Urban Hockey

Urban Hockey is een uitdagende, coole vorm van hockey die je overal kunt spelen. Gewoon thuis, in de tuin of op je stoep. Het bestaat uit Streethockey 3v3 en 5v5, Urban Skills & Tricks, Urban Challenges, Urban Battles en Urban Parcours. Ook steeds meer verenigingen besteden er aandacht aan, maar  Urban Hockey wordt vooral op straat georganiseerd, als gratis naschoolsche activiteit in de wijk en tijdens urban sportevenementen. Zo maken steeds meer kinderen kennis met hockey.

Urban Hockey Experience

In samenwerking met de gemeente Amsterdam en als officieel side event van de EuroHockey Championships 2021 vindt de Urban Hockey Experience plaats: een project om jeugd enthousiast te maken voor sporten en hockey in het bijzonder. In aanloop naar de EK wordt inmiddels op 12 pleinen en veldjes in Amsterdam, verspreid over de 7 stadsdelen en nog t/m de week van 5-9 juli, wekelijks gehockeyd.

In Amsterdam kan er minstens een uur per week gehockeyd worden op deze dagen en locaties:

Maandag 15.45-16.45 uur, Noorderspeeltuin (Centrum)
Maandag 15.30-17.00 uur, Piet Mondriaanplein (Nieuw-West)
Maandag 14.45-15.45 uur, Confusius speeltuin (Nieuw-West)
Maandag 14.15-15.15 uur, Vechtplein (Zuid)

Dinsdag 16.00-17.00 uur, HC Dynamics (Bijlmer Sportpark, Karspeldreef 501) (Zuidoost)
Dinsdag 15.00-17.00 uur, Henrick de Keijserplein (Zuid)
Dinsdag 14.15-15.30 uur, Sportplein Molenwijk (Noord)

Woensdag 14.30-17.00 uur, Makassarplein (Oost)

Donderdag 14.15-15.15 uur, Columbusplein (West)

Vrijdag 17.00-18.00 uur, HC Dynamics (Bijlmer Sportpark, Karspeldreef 501) (Zuidoost)
Vrijdag 14.30-17.00 uur, Egoli Cruyff Court (Egoli 5) (Zuidoost)

HOCKEY FOUNDATION DAY CAMP

Op de finaledag van de EuroHockey Championships 2021 (zondag 13 juni) wordt een feestelijk Day camp georganiseerd voor kinderen die regelmatig aan de hockey-activiteiten op de pleinen deelnemen. Het ochtendprogramma vindt plaats bij THC Hurley in het Amsterdamse Bos en ’s middags wandelen de kinderen van daaruit naar het Wagener Stadion om de finalewedstrijd te bekijken!

HOCKEY FOUNDATION TEAM EXPERIENCE

Er is ook de mogelijkheid om onderling wedstrijdjes te spelen tijdens de wekelijkse Team Experience op de vrijdagmiddag, waarbij de pleinenteams en nieuwe clubteams tegen elkaar gaan spelen bij hockeyvereniging Amsterdam Dynamics. Op vrijdag 2 juli wordt de zomervakantie ingeluid met de Team Experience finals bij Amsterdam Dynamics.

Urban Hockey lesprogramma (download)

De KNHB heeft een Urban Hockey lesprogramma samengesteld met 6 Experiences. Iedere Experience bestaat uit 4 individuele tricks, 1 battle (tegen elkaar) en 1 challenge (met elkaar). Het programma is methodisch opgebouwd en is zowel bruikbaar op de vereniging, op school als in de wijk. De moves worden voorgedaan in een video, die je kunt bekijken door op het icoon op de leskaart te klikken.

Downloads

Artikelen

Koningsspelen

Elk jaar worden de Koningsspelen gehouden. Basisscholen in Nederland en het Caribische deel van het koninkrijk kunnen hun leerlingen weer een sportdag en ontbijt aanbieden. De Koningsspelen zijn bedoeld als een sportieve en gezellige dag…

Meer weten: Koningsspelen

Urban Hockey scholing

Om de Urban Hockey Experience van structurele waarde te laten zijn voor hockey in de regio, koppelen we aan het evenement een Urban Hockey scholing voor verenigingstrainers, combinatiefunctionarissen, buurtsportcoaches, sportleiders, pedagogisch medewerkers sport en vakleerkrachten lichamelijke opvoeding uit de hele regio. Meer informatie vind je in de download.

Urban Hockey in de wijk

Door Urban Hockey op een bereikbare locatie in de wijk aan te bieden, kunnen kinderen die geen lid zijn van een vereniging ook kennismaken met hockey. Dit wordt gedaan op Cruyff Courts, Krajicek Playgrounds, stadspleinen en wijkveldjes. Het Urban Hockey lesprogramma (zie downloads) is een aantrekkelijk en uitdagend programma gebleken voor de doelgroep. Het wordt al een aantal jaar succesvol toegepast in diverse maatschappelijke Urban Hockey Experience trajecten.

