Campagne Lekker buiten spelen

We zijn gestart met een nieuwe campagneperiode voor het promoten van hockey onder de jongste jeugd. Samen gaan we laten zien hoe leuk hockey is! Dit doen we door middel van online en offline campagnemateriaal en hulpmiddelen om de campagne ook lokaal en bij verenigingen goed te activeren. Doen jullie mee? Samen maken we er een succes van!

Zo werkt het!
Via een landelijke online campagne spreken we ouders aan om kinderen kennis te laten met hockey. Voor meer informatie worden ze doorverwezen naar de campagnepagina www.opdehockeyclub.nl hier vinden ze informatie over hockey en kunnen ze meer informatie aanvragen over hockey of een aanmelding doen voor een proeftraining. Deze aanmeldingen komen binnen bij de KNHB en op basis van postcode versturen we de aanvragen door naar de jeugdcommissie van de dichtstbijzijnde vereniging(en). De vereniging neemt het vanaf hier over en neemt contact op met de ouders om een afspraak te maken voor de proeftraining of sturen informatie.

Op deze pagina lees je alle informatie om een succesvolle campagne op te zetten en uit te voeren.

Veelgestelde vragen

Campagne Lekker buiten spelen!

Doel campagne

We zien de afgelopen jaren het aantal aanmeldingen in jeugdteams teruglopen. Dus is het tijd voor actie! De KNHB gaat samen met verenigingen een campagne starten om zoveel mogelijk jeugd te werven. In september zijn we gestart met de eerste landelijke campagne ‘Kom je buiten spelen’ gericht op ouders en kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar en nu gaan we van start met de tweede periode.

 

Aan de slag met de campagne

 • Breng de vereniging op de hoogte dat jullie gaan starten met de campagne!
  Bekijk de campagnematerialen en acties voor de campagne op deze website, check je logingegevens voor Clubdesigns, maak een planning en actielijst en ga aan de slag!
 • Vragen?
  Laat het ons weten via opdehockeyclub@knhb.nl
 • Maak de campagne zichtbaar op je website en bij je leden;
  Betrek iedereen bij de campagne, je leden zijn je grootste ambassadeurs
 • Werk samen met gemeente, scholen en buitenschoolse opvang
  Bereik nieuwe doelgroepen en organiseer samen activiteiten
 • Ontvang kinderen en ouders met open armen op een open training of open dag
 • Benader de ouders en kinderen na de training en zorg voor opvolging

Campagnematerialen

Met Clubdesigns ontwerp je snel en makkelijk alle afbeeldingen, zoals een poster, flyer of social mediapost. In de ontwerpen kan je verschillende elementen aanpassen. Klaar? Dan download je je ontwerp als PDF of bestel je het als drukwerk.

Dit campagnemateriaal staat al voor je klaar in Clubdesigns:

 • Poster, verschillende versies, aanpasbaar
 • Flyer, verschillende versies, aanpasbaar
 • Social media post, verschillende versies, aanpasbaar
 • Stuurhanger, aanpasbaar
 • Losse foto's
 • Standaard uitingen

Vind de afbeeldingen in Clubdesigns
Deze online tool is een initiatief van de KNHB en andere sportbonden. Verenigingen kunnen gratis van Clubdesigns gebruikmaken. Kosten voor drukwerk zijn voor rekening van de vereniging.

Naar Clubdesigns
Inloggen in Clubdesigns

Stap 1 –  Koppel in het verenigingssysteem (LISA of AllUnited) één of meerdere personen aan de KNHB Functie ‘Clubdesigns’.
Let op: als je iemand hebt gekoppeld aan de functie, dan duurt het een werkdag voordat je toegang is geregeld.
Stap 2 -  Ga naar deze link: http://hockey.clubdesigns.nl/
Stap 3 - Klik op log in om te starten
Stap 4 – Kies account van mijn vereniging
Stap 5 – Zoek naam vereniging in drop down, klik op inloggen
Stap 6 - Voer lidnummer in (bondsnummer), belangrijk dat je functie met de toegang tot clubdesign aan jouw lidnummer is gekoppeld.
Stap 7 - Vervolgens kan je afbeeldingen eenvoudig aanpassen en downloaden

Is jouw lidnummer niet goed gekoppeld? Dan moet degene binnen de club die de rollen toewijst in het systeem van LISA/AllUnited een wijziging doen. Rol - “Contactpersoon Clubdesigns” (id: 185). Daarna kan je pas inloggen op clubdesigns.

Een handleiding van Clubdesigns vind je hier.

Standaard campagnemateriaal
Download hier het standaard campagnemateriaal. 

Lokaal adverteren via Social Media

Om nieuwe doelgroepen te bereiken en hockey onder de aandacht te brengen bij ouders kan er gebruik worden gemaakt van lokaal adverteren op Social Media.

 • Gebruik social media advertenties (Meta Ads) en bereik je lokale doelgroep voor een laag budget​​
 • Plaats hier een link achter die naar een pagina op de clubwebsite gaat, waarop ouders met jonge kinderen direct alle info vinden​​
 • Nodig ouders met jongen kinderen uit voor een proeftraining en neem drempels over kosten en materialen weg
 • Een dagbudget tot 5 euro in campagneperiode is al heel toereikend

In het Meta Ads Handboek leggen we uit hoe je een campagne kunt opzetten.

Hulp nodig? Neem contact met ons op via opdehockeyclub@knhb.nl

Communicatie club en leden

Informatie op de website

In de landelijke media gaan we aandacht geven aan de campagne, zorg dus dat als ouders op zoek gaan naar een club in de buurt, de informatie op de homepage direct zichtbaar is met een herkenbare afbeelding uit de campagne. Deze vind je op Clubdesigns.

De website is het eerste contactmoment waarmee ouders (van potentiële leden) in aanmerking komen met jullie club. Het is dus goed om te na te gaan of alle informatie duidelijk en makkelijk te vinden is:

 • Bekijk de website van je club; welke informatie is er te vinden voor de jongste jeugd
 • Is er op de homepage bijvoorbeeld een button met daarop ‘meld je aan voor een open training’
 • Zorg voor een uitnodigende/wervende tekst en voor contactmogelijkheden. Dit zorgt ervoor dat ouders sneller contact opnemen.

Inspirerende voorbeelden van websites:

Onderstaand een bijvoorbeeld van een tekst:
Kom naar de open training bij <naam vereniging invoegen>!
Kom ontdekken hoe leuk hockey is! Meld je aan door te mailen naar <voorbeeldnaam@naamvereniging.nl>. Vermeld hierbij de voor- en achternaam en geboortedatum. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op!

Pagina jongste jeugd

Maak een uitnodigende pagina voor de jongste jeugd met alle informatie voor ouders. Inspiratie nodig? Neem een kijkje  op www.opdehockyclub.nl en check de informatie voorziening onderaan de pagina. In Clubdesigns staan er afbeeldingen die gebruikt kunnen worden.

Hieronder staan een aantal voorbeeld teksten:

Jouw kind op hockey? Super goed idee!
Voor kinderen gaat de hockeytraining lang niet alleen maar over hockey.  Het is lekker buiten spelen! Het is snel, stoer en precies uitdagend genoeg. En het is vooral heel erg leuk. Plezier staat altijd voorop. En natuurlijk leren kinderen samen met vriendjes en vriendinnetjes het spelletje steeds beter kennen.

Maak kennis met hockey
Kom langs op onze open dag, doe mee met de vriendjes- en vriendinnetjes training, of meld je meteen aan voor een training!

 • Open dag: Kom langs op onze open dag en ontdek wat hockey bij <naam vereniging invoegen> zo bijzonder maakt! Maak kennis met onze club, de mensen en natuurlijk het plezier van het spel. Kom langs op <datum, dag en tijd>.
 • Vriendjes- en vriendinnetjestraining:  Meld je aan voor de speciale training! Samen spelen is nog leuker, dus breng je beste maatjes mee en beleef samen plezier op het veld. Meld je vriendje of vriendinnetje aan door een mail te sturen naar <e-mailadres vereniging invoegen>
 • Open trainingen: Ontdek hockey met onze gratis trainingen voor nieuwe jeugdleden! Ervaar zelf hoe leuk het is om met een stick de bal te slaan, te passen en te scoren, onder begeleiding van onze enthousiaste coaches. Meld je aan voor een training door een mail te sturen naar <e-mailadres vereniging invoegen>

Betrek de hele club

Gebruik je leden als ambassadeurs van de club en betrek ze bij de campagne door een nieuwsbrief over de campagne naar ze te sturen. Wat hockeyers kunnen doen? Neem een kijkje op deze pagina voor meer inspiratie en informatie hoe hockeyers kunnen helpen.

