Nieuwe hockeyvisie: Mentale aspecten vanuit perspectief van de keeper en sleper

Nieuwe hockeyvisie: Mentale aspecten vanuit perspectief van de keeper en sleper

De KNHB heeft de afgelopen jaren veel stappen gezet als het gaat om de mentale begeleiding van sporters en trainers. Zelfregulatie, omgaan met druk, samenwerken in een team en veel andere onderwerpen zijn aan bod gekomen. Eén van de onderwerpen binnen de hockeysport is ‘concentratie’. Coaches langs de lijn, spelers binnen het veld en ouders in de auto benoemen het wekelijks. Opmerkingen als “Je was niet geconcentreerd”, “We letten even niet op en we krijgen de goal tegen” of “Wat ben ik toch snel afgeleid” zijn dan ook veel voorkomend op en rond het hockeyveld.

Mede daarom heeft het onderwerp ‘concentratie’ binnen de KNHB de nodige aandacht gekregen. In de nieuwe hockeyvisie ‘Mentale aspecten vanuit perspectief van de keeper en sleper’ van Esther de Witte en Wouter van Voorst wordt het fenomeen concentratie bekeken met behulp van twee verschillende onderzoeken. Het eerste onderzoek is gericht op keepers, waarin concentratie met name wordt bekeken vanuit de aan- of afwezigheid van afleidende elementen. Het tweede onderzoek is gericht op de slepers van de strafcorner, waarin hun concentratie wordt bekeken vanuit verschillende focusstijlen.

Hockeyvisie is bedoeld voor iedereen die als opleider, trainer en/of coach actief is in de hockeysport binnen diverse geledingen (Jongste Jeugd, tophockey, breedtehockey en/of Technisch Management). In de artikelen worden visies gedeeld, kanttekeningen geplaatst, nieuwe ontwikkelingen gemeld en wetenschappelijke onderbouwingen aangeboden. Hockeyvisie is een uitgave van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB), is onafhankelijk en deelt met de lezer niet alleen de visie van de KNHB, maar ook alle kennis en inzichten die beschikbaar zijn op het gebied van opleiden en coachen.

Deel deze pagina