Opleiding CS+ leercoach/expert CS+

Er zijn geen data bekend voor deze opleiding

Heb je zelf veel fluitervaring en wil je enthousiaste en gemotiveerde CS+ scheidsrechters meer leren en persoonlijk begeleiden? Dan is de opleiding tot CS+ leercoach misschien wel iets voor jou.

De rol van CS+ leercoach is leuk en gevarieerd. Je begeleidt de CS+ cursist(en) een aantal keer bij wedstrijden en je bent ook vraagbaak. Daarnaast heb je contact met de CS+ coördinator van je vereniging over de voortgang van de CS+ cursist(en) en neem je praktijktoetsen af. Een leercoach begeleidt een groepje van gemiddeld 2 tot 4 cursisten. Zij leren graag van jou!

Opleiding CS+ leercoach

Tijdens de opleiding leer je om het niveau, de ambitie en de doelen van de CS+ cursist centraal te stellen en de scheidsrechter op een positieve manier te begeleiden. Het ontwikkelen (of verbeteren) van feedbackvaardigheden en coachingstechnieken staan hierbij centraal. De opleiding bestaat uit twee workshops die in de avond aangeboden worden. Wanneer je deze twee workshops gevolgd hebt, ben je in staat om CS+ cursisten te begeleiden en praktijktoetsen af te nemen. Tijdens de opleiding ontvang je kant-en-klaar lesmateriaal (een handboek, begeleidingsformulieren etc.). De KNHB biedt de opleiding tot CS+ leercoach kosteloos aan in de districten. Informatie over aanmelden vind je onderaan deze pagina.

Opleiding Expert CS+

De Expert CS+ verzorgt de workshops voor de scheidsrechters die de CS+ opleiding volgen. Heb je de opleiding tot CS+ leercoach afgerond, dan kun je een extra workshop volgen om als expert de juiste tools te krijgen. Tijdens de opleiding ontvang je kant-en-klaar lesmateriaal (PowerPoint presentaties voor de workshops, handboek, begeleidingsformulieren etc.). De KNHB biedt de opleiding tot Expert CS+ kosteloos aan in de districten. Informatie over aanmelden vind je onderaan deze pagina.

Instroomeisen opleiding CS+ Leercoach/Expert CS+

 • Minimaal de clubscheidsrechterskaart gehaald hebben.
 • Minimaal 2 jaar fluitervaring.
 • Het voldoende maken van de spelregeltoets (afname tijdens eerste workshop).
 • Bij voorkeur vanaf 18 jaar.
 • Didactische competentie aanbevolen – een competentiescan maakt deel uit van de opleiding.
 • Communicatief vaardig.
 • Beschikt over coachende vaardigheden.

Uitstroomeisen

 • Twee opleidingsworkshops gevolgd, indien gekozen wordt voor de rol van leercoach.
 • Een extra workshop gevolgd om ook als expert te fungeren.
 • Verslag maken van de CS+ scheidsrechter in opleiding.
 • Verplicht verzorgen van bijscholing of briefing of combi op eigen vereniging (aanvragen van voorgeschreven PowerPoint presentatie, briefing of bijscholing bij afdeling Arbitrage).
 • Jaarlijkse bijscholing gevolgd.
 • Indien 2-3 jaar geen opleiding wordt verzorgd en geen bijscholingen worden gevolgd, dan vervalt de bevoegdheid.

Data en locaties

De opleiding wordt regionaal aangeboden. Het is mogelijk om een gemiste bijeenkomst in een andere regio in te halen.

Vergoeding

Als dank voor je inzet, krijg je een vergoeding van € 35,- per geslaagde cursist en kilometervergoeding (€0,19 p/km).

Aanmelden

Ben je enthousiast geworden? Je kunt je aanmelden via de agenda op de website, waar alle nieuwe cursusdata worden ingevoerd zodra deze bekend zijn.

Vragen

Mocht je meer willen weten, neem dan contact op via cs+@knhb.nl