Samenvatting Algemene Vergadering 24 juni 2023

Samenvatting Algemene Vergadering 24 juni 2023

Op zaterdag 24 juni 2023 vond de eerste Algemene Vergadering (AV) van dit jaar plaats. De vergadering werd op locatie gehouden en er waren weer veel verenigingen vertegenwoordigd. Hieronder delen we de belangrijkste onderwerpen die aan de orde kwamen.

Opening door Erik Klein Nagelvoort

Voorzitter Erik Klein Nagelvoort heet alle aanwezigen welkom en een speciaal welkom is er voor de aanwezige ereleden.

Het is voor Erik Klein Nagelvoort een bijzondere middag omdat dit zijn eerste Algemene Vergadering in de rol van voorzitter van de KNHB is. In november 2022 nam hij het stokje over van Erik Cornelissen.

Erik Klein Nagelvoort blikt kort terug op het afgelopen half jaar. Allereerst op de 25e editie van het Nationaal Hockeycongres dat de KNHB op 11 februari organiseerde. Het thema van het congres was ‘Blik op de toekomst – Samen werken aan een toegankelijke en moderne hockeysport’. In het hoofdkantoor van de Rabobank werd er door de aanwezige verenigingsbestuurders volop genetwerkt.

Blij is de KNHB met het feit dat Clarinda Sinnige met ingang van 1 april is benoemd tot technisch directeur. Zij heeft deze functie op zich genomen nadat we een tijdje zonder hebben moeten doen als gevolg van het vertrek van Jeroen Bijl.

Erik Klein Nagelvoort complimenteert alle verenigingen voor afgelopen seizoen. Ondanks de moeilijke tijd met prijsstijgingen en minder vrijwilligers was er weer veel beleving op de clubs. Een paar weken geleden werd de strijd om het kampioenschap in de Tulp Hoofdklasse Dames en Heren beslist. Wat een fantastische sfeer en spannende wedstrijden met een fantastische uitstraling op de clubs en bij de NOS en Viaplay! Hetzelfde geldt voor de play-offs van alle andere klassen, die overal veel toeschouwers naar de clubs hebben getrokken. Complimenten aan alle clubs die hierbij betrokken waren. En dit weekend werd er in de verschillende categorieën gestreden voor het Nederlands kampioenschap bij de jeugd, de reserveteams en de veteranen.

Afgelopen periode was er ook veel OranjeHockey. We begonnen het jaar met een mooie derde plaats voor het Nederlands herenelftal bij het WK 2023 in India. Een paar weken geleden hebben duizenden fans bij Oranje-Rood in Eindhoven onze Oranje teams aan kunnen moedigen tijdens de FIH Pro League wedstrijden. Het was een fantastisch hockeyfeest. Deze week worden de laatste thuiswedstrijden van dit seizoen in de Pro League gespeeld in het Wagener Stadion. In Eindhoven en Amsterdam komen in totaal zo’n 50.000 toeschouwers naar de stadions.

We kijken uit naar het EK 2023 in Mönchengladbach waar voor de Oranjes Dames en Heren ook kwalificatie voor de Olympische Spelen 2024 te verdienen valt.

Na een mooie hockeyzomer starten we eind augustus met z’n allen weer aan een nieuw seizoen, waarin we met z’n allen vol energie naar de toekomst gaan kijken en meer nieuwe hockeyers naar de clubs gaan trekken en gerichter aan de slag gaan om hockeyers en vrijwilligers te binden, boeien en behouden. Daar zullen we als KNHB ook steeds nadrukkelijker de verenigingen actief bij helpen.

En dan is het alweer bijna 8 oktober 2023, de dag waarop wij als KNHB 125 jaar bestaan. Door middel van een aantal festiviteiten met en bij de verenigingen zullen we vanaf deze datum regelmatig stil staan bij het 125 jarig bestaan. De activiteiten zullen we ook koppelen aan de promotie van de hockeysport en het aantrekken van nieuwe doelgroepen en hockeyers naar de verenigingen.

In augustus neemt Marijke Fleuren afscheid als voorzitter van de EHF. De KNHB heeft Peter Elders voorgedragen als kandidaat voor het presidentschap van de EHF. Gezien zijn internationale ervaring vindt de KNHB dat Peter Elders de juiste persoon is voor deze positie.

