streden de teams om de felbegeerde 3v3 Haagse Streethockey Cup. Deze werd met ferve gewonnen door Team Ketelveld.

Doelen

De KNHB en haar samenwerkingspartners hebben zich een aantal doelen gesteld:

 • Het structureel verhogen van de sportparticipatie onder kinderen tussen de 8 en 12 jaar die wonen in wijken in grote steden waar geen gestructureerd hockeyaanbod (zoals hockeyverenigingen) aanwezig is.
 • Kinderen op laagdrempelige wijze kennis laten maken met hockey op Krajicek Playgrounds en Cruyff Courts.
 • Het stimuleren van kinderen om lid te worden van een Krajicek Sportclub, buurtsportclub of een andere vorm van structureel aanbod.

Urban & Streethockey scholing

De KNHB organiseert Urban & Streethockey scholingen voor sportleiders van de Cruyff en Krajicek Foundation. Ook combinatiefunctionarissen, buurtsportcoaches, vakleerkrachten LO en verenigingstrainers zijn hier welkom. Sportleiders die een scholing hebben gevolgd, komen in aanmerking voor een materialenkit, waarmee ze Urban & Streethockey kunnen geven op hun court of playground.

Op 22 februari 2019 wordt  in Utrecht een Urban scholing georganiseerd voor sportleiders van de Cruyff Foundation.

In 2018 werden Urban scholingen georganiseerd in Deventer, Helmond, Breda en Arnhem.

Op vrijdag 6 juni en vrijdag 6 juli 2018 organiseerde de KNHB Urban Hockey scholingen voor sportleiders van de Cruyff en Krajicek Foundation. In Breda werden op 6 juni 7 sportleiders geschoold op Pier 15, tijdens de Urban Sports Week Breda. Een maand later, in Arnhem, melden zich nog eens 10 sportleiders voor de 3 uur durende scholing. Geïnspireerd door KNHB docent Boukje Smeets en veel tricks, challenges en battles rijker keerden allen tevreden terug naar “hun” court of playground, om het geleerde door te geven aan hun kids.

Downloads

Urban Events

Urban Hockey wordt actief ingezet als onderdeel van diverse Urban Multisports Events. Zo is Urban Hockey in 2018 georganiseerd tijdens de Nationale Sport Expo in de Arena op 16 mei, de Urban Sports Week Breda van 5 tot 8 juni, de Gameday in Den Helder op 16 juni en het Urban Sports Festival in Arnhem op 5 en 6 juli. Tijdens de Krajicek Tournament Day op 30 september in Amsterdam werd het streethockeyseizoen afgesloten met een toernooi en een clinic. In 2017 maakte Urban Hockey onderdeel uit van de USWA (Urban Sports Week Amsterdam) en de Next Gen Games in het Olympisch Stadion.

Urban Hockey tijdens HISWA Sport Xperience

Van 6 t/m 10 maart 2019 is het Urban team aanwezig bij de HISWA Sport Xperience in de RAI. Tijdens dit indoor sportevenement kunnen jongeren van 6 t/m 16 jaar kennis maken met verschillende sporten waaronder Urban Hockey. Doe je mee aan de Sport Xperience, post je coolste hockeytricks dan op Instagram met #urbanhockey en maak kans op een mooie prijs!

Urban Hockey op de vereniging

Urban Hockey is ook uitermate geschikt als middel om verenigingskids via skills & tricks plezier te laten beleven in het oefenen en verfijnen van technieken. Verschillende verenigingen hebben dit inmiddels opgepakt. Zo organiseerden de hockeyclubs Hilversum en Spandersbosch gezamenlijk de Urban Fieldhock3Y op vrijdag 30 maart 2018. Aan dit 3v3 toernooi deden maar liefst 62 teams mee uit de D- en C-categorie.

In 2019 wordt het evenement herhaald op Goede Vrijdag 19 april.

DHV creëerde op donderdag 10 mei 2018 tijdens haar familietoernooi een Urban Battlefield, waar spelers en speelsters tussen de wedstrijden door los konden gaan op tricks & challenges.

MHC Flevoland organiseerde op 30 juni 2018 in het kader van haar 50 jarig Jubileum een Urban clinic voor de jongste jeugd.

MHC Goor kreeg tijdens de AV van de KNHB de bestuurderstrofee uitgereikt voor haar innovatieve ideeën en daden met betrekking tot het creëren van een mobiel Urban hockeyveld.

Doet jouw vereniging ook iets aan Urban Hockey, maar staat zij niet vermeld en zou je dat wel willen? Geef dit dan door aan gabrielle.van.doorn@knhb.nl

Urban Hockey materialen

Wil je een Urban hockey materialenkit aanschaffen voor jouw school of vereniging? Dan kun je terecht bij de firma Engelhart.

De hockeysticks zijn in diverse maten verkrijgbaar. Ze zijn slijtvast en kunnen zowel indoor als outdoor gebruikt worden.

Voor KNHB verenigingen, scholen en buurtsportwerk gelden speciale prijzen:

 • Een set van 16 sticks (bijv. bestaande uit 2×33”, 10×34”, 4×36”) en 16 ballen kost € 128,20.
 • Een set van 30 sticks (bijv. bestaande uit 6×33”, 12×34”, 12×36” ) en 30 ballen kost € 241,50.

Qua maten kun je variëren. Ook kan een pakket van 12 sticks worden samengesteld. Indien gewenst kan er ook een pakket samengesteld worden in een hockeytas.

Een Engelhart roltas kost € 39,95 voor een klein formaat, afmeting 92x28x28cm (16 sticks en ballen) en € 49,95 voor een groot formaat, afmeting 92x35x35cm (30 sticks en ballen). Er is ook een roltas welke van bovenuit geopend kan worden en verticaal kan blijven staan, afmeting 94x38x36cm. Deze tas kost € 59,95.

Alle prijzen zijn exclusief BTW.

Voor eventuele vragen en of een offerte kun je mailen naar Sharon Groeneveld: info@engelhart.nl

Urban Hockey lesprogramma

De KNHB heeft een Urban Hockey lesprogramma samengesteld, bestaande uit 6 “Experiences”. Iedere Experience kent 4 tricks (individueel), 1 battle (tegen elkaar) en 1 challenge (met elkaar). Het programma is methodisch opgebouwd en is zowel bruikbaar op de vereniging, op school als in de wijk. Iedere trick, battle en challenge wordt in beeld gebracht via een filmpje, dat als icoontje op de leskaarten is aangebracht.

Downloads

Artikelen

Koningsspelen

Elk jaar worden de Koningsspelen gehouden. In 2019 vinden ze plaats op 12 april. Basisscholen in Nederland en het Caribische deel van het koninkrijk kunnen hun leerlingen weer een sportdag en ontbijt aanbieden. De Koningsspelen…

Meer weten: Koningsspelen

Deel deze pagina