Urban & Streethockey Challenge Arnhem

Zo hebben verschillende partners al in 2015 in Arnhem (Sportbedrijf, HAN, Upward, HCM) de handen ineengeslagen en zijn gezamenlijk de Urban & Streethockey Challenge aangegaan, een maatschappelijk traject dat kinderen de kans geeft om te hockeyen in hun eigen omgeving, dichtbij huis. Inmiddels wordt er wekelijks structureel gehockeyd op 4 wijkveldjes: De Hobbit, Thialff, de Geitenkamp en de Leuke Linde.

Urban Hockey Experience Amsterdam

In 2017, in aanloop naar het EK, kreeg de Urban Hockey Experience een vervolg in Amsterdam. In totaal deden iets meer dan 5000 kinderen mee aan Urban Hockey, dat wekelijks op 12 pleintjes en wijkveldjes verdeeld over de stad werd aangeboden, afgewisseld met evenementen als de Urban Hockey Experience on Tour, 3v3 Champs in het Olympisch Stadion tijdens Next Gen en de Urban Sports Week A’dam op het Museumplein. Het slotstuk was een waar spektakel: 5 dagen lang Urban City op het Olympiaplein. Het eerste grote Urban Hockey event was geslaagd!

Urban Hockey Experience Breda 

Ook in aanloop naar de Rabobank Hockey Champions Trophy in 2018 werd de Urban Hockey Experience ingezet in verschillende wijken van Breda. Zo was er Urban Hockey Tour met clinics op diverse pleintjes en veldjes. Ook werd er de Urban Sports Week bij Pier 15 georganiseerd, met onder andere Urban Hockey, Streetdance, Streetbasketbal, Pannasoccer, Skateboarden en Freerunning.

Samenwerking met de Cruyff & Krajicek Foundation

Op weg naar de Rabobank Hockey World Cup 2014 in Den Haag hebben de KNHB, de Johan Cruyff Foundation, de Richard Krajicek Foundation een convenant getekend om gezamenlijk kinderen kennis te laten maken met hockey. Inmiddels zijn in 10 Nederlandse gemeenten streethockeyprojecten opgezet.

Streethockey is een vorm van Urban Hockey. Het wordt in verband met de veiligheid gespeeld met lichtere hockeysticks en -ballen. De trainingen en wedstrijden vinden plaats op een Cruyff Court, Krajicek Playground of een ander wijkveld. Het zogenaamde Streetsportseizoen loopt grofweg vanaf half april tot eind oktober, met eventueel een alternatief programma in de zomer. Maar iedere locatie bepaalt zelf hoe lang het seizoen moet duren! Aan het eind van het Streetsportseizoen vindt een eindtoernooi plaats op lokaal, regionaal of landelijk niveau.

Doelen

De KNHB en haar samenwerkingspartners hebben zich een aantal doelen gesteld:

  • Het structureel verhogen van de sportparticipatie onder kinderen tussen de 8 en 12 jaar die wonen in wijken in grote steden waar geen gestructureerd hockeyaanbod (zoals hockeyverenigingen) aanwezig is.
  • Kinderen op laagdrempelige wijze kennis laten maken met hockey op Krajicek Playgrounds en Cruyff Courts.
  • Het stimuleren van kinderen om lid te worden van een Krajicek Sportclub, buurtsportclub of een andere vorm van structureel aanbod.

Urban Hockey op de vereniging

Met Urban Hockey op de vereniging kun je de jeugd met skills & tricks uitdagen hun technieken te oefenen. Tegelijkertijd kan het ook een manier zijn om juist kinderen van buiten de vereniging te inspireren te gaan hockeyen, bijvoorbeeld door een urban clinic te organiseren.

De KNHB heeft een speciale toolkit ‘Boeien en binden van jeugd’ ontwikkeld voor de verenigingen om aan de slag kunnen gaan met de werving en het behoud van jeugdleden.

Urban Hockey materialen

Wil je een Urban hockey materialenkit aanschaffen voor jouw school of vereniging? Dan kun je terecht bij de firma Engelhart.

De hockeysticks zijn in diverse maten verkrijgbaar. Ze zijn slijtvast en kunnen zowel indoor als outdoor gebruikt worden.

Voor KNHB verenigingen, scholen en buurtsportwerk gelden speciale prijzen:

  • Een set van 16 sticks (bijv. bestaande uit 2×33”, 10×34”, 4×36”) en 16 ballen kost € 128,20.
  • Een set van 30 sticks (bijv. bestaande uit 6×33”, 12×34”, 12×36” ) en 30 ballen kost € 241,50.

Qua maten kun je variëren. Ook kan een pakket van 12 sticks worden samengesteld. Indien gewenst kan er ook een pakket samengesteld worden in een hockeytas.

Een Engelhart roltas kost € 39,95 voor een klein formaat, afmeting 92x28x28cm (16 sticks en ballen) en € 49,95 voor een groot formaat, afmeting 92x35x35cm (30 sticks en ballen). Er is ook een roltas welke van bovenuit geopend kan worden en verticaal kan blijven staan, afmeting 94x38x36cm. Deze tas kost € 59,95.

Alle prijzen zijn exclusief BTW.

Voor eventuele vragen en of een offerte kun je mailen naar Sharon Groeneveld: info@engelhart.nl

Deel deze pagina