Zo hockeyt Nederland

Begin dit jaar zijn tijdens het Nationaal Hockeycongres de ledencijfers uitgebreid toegelicht. Hieruit bleek dat er in de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 sprake was van een stabilisatie. Hierbij moet opgemerkt worden dat er wel al een afname te zien was bij de jongste categorieën, maar deze werd gecompenseerd door een toename bij de senioren.

De daling bij de jeugd zet zich voort. Voor komend seizoen zien we – verspreid over het hele land – een afname van 531 jeugdteams. Dit betekent een teruggang van 5,1%. Bij de jongens gaat dit richting de 8% en kijken we naar de categorie jongste jeugd dan is het een afname van 7,4%. Dit betekent dat we mee moeten bewegen en moeten onderzoeken waar het door komt dat de jeugd niet kiest voor onze hockeysport.

De KNHB ziet het als haar rol om de verenigingen te helpen het tij te keren. Om ook nieuwe doelgroepen te bereiken, gaat de KNHB een marketingcampagne inrichten die de verenigingen helpt nieuwe leden te werven.

Verenigingsmonitor

Erik Gerritsen staat kort stil bij de Verenigingsmonitor. Deze is ongeveer 5 jaar geleden ontwikkeld door de KNHB en via NOC*NSF is deze inmiddels uitgerold onder 9 sportbonden. Ongeveer 50% van de hockeyverenigingen heeft de verenigingsmonitor dit jaar ingevuld en heeft daarom toegang tot de Benchmark Dashboard. Erik gaat in op een aantal inzichten uit deze dashboard. Zo geeft bijvoorbeeld 30% van de verenigingen die de monitor hebben ingevuld aan dat ze geen missie en visie voor de lange termijn hebben. Erik roept alle verenigingen daarom op om de volgende Verenigingsmonitor in te vullen, want de Benchmark Dashboard helpt verenigingen om een strategie te ontwikkelen.

Toelating nieuwe leden en kandidaat-leden

KNHB-bestuurslid Victor Brouwer stelde de vergadering voor om A.H.C. Noorderlicht, Amsterdam Dynamics Hockey en H.C. Dokkum toe te laten als volwaardig lid van de KNHB. Daarnaast wordt H.C. Martinus uit Groningen – als onderdeel van de Hockey Foundation – voorgesteld als kandidaat-lid voor komend seizoen. De vergadering heeft hiermee ingestemd.

MHV Maarssen wint Bestuurderstrofee 2023

Ieder jaar wordt traditiegetrouw tijdens de AV de bestuurderstrofee uitgereikt als blijk van waardering voor uitzonderlijk goed bestuur en/of beleid. Aan de prijs is door het bondsbestuur een geldbedrag verbonden van € 5000,-.

MHV Maarssen is de winnaar van de KNHB Bestuurderstrofee 2023. Het thema van dit jaar was de ‘Visie op ontwikkeling van hockeyers’. Bestuurslid Victor Brouwer reikte de prijs, een cheque t.w.v. € 5.000 voor de vereniging en het schild uit aan Friso van Kats (voorzitter hockeyzaken) en Gwen Tonino (Hockeyzaken) bij MHV Maarssen.

Uitgebreidere informatie lees je in het nieuwsbericht.

Bestuursverkiezing

Aftredend in 2023 is de heer Victor Brouwer. De heer Brouwer stelt zich herkiesbaar. De vergadering stemde in met de herverkiezing van de heer Brouwer.

Het bestuur voor seizoen 2023/2024 heeft de volgende samenstelling:

Naam Aftredend
Dhr. E.L.J. Klein Nagelvoort (voorzitter) Juni 2025
Mw. C.A. Zijlstra (secretaris) Juni 2024
Dhr. H.M. Pel (penningmeester) Juni 2025
Dhr. V. Brouwer Juni 2026
Mw. M.L. Buise Juni 2024
Dhr. M. Eikelboom Juni 2024
Mw. F. Teeling Juni 2025
Mw. L.F. de Roever November 2025

Downloads 

 

Deel deze pagina