Onderstaand een bijvoorbeeld van een tekst:
Aankondiging: Doe mee aan onze wervingscampagne voor de jongste jeugd: Lekker Buiten Spelen!

We gaan starten met de wervingscampagne om jongste jeugd aan te trekken: Lekker buiten spelen! Wij zijn op zoek naar enthousiaste jeugd die willen deelnemen aan onze gezellige en levendige hockeyfamilie. Kijk voor meer informatie op de <Jongste jeugd pagina>. Help jij mee om van de campagne een succes te maken en meer jeugdleden aan te trekken?

Ouders

 • Upload jouw foto of video van de jongste jeugd! De leukste content delen we op onze social media kanalen.
 • Deel posts over de campagne op social media (van de KNHB en van jouw club).
 • Laat je kind een spreekbeurt over hockey doen op school.
 • Vriendjes of vriendinnetjes meenemen naar de training kan altijd!
 • Maak leuke hockey video’s en plaats deze op TikTok of YouTube Shorts.

Jeugd

 • Deel leuke hockey foto’s en video’s op jouw social mediakanalen.
 • Richt met je team een TikTok of Instagram account op en plaats hier leuke hockey video’s (trucjes, challenges, trainingen, goals, gezelligheid).
 • Geef tijdens de gymles een keer een clinic aan jouw klasgenoten (op de basisschool of het voortgezet onderwijs). Of vraag het na bij jouw gymleraar.
 • Sluit je aan bij de communicatiecommissie! Ben jij goed in social media, video of vormgeven? Dan kan jouw club jou goed gebruiken.

Senioren

 • Deel posts over de campagne op social media (van de KNHB en van jouw club)
 • Help mee met het organiseren van een event voor de jongste jeugd op jouw club.
 • Sluit je aan bij de communicatiecommissie! Ben jij goed in social media, video of vormgeven? Dan kan jouw club jou goed gebruiken.
 • Sluit je aan bij de jongste jeugdcommissie! Heb jij goede ideeën? Laat het weten bij de jongste jeugdcommissie van jouw club, of richt er één op.

Activiteiten en communicatie scholen, buurt en pers

Activiteiten op de club

Organiseer activiteiten voor nieuwe jeugdleden op de club zoals een open dag en/of training. Een cruciaal aspect van een open training of open dag is dat dit goed wordt aangekondigd en wordt gepromoot zodat er veel potentiële leden op af komen. Hoe kan je dat goed doen?

download hier het draaiboek voor een open training

Lokale pers inschakelen: Het benaderen van lokale kranten, radiostations en online nieuwswebsites om aankondigingen te plaatsen over de open trainingen kan een groot publiek bereiken. Persberichten kunnen worden opgesteld om de datum, tijd en locatie van de open trainingen te vermelden, samen met informatie over wat deelnemers kunnen verwachten en hoe ze kunnen deelnemen.

Flyers op scholen ophangen: Het ophangen van kleurrijke en opvallende flyers op scholen in de omgeving is een effectieve manier om de aandacht van potentiële nieuwe leden te trekken. Deze flyers kunnen belangrijke details bevatten, zoals de datum en tijd van de open trainingen, contactgegevens van de club en eventuele vereisten voor deelname.

Fietsenstallingen volhangen met stuurhangers: Een creatieve benadering is het verspreiden van kleine briefjes op fietsen in drukke fietsenstallingen rondom scholen, sportcentra en andere openbare plaatsen. Deze briefjes kunnen eenvoudige informatie bevatten over de open trainingen, zoals de datum, tijd en locatie, evenals een beknopte oproep om deel te nemen aan de sessies.

Gebruik van sociale media kanalen: Het actief gebruik maken van sociale media platforms zoals Facebook, Instagram, en Twitter is essentieel om een breed publiek te bereiken. Hockeyclubs kunnen posts maken met aantrekkelijke afbeeldingen of video's die de open trainingen promoten. Het delen van deze berichten in lokale groepen en community pagina's kan de zichtbaarheid vergroten.

Buurtborden en -posters: Plaats borden en posters op strategische locaties in de buurt van de hockeyclub, zoals in parken, op speelplaatsen, bij lokale winkels en op drukke verkeerspunten. Zorg ervoor dat de informatie duidelijk leesbaar is en de essentiële details bevat, zoals de datum, tijd en locatie van de open trainingen, evenals contactgegevens voor meer informatie.

Mond-tot-mondreclame: Moedig bestaande leden aan om vrienden, familie en kennissen uit te nodigen om deel te nemen aan de open trainingen. Persoonlijke aanbevelingen kunnen zeer effectief zijn in het aantrekken van nieuwe leden, omdat mensen vaak vertrouwen op de ervaringen en meningen van mensen die ze kennen.

Training

download hier oefeningen voor een open training

Een goede dag opzet is erg belangrijk om de kinderen en de ouders mee te krijgen en kennis te laten maken met de club en de sport. Daarom is het handig om een draaiboek te maken van hoe de dag gaat verlopen zodat er aan alles gedacht wordt en niet alleen de kinderen maar ook de ouders/verzorgers een goed gevoel bij de club krijgen.

Trainers
Tijdens open trainingen is het essentieel om een diverse groep trainers in te zetten. Een mix van ervaren en jonge trainers biedt een uitgebalanceerde dynamiek. Jonge trainers brengen enthousiasme en kunnen gemakkelijk op het niveau van de kinderen aansluiten. Aan de andere kant kunnen ervaren trainers zorgen voor kwalitatieve oefeningen en de jongere trainers begeleiden. Het is handig om een coördinator aan te stellen die het overzicht behoudt over alle trainers. Op deze manier wordt de eerste indruk voor zowel kinderen als ouders geoptimaliseerd, wat bijdraagt aan een positieve ervaring tijdens de open trainingen.

 

Samenwerken met scholen

Als hockeyclub kun je actief scholen benaderen om hockey gymlessen te organiseren, waarbij je de volledige gymles overneemt van de gymdocent. Veel gymdocenten staan positief tegenover het idee van externe partijen die gymlessen verzorgen, omdat dit voor kinderen een leuke en leerzame ervaring kan zijn. Het is belangrijk om als club duidelijk de dagen te plannen waarop deze lessen worden gegeven en om af te stemmen met de scholen over de frequentie van de lessen. Ideaal gezien zou je als club meerdere gymlessen per jaar kunnen organiseren, wat de mogelijkheid biedt om een leuke jaarafsluiting op de club zelf te organiseren, inclusief een training op het hockeyveld. Dit creëert direct een band tussen de schoolkinderen en de club.

Om de kwaliteit van de lessen te waarborgen, is het raadzaam om 1 á 2 trainers per gymles beschikbaar te hebben, zodat er voldoende individuele aandacht aan elk kind kan worden besteed. Het is extra leuk als deze trainers spelers of speelsters zijn van het eerste mannen- of damesteam, omdat dit voor kinderen vaak extra interessant is. Om een professionele indruk te maken en de interesse van de kinderen te wekken, is het aan te raden om als trainer/speler in clubtrainingspak naar de gymles te komen. Daarnaast is enthousiasme een belangrijke eigenschap, aangezien jij het gezicht van de club bent en een positieve indruk wilt achterlaten op de kinderen.

Download hier een handboek voor de gymles.

Persuitnodiging en stappenplan

Om lokale bekendheid en zichtbaarheid te krijgen voor de wervingscampagne is het zinvol om (lokale) pers uit te nodigen voor een open dag of proeftraining voor de jeugd

 • Benader lokale media via telefoon of e-mail met een uitnodiging
 • Mochten ze niet in de gelegenheid zijn om te komen stuur dan zelf een kort nieuwsbericht en een foto naar lokale media met de vraag om dit te plaatsen
 • Deel publicaties van andere media op je online kanalen

Voorbeeld Pers uitnodiging

Onderwerp: Uitnodiging: Open Dag bij [Naam Hockeyclub]
Bijlage: visual van de campagne

Beste [Naam],

Sportverenigingen waaronder ook hockeyclubs in Nederland zien het aantal leden de afgelopen jaren fors dalen. Zorgelijk gezien het feit dat de fitheid van kinderen de afgelopen 10 jaar extreem is achteruitgegaan en kinderen over het algemeen steeds minder bewegen.

Daarom zijn wij van [Naam Hockeyclub] deze week gestart met de campagne ‘Lekker buitenspelen! Op de hockeyclub!’. In het kader van de campagne organiseren wij een aantal activiteiten op de club, leuk als jullie hier aandacht aan kunnen geven door middel van een vooraankondiging en erbij aanwezig kunnen zijn;

 • Opendag [Naam Hockeyclub] datum en tijdstip
 • Vriendjes- en vriendinnetjestraining: [Naam Hockeyclub] datum en tijdstip

Mochten jullie het leuk vinden om aanwezig te zijn dan horen we het graag dan zorgen we voor een ontvangst en indien gewenst een interview met de voorzitter of jeugdtrainer.  Als het niet in de agenda past maar jullie er wel iets over willen publiceren dan kunnen we ook achteraf een mooi beeld en nieuwsbericht met jullie delen. We hopen jullie te mogen ontvangen!

Tips en best practices

De training is geweest, wat nu?

Na een succesvolle open training is het essentieel om de interesse van potentiële nieuwe leden vast te houden en hen te betrekken bij verdere activiteiten. Hoe doe je dat?

Persoonlijke follow-up: Stuur een persoonlijk bedankje naar alle deelnemers van de open training, waarbij je hen uitnodigt om terug te komen voor meer sessies of om lid te worden van de club. Dit kan via e-mail of zelfs een persoonlijk telefoongesprek.

Introductieaanbiedingen: Bied speciale introductieaanbiedingen aan voor nieuwe leden die na de open training willen deelnemen. Dit kan bijvoorbeeld een gereduceerd lidmaatschapstarief zijn voor de eerste maanden of een gratis proefperiode.

Vervolgtrainingen: Organiseer vervolgtrainingen of clinics speciaal voor deelnemers van de open training. Dit geeft hen de kans om de sport verder te verkennen en hun vaardigheden te verbeteren in een informele setting.

Informatieavond voor ouders: Organiseer een aparte informatieavond voor ouders van potentiële nieuwe leden. Hier kunnen ze meer te weten komen over de club, het lidmaatschap, trainingsprogramma's en andere relevante informatie.

Kennismakingsgesprekken: Bied individuele kennismakingsgesprekken aan met geïnteresseerde spelers en hun ouders om hun vragen te beantwoorden, eventuele zorgen weg te nemen en meer inzicht te geven in wat de club te bieden heeft.

Open huis of clubdag: Organiseer een open huis of clubdag waarop potentiële nieuwe leden de faciliteiten van de club kunnen verkennen, kunnen kennismaken met andere leden en trainers, en enkele informele activiteiten kunnen uitproberen.

Follow-up via sociale media en nieuwsbrief: Houd potentiële nieuwe leden op de hoogte van komende evenementen, trainingen en andere clubactiviteiten via sociale media en nieuwsbrieven. Moedig hen aan om de club te volgen op verschillende platforms om betrokken te blijven.

Tips

Beschikbaarheid van uitrusting: Zorg ervoor dat er voldoende uitrusting beschikbaar is voor kinderen die voor het eerst hockeyen en geen eigen materiaal hebben. Dit kan onder meer sticks, scheenbeschermers en bitjes omvatten. Zorg dat er op de club dus minimaal een bak met oude sticks staat. Is er te weinig materiaal aanwezig op de club? Hou een inzamelingsactie onder leden?

Focus op plezier en ontwikkeling: Benadruk tijdens de open trainingen het belang van plezier en ontwikkeling boven prestaties. Moedig kinderen aan om te genieten van het spel, nieuwe vaardigheden te leren en samen te werken met hun teamgenoten, ongeacht hun niveau of ervaring.

Inclusief en ondersteunend klimaat: Creëer een inclusieve en ondersteunende omgeving waarin alle kinderen zich welkom en gewaardeerd voelen, ongeacht hun achtergrond, vaardigheidsniveau of uitrusting. Stimuleer een cultuur van respect, vriendelijkheid en samenwerking binnen de club.

Communicatie met ouders: Communiceer duidelijk met ouders over de beschikbaarheid van uitrusting, eventuele kosten en ondersteuningsmogelijkheden, evenals de verwachtingen voor deelname aan de open trainingen. Bied ook een open lijn van communicatie aan voor ouders om vragen of zorgen te bespreken.

Deel deze pagina