Hockeytrainer/-coach 2 (HTC2)

Sta sterker op het veld! Vergroot je bagage en help je teams verder vooruit.

Introductie

Wil jij als (beginnende) trainer/-coach je vaardigheden naar een hoger niveau tillen? De opleiding Hockeytrainer/-coach 2 (HTC2) biedt jou de kennis en tools om effectiever te trainen en coachen. Met deze opleiding vergroot je je expertise en sta je straks vol zelfvertrouwen op het veld, klaar om jouw teams te helpen groeien.

Inhoud opleiding

Opzet

Verwacht een uitdagende combinatie van praktijkgerichte workshops en digitale klaslokalen, waarbij theorie en praktijk naadloos samenkomen. Tijdens de dynamische praktijkworkshops wordt de opgedane kennis direct in de praktijk gebracht door zelf trainingen te geven. Daarnaast heb je zelfstudie-opdrachten die behandeld worden in de digitale klaslokalen.

De HT2-opleiding bestaat uit:

 • Praktijkworkshops: 6 sessies van 1,5/2 uur
 • Digitaal klaslokaal: 8 sessies van 1 uur
 • Zelfstudie: voorafgaand aan de (digitale) workshops

Voor de vereniging:
De technisch verantwoordelijke van de vereniging speelt samen met de leercoach een actieve rol in de verzorging van de HTC2 opleiding, zorgt voor afstemming vooraf en is aanwezig bij (het overgrote deel van) de cursusavonden.

Opleidingsprogramma
Planning

De planning is afhankelijk van de aanvraag en de beschikbaarheid van de leercoach.

Toetsing

Tijdens de opleiding maak je verschillende opdrachten. De opdrachten zijn direct toepasbaar in je eigen praktijk of worden besproken bij het digitale klaslokaal.

Aan het einde van de opleiding zijn er nog twee opdrachten: je filmt een stukje van je training én je maakt een presentatie, blog, vlog, podcast, artikel (kortom, iets waar jij je prettig bij voelt) over wat je geleerd hebt tijdens de opleiding.

Diploma

Na succesvolle afronding van de eindopdracht ontvang je het KNHB HTC2-diploma voor trainer-/coach.

Toelatingseisen

Deze opleiding is toegankelijk voor alle (beginnende) trainers/coaches van verschillende leeftijdscategorieën (van jongste jeugd tot senioren) die gemotiveerd zijn zich als trainer/coach te ontwikkelen.

Om deel te nemen aan de Hockeytrainer/-coach 2 (HTC2) opleiding, dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Spelregeltoets/scheidsrechterskaart (CS-opleiding): Voorafgaand aan of tijdens de opleiding dien je de spelregeltoets/scheidsrechterskaart te behalen.
 • Trainerservaring: Trainerservaring is niet vereist, maar je bent betrokken bij een team als (assistent)-trainer en mogelijk als coach.
 • Praktijkbegeleider (PB): Je hebt een praktijkbegeleider vanuit jouw eigen vereniging die je gedurende de opleiding (en daarna) begeleidt. De praktijkbegeleider is aanwezig bij de eerste praktijkworkshop.
 • Leeftijd 16 jaar of ouder: Bij de start van de opleiding dien je ouder dan 16 jaar te zijn en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te kunnen overleggen. Deze kun je via je vereniging gratis aanvragen. Als je jonger bent dan 16 jaar, zullen we met jou of de technisch coördinator overleggen om te bepalen of deelname mogelijk is.

Voldoe je niet aan de voorwaarden of twijfel je hieraan, neem dan contact op met Anouk van der Linden van het Expertisecentrum. Deze gegevens vind je onder het kopje ‘contact’.

Prijs

Deelname aan de opleiding Hockeytrainer/-coach 2 kost € 480,-. Hierbij is al het studiemateriaal inbegrepen.

Let op: deze opleiding wordt (gedeeltelijk) vergoed via het Sportakkoord. 

Aanvullende informatie:

 • De opleiding vindt online en fysiek plaats (op een of meerdere hockeyverenigingen, in afstemming met de leercoach en de deelnemers)
 • De deelnemers dienen sportief gekleed te komen en hun hockeyspullen mee te nemen
 • De deelnemers dienen vanaf leeftijd 16+ in het bezit te zijn van een VOG
 • De vereniging is (indien nodig) verantwoordelijk voor de organisatie op de vereniging (presentatieruimte, flip-over, projectiescherm, beamer/HDMI-kabel & trainingsmateriaal)
 • Op de opleiding HT2 zijn de KNHB Leveringsvoorwaarden van toepassing
 • Meer informatie over de opleiding en de voorwaarden van toetsing zijn opgenomen in het kwalificatieprofiel en het toetsplan.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Vul dan het aanmeldformulier hieronder in.

Aanmeldformulier Hockeytrainer/-coach 2


Contact

Heb je inhoudelijke of organisatorische vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met Anouk van der Linden van het KNHB Expertisecentrum  (030-3077604). Of vul onderstaand contactformulier in, dan nemen we contact met je op!

Data & locaties


HC Naarden
Beethovenlaan 71
1411 HC Naarden