De KNHB bestaat 120 jaar!

De KNHB bestaat 120 jaar!

De KNHB bestaat vandaag precies 120 jaar. Op 8 oktober 1898 werd in het Krasnapolsky in Amsterdam de Nederlandse Hockey en Bandy Bond opgericht. Hockey was toen nog een exclusieve herenaangelegenheid. Dames moesten wachten tot 1910 voordat ze lid konden worden van een hockeyclub. Maar wel onder de strikte voorwaarde dat ze “alleen Dinsdag en Donderdag-middag en Zondag’s tot 12 uur spelgelegenheid kregen”. Hoewel de dames nu mee mochten doen, lag er nog een schone taak voor de Nederlandse hockeyers om het grote publiek voor de sport te winnen.

Hoe anders ziet de hockeywereld er nu uit! De hockeysport is groter dan ooit en steeds meer gezinnen weten de weg te vinden naar de 322 (!) hockeyverenigingen die ons land inmiddels rijk is. De KNHB is uitgegroeid tot een sportbond met meer dan 50 medewerkers werkzaam op het bureau, die ondersteuning verlenen aan het bondsbestuur, de zes districten, en de 322 hockeyverenigingen met ruim 255.000 leden. Het ledenaantal ligt daarmee hoger dan ooit.

Rijke geschiedenis

De KNHB kent een rijke historie. Sinds de oprichting is de geschiedenis van de bond op verschillende manieren vastgelegd en beschreven. Zo is er een beeldbank met ruim 80.000 foto’s en een archief van bladen en magazines uitgegeven door de KNHB. Het omvangrijke archief van magazines is doorzoekbaar en bevat vele bijzondere exemplaren. Zo vind je er deze uitgave uit 1948, waarin aandacht werd besteed aan het toen 50-jarig bestaan van de bond. En in 1998 werd de 100ste verjaardag van de bond gevierd met deze jubileum editie van Hockey Magazine.

Een ander naslagwerk werd in 2014 uitgebracht: het jubileumboek ‘115 jaar Nederland hockeyland’. Deze 571 pagina tellende uitgave werd gerealiseerd ter gelegenheid van het 115-jarig bestaan (1898-2013) en verbeeldt de unieke cultuur van hockey in Nederland, met zijn tradities, omgangsvormen en eigenaardigheden.

Wie jarig is, trakteert

We vierden het 120-jarig bestaan van de bond al eerder dit jaar. Omdat hockey een familiesport is waarbij de vereniging centraal staat, konden alle hockeyers van Nederland deelnemen aan een speciale winactie. We vroegen families een groep te vormen van hockeyende familieleden die op 8 oktober 2018 samen precies 120 jaar oud zijn. Uit de aanmeldingen kozen we 100 families die aanwezig mochten zijn bij de Rabobank Hockey Champions Trophy op donderdag 28 juni. Op die dag werd onder andere de herenwedstrijd Nederland – Australië gespeeld. Zo vierden wij ons lustrum niet alleen, maar samen met 120 hockeyende families!

Maar liefst 100 families vierden tijdens de Champions Trophy het lustrum van de KNHB mee

Vanavond vieren we ons 120-jarig bestaan tijdens een diner met onze Ereleden in ons onderkomen in Utrecht Papendorp; ‘DeWeerelt van Sport’.

Deel deze pagina