Doping

Doping hoort niet thuis in de sport. Het tast de gezondheid van de sporters aan. Bovendien bevordert doping de prestaties en is daarmee in strijd met een eerlijke sport. De KNHB en haar verenigingen hechten waarde aan een eerlijke, integere, schone en gezonde manier van sporten op alle niveaus.

Doping zijn verboden stimulerende middelen, die over het algemeen sportprestaties bevorderen en/of schadelijk zijn voor de gezondheid. De stoffen en methoden die onder doping vallen staan op de dopinglijst van het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap) en voldoen aan minimaal twee van de volgende drie criteria:

  • De stof/methode bevordert de prestatie.
  • De stof/methode is schadelijk voor de gezondheid.
  • De stof/methode is in strijd de waarden en normen van de sport.

Dopingautoriteