Nieuwe maatregelen raken hockey maar competities gaan door

Nieuwe maatregelen raken hockey maar competities gaan door

De persconferentie van vrijdagavond 26 november bracht Nederland helaas weer nieuwe coronamaatregelen. De besmettingscijfers zijn dusdanig dat deze nieuwe maatregelen een kentering moeten brengen, aldus de overheid. Deze nieuwe maatregelen gaan zondagavond om 17.00 uur in en raken ook de hockeysport. Van 17.00 uur tot 05.00 uur moeten ook de sportcomplexen dicht zijn. Wederom wordt een gat geslagen in het verenigingsleven. Maar de overheid geeft in haar overzicht van maatregelen ook heel duidelijk aan dat amateursport overdag tot 17.00 uur mogelijk is en blijft, en dat wedstrijden en trainingen doorgang kunnen vinden binnen deze tijdspanne.

Komend weekend

Na komend weekend is in vijf van de zes districten het veldseizoen afgelopen. Het overgrote deel van de veldwedstrijden staat komend weekend zo ingepland dat de wedstrijd om zondagmiddag om 17.00 afgerond is. De KNHB verzoekt verenigingen en teams om te kijken of wedstrijden die na 17.00 zouden beginnen of nog niet uitgespeeld zouden zijn, te verplaatsen naar een eerder tijdstip zondag of te spelen op de locatie van de tegenstander als daar wel veldruimte beschikbaar is. Mocht dat niet lukken, dan dient de wedstrijd te worden afgelast.

Zaalhockey

Ruim 10.000 teams maken zich na komend weekend op voor het zaalseizoen. De KNHB heeft na een snelle analyse vastgesteld dat 85% van alle zaalwedstrijden gespeeld wordt door jeugdteams. Bovendien geldt dat van alle op dit moment ingeplande wedstrijden (junioren en senioren) 85% uitgespeeld zal zijn voor 17.00 uur. Van alle wedstrijden dient 15% dus verplaatst te worden. De competitieleiding van de KNHB onderzoekt de komende dagen wat in dit geval de mogelijkheden zijn. Daarbij denkt de bond aan het eerder op de dag starten van wedstrijden waardoor meer wedstrijden gespeeld kunnen worden voor 17.00 uur. Daarnaast denkt de hockeybond ruimte te zien op data die nu nog niet of deels worden gebruikt als competitiedata, zoals bijvoorbeeld 2 januari 2022. Tot slot zoekt de KNHB naar extra ruimte in de hallen, waaronder ook de nog niet benutte ruimte in de 38 blaashallen op verenigingen.

Op 5 december staan de eerste zaalwedstrijden ingepland. Vanwege de verjaardag van Sinterklaas is het wedstrijdschema al zo opgesteld dat in vier districten de zaalwedstrijden uiterlijk om 17.00 uur afgerond zijn. Uitzondering daarop vormt het district Zuid Nederland waar een aantal zaalwedstrijden pas na 17.00 uur afgelopen is. Het gaat daarbij om 32 wedstrijden. Op een aantal locaties probeert de KNHB de aanvangstijden op 5 december aan te passen zodat ook deze volledige competitieronde gespeeld kan worden. Indien dit niet mogelijk is, worden de wedstrijdblokken verplaatst naar een andere locatie of datum.

Uitdagingen

Natuurlijk ziet de KNHB de grote uitdagingen die gepaard gaan met deze maatregelen. Veel trainingen vinden normaal gesproken pas plaats na 17.00 uur, veel vrijwilligers zijn juist vanaf dat moment pas beschikbaar. Tegelijkertijd ziet de KNHB ook de ruimte die de overheid biedt om in deze lastige tijd sporters te laten sporten; hockeyers te laten hockeyen. Daarom roept de KNHB verenigingen en hockeyers op om creatief te kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn. Ook nu de situatie verre van ideaal is, is het belangrijk om de ruimte die we wel hebben volledig in te vullen. Natuurlijk willen teams voor de zaaltrainingen graag in de zaal trainen. Maar trainen kan misschien ook in het weekend op het veld, al dan niet met balken buiten. Op woensdagmiddag kunnen wellicht meerdere jeugdteams op ‘zaalformaat’ buiten aan de slag. En zo zijn er vast meer mogelijkheden om ook van 05.00 – 17.00 uur te blijven hockeyen.

De KNHB heeft sinds het begin van de coronacrisis de overheidslijn gevolgd maar ook altijd aangegeven dat blijven sporten van groot belang is. Sport is en blijft in onze ogen een deel van de oplossing, niet het probleem. Sport maakt weerbaar, haalt mensen uit een eventueel sociaal isolement en zorgt voor plezier, juist nu er zoveel niet mogelijk is. Daarom wil de KNHB samen met de verenigingen alles op alles zetten om hockeyen voor iedereen mogelijk te blijven maken.

Hoofdklasse Veldhockey

Afgelopen winter heeft de overheid vastgesteld dat teams uitkomend in de topcompetities – voor hockey gaat het dan om de Hoofdklasse Hockey Dames en de Tulp Hoofdklasse Hockey Heren – onder de regels voor de professionele sport vallen. Dat betekent dat de teams die op het veld uitkomen in de genoemde competities alleen op de aangemerkte topsportaccommodaties na 17.00 mogen trainen. De Hoofdklasse Zaalhockey Dames en Heren vallen niet onder de topsportcompetities.

Houd je aan de regels

Het is en blijft van groot belang dat we ons allemaal aan de geldende regels houden. De 1,5 meter afstand, het mondkapje in CTB-plichtige omgevingen en de correcte controle van het CTB: als we willen blijven sporten, is het van groot belang dat we dit blijven naleven. Denk daarbij ook aan de basisregels (handen wassen, geen handen schudden en ventileren).

In de loop van dit weekend passen we ons coronadossier, inclusief het Algemeen Sportprotocol en de veelgestelde vragen weer aan op de actualiteit.

Deel deze pagina