Urban Hockey

Urban Hockey is een uitdagende, coole vorm van hockey die je overal kunt spelen. Gewoon thuis, in de tuin of op je stoep. Het bestaat uit Streethockey 3v3 en 5v5, Urban Skills & Tricks, Urban Challenges, Urban Battles en Urban Parcours. Ook steeds meer verenigingen besteden er aandacht aan, maar  Urban Hockey wordt vooral op straat georganiseerd, als gratis naschoolsche activiteit in de wijk en tijdens urban sportevenementen. Zo maken steeds meer kinderen kennis met hockey.

Urban Hockey lesprogramma

De KNHB heeft een Urban Hockey lesprogramma samengesteld met 6 Experiences. Iedere Experience bestaat uit 4 individuele tricks, 1 battle (tegen elkaar) en 1 challenge (met elkaar). Het programma is methodisch opgebouwd en is zowel bruikbaar op de vereniging, op school als in de wijk. De moves worden voorgedaan in een video, die je kunt bekijken door op het icoon op de leskaart te klikken.

Downloads

Urban Hockey Koningsspelen

De KNHB heeft voor verenigingen en basisscholen in Nederland programma’s ontwikkeld ter invulling van de Koningsspelen.

Het Urban Hockey Koningsspelen programma is geschikt voor de groepen 6 tot en met 8 en bestaat uit zes Urban Hockey Spelen die in circuitvorm worden afgewerkt.

Downloads

Artikelen

Koningsspelen

Elk jaar worden de Koningsspelen gehouden. De Koningsspelen zijn bedoeld als een sportieve en gezellige dag voor alle kinderen in het basisonderwijs. Ieder jaar doen meer dan een miljoen kinderen mee aan de Koningsspelen. Voor…

Meer weten: Koningsspelen

Urban Hockey op de vereniging

Met Urban Hockey op de vereniging kun je de jeugd met skills & tricks uitdagen hun technieken te oefenen. Tegelijkertijd kan het ook een manier zijn om juist kinderen van buiten de vereniging te inspireren te gaan hockeyen, bijvoorbeeld door een urban clinic te organiseren.

De KNHB heeft een speciale toolkit ‘Boeien en binden van jeugd’ ontwikkeld voor de verenigingen om aan de slag kunnen gaan met de werving en het behoud van jeugdleden.

Urban Hockey in de wijk

Door Urban Hockey op een bereikbare locatie in de wijk aan te bieden, kunnen kinderen die geen lid zijn van een vereniging ook kennismaken met hockey. Dit wordt gedaan op Cruyff Courts, Krajicek Playgrounds, stadspleinen en wijkveldjes. Het Urban Hockey lesprogramma is een aantrekkelijk en uitdagend programma gebleken voor de doelgroep. Het wordt al een aantal jaar succesvol toegepast in diverse maatschappelijke Urban Hockey Experience trajecten.

Samenwerking met de Cruyff & Krajicek Foundation
Op weg naar de Rabobank Hockey World Cup 2014 in Den Haag hebben de KNHB, de Johan Cruyff Foundation, de Richard Krajicek Foundation een convenant getekend om gezamenlijk kinderen kennis te laten maken met hockey. Inmiddels zijn in 10 Nederlandse gemeenten streethockeyprojecten opgezet.

Streethockey is een vorm van Urban Hockey. Het wordt in verband met de veiligheid gespeeld met lichtere hockeysticks en -ballen. De trainingen en wedstrijden vinden plaats op een Cruyff Court, Krajicek Playground of een ander wijkveld. Het zogenaamde Streetsportseizoen loopt grofweg vanaf half april tot eind oktober, met eventueel een alternatief programma in de zomer. Maar iedere locatie bepaalt zelf hoe lang het seizoen moet duren! Aan het eind van het Streetsportseizoen vindt een eindtoernooi plaats op lokaal, regionaal of landelijk niveau.

Doelen
De KNHB en haar samenwerkingspartners hebben zich een aantal doelen gesteld:

  • Het structureel verhogen van de sportparticipatie onder kinderen tussen de 8 en 12 jaar die wonen in wijken in grote steden waar geen gestructureerd hockeyaanbod (zoals hockeyverenigingen) aanwezig is.
  • Kinderen op laagdrempelige wijze kennis laten maken met hockey op Krajicek Playgrounds en Cruyff Courts.
  • Het stimuleren van kinderen om lid te worden van een Krajicek Sportclub, buurtsportclub of een andere vorm van structureel aanbod.

Deel deze pagina