Zaalhockey

Zaalhockey is de tegenhanger van Veldhockey en wordt binnen in een sportzaal gespeeld, met minder spelers en in kortere wedstrijden. Zaalhockey vindt plaats in de periode dat Veldhockey winterstop heeft.

Alles over Zaalhockey

Zaalhockey wordt binnen gespeeld op een speelveld met een houten of kunststof ondergrond. Aan de rand van dit veld liggen balken waardoor de bal niet over de zijlijn kan. Het veld is kleiner dan bij Veldhockey.

Zaalhockeywedstrijden worden gespeeld door twee teams met ieder zes spelers. Daarvan zijn doorgaans 5 veldspelers en 1 keeper. Het komt echter regelmatig voor dat een keeper in de laatste minuten van een wedstrijd voor een extra veldspeler wordt gewisseld. Een team mag maximaal zes wisselspelers op de bank hebben.

Zaalhockey wordt gespeeld in de maanden december, januari en februari.

Voor wie?

Zaalhockey is voor iedereen die graag in de winterperiode wil hockeyen. Je hoeft niet per definitie Veldhockey te spelen om te mogen zaalhockeyen. Je moet echter wel altijd ingeschreven zijn bij een vereniging.

Artikelen

De excellerende keeper in zaalhockey

De rol van de keeper is essentieel binnen het zaalhockey. Nog veel meer dan op het veld kan een keeper het verschil maken tussen winst en verlies. Wat maakt het keepen in de zaal zo…

Meer weten: De excellerende keeper in zaalhockey

Een moderne kijk op zaalhockey

Zoveel meer en mooier dan hockey met balken Met nog 1:30 minuut op de klok staan we 4-2 voor tegen Duitsland. Het is de halve finale van het Wereldkampioenschap zaalhockey voor heren in Leipzig in…

Meer weten: Een moderne kijk op zaalhockey

De kracht van het Nederlandse zaalhockey

Over de kwaliteiten van het Nederlandse zaalhockey In februari 2011 wordt in het Poolse Poznan het WK zaalhockey gespeeld. In aanloop naar dit toernooi sprak Hockeyvisie uitgebreid met Joost van Geel, die sinds 2008 aan…

Meer weten: De kracht van het Nederlandse zaalhockey

Zaalhockey met Duitse Gründlichkeit

Bondscoach Robin Rösch over zaalhockey in Nederland en Duitsland   De Duitser Robin Rösch leidt sinds december 2006 het Nationaal Zaalhockeyteam Heren. Met het oog op het komende WK zaalhockey, in februari 2011 in Poznan,…

Meer weten: Zaalhockey met Duitse Gründlichkeit

Competitie Zaalhockey

Net als bij Veldhockey worden bij Zaalhockey competities aangeboden voor verschillende doelgroepen: Jongste Jeugd, Jeugd, Jong Senioren, Senioren en Veteranen.

Alle informatie over de competitie vind je bij het onderdeel ‘Competities’.

Spelregels Zaalhockey

Om alles in goede banen te leiden zijn ook bij Zaalhockey spelregels nodig. Vanwege de andere speelomstandigheden zijn dit andere regels dan Veldhockey.

Het volledige spelreglement Zaalhockey vind je in de downloads. Het is handig om je geheugen voorafgaand aan de start van het zaalhockeyseizoen op te frissen door de regels weer even door te nemen.

Downloads

Videomateriaal uitleg spelregels

Op het YouTube kanaal van de KNHB vind je een afspeellijst met video’s waarin verschillende spelsituaties worden uitgelicht en waarbij bepaalde spelregels nader worden toegelicht. De video’s zijn bedoeld om spelsituaties en spelregels die complexer zijn om uit te leggen of moeilijker te interpreteren extra duiding te geven.

Spelregels Veldhockey

Bekijk de afspeellijst met video’s over spelregels en spelsituaties in het veldhockey.

Spelregels zaalhockey

Bekijk de afspeellijst met video’s over spelregels en spelsituaties in het zaalhockey.

Briefingsvideo scheidsrechters

De Commissie Spelregels heeft aan het begin van dit seizoen ook twee briefingsvideo’s voor scheidsrechters gemaakt.

Waar wordt Zaalhockey aangeboden?

Wil je weten welke verenigingen Zaalhockey aanbieden? Neem dan even een kijkje op de pagina over verenigingen. Als je al lid bent van een vereniging kun je ook contact opnemen met de zaalhockeycommissaris van jouw vereniging.

Nationale teams

Onze nationale trots zijn natuurlijk de Dames en Heren van Oranje. Alle actuele informatie over de selecties en het laatste nieuws kun je vinden op de OranjeHockey pagina van hockey.nl.

Deel deze pagina