Competitie aanbod Zaalhockey

Lees alles over de diverse competities in de zaal met de bijbehorende kampioenschappen die de KNHB organiseert.

Indeling en niveaus

De Nederlandse hockeycompetitie is ingedeeld in bonds- en districtscompetities. Er zijn competities van verschillende niveaus en voor diverse doelgroepen: Jongste Jeugd, Jeugd, Jong Senioren, Senioren en Veteranen.

Verschil tussen bonds- en districtscompetities

De KNHB heeft de hockeycompetitie opgedeeld in bondscompetities en districtscompetities.

De bondscompetities worden ook wel landelijke competities genoemd. Bondscompetities zijn competities die over de districtsgrenzen heen gespeeld worden. Meer over de bondscompetities is te vinden onder “Bondscompetities”.

Districtscompetities zijn competities die worden gespeeld binnen de grenzen van het district. Meer over de districtscompetities is te vinden onder “Districtscompetities”.

Bondscompetitie Zaalhockey

Tot de bondscompetitie behoort de Hoofdklasse Zaalhockey. In de Hoofdklasse Zaalhockey spelen de twaalf beste standaard teams (H1/D1) verdeeld over twee poules een volledige competitie van tien wedstrijden. Na afloop van de competitie wordt de ranglijst opgemaakt en plaatsen enkele teams zich voor de play-offs voor het Nederlands kampioenschap of de nacompetitie tegen degradatie. De Hoofdklasse Zaalhockey valt onder de verantwoordelijkheid van de bondscompetitieleiding. Onder de downloads is het conceptschema van de nacompetitie Hoofdklasse Zaalhockey te vinden (let op: de poules zijn op grond van ranking van tevoren vastgesteld; ook de accommodaties zijn van tevoren vastgesteld.)

Poule-indelingen en speeldagen

De poule-indelingen van de Bondscompetities zijn te vinden in de Standenmotor.
De speeldata van de bondscompetitie worden elk seizoen vastgelegd in de speeldagenkalender. De wedstrijden worden op tijd en locatie ingepland door de bondscompetitieleiding. Deze informatie is te vinden in de Standenmotor.

Het competitieprogramma van de Hoofdklasse Zaalhockey 2019-2020 is te vinden onder de downloads.

Reglementen en promotie- & degradatieregelingen

Om de wedstrijden in goede banen te leiden heeft de KNHB een aantal uitgangspunten en reglementen opgesteld, waaronder regels met betrekking tot invallen (speelgerechtigdheid). Daarnaast heeft de KNHB samen met de verenigingen een aantal procedures afgesproken, bijvoorbeeld over het invullen van het Digitale Wedstrijdformulier, afgelastingen en wat te doen als een team niet genoeg spelers beschikbaar heeft.
Aan het eind van het seizoen bepalen promotie- en degradatieregels in welke klasse het team het volgende seizoen zal spelen.

Downloads

Districtscompetities Zaalhockey

De districtscompetitie Zaalhockey is verdeeld over vijf districten:

Deze competities vallen onder de verantwoordelijkheid van de districtscompetitieleiding.

In de districten wordt gespeeld in de (reserve) Topklasse of lager. Het aanbod aan competities verschilt per district. Daarom lees je op de districtspagina’s meer informatie per district.

Poule-indelingen en speeldata

De poule-indelingen van de verschillende Districtscompetities zijn te vinden in de Standenmotor.
De speeldata van de districtscompetities worden elk seizoen vastgelegd in de speeldagenkalender van het district. De wedstrijden worden op tijd en locatie ingepland door de districtscompetitieleiding. Deze informatie is te vinden in de Standenmotor.

Reglementen

Om de wedstrijden in goede banen te leiden heeft de KNHB een aantal uitgangspunten en reglementen opgesteld. Er zijn ook regels met betrekking tot invallen (speelgerechtigdheid). Daarnaast heeft de KNHB samen met de verenigingen een aantal procedures afgesproken, bijvoorbeeld over het invullen van het Digitale Wedstrijdformulier, afgelastingen en wat te doen als een team niet genoeg spelers beschikbaar heeft.

Downloads

Kampioenschappen Zaalhockey

De KNHB organiseert jaarlijks de volgende zaalhockey kampioenschappen:

  • Nederlands Kampioenschappen A-, B- en C-jeugd
  • Nederlands Kampioenschappen Hoofdklasse Zaalhockey
  • Nederlands Kampioenschappen Reserve Dames/Heren

Om te komen tot de poule-indelingen van de Nederlands Kampioenschappen hanteert de competitieleiding vaste indelingscriteria. Zo waarborgt de KNHB een objectief en transparant systeem. Meer informatie hierover en andere informatie over de Kampioenschappen vind je in de agenda.

Onder de downloads vind je het wedstrijdprogramma van de voorrondes NK junioren en in concept het wedstrijdprogramma van het NK voor Reserve teams.

Downloads

Deel deze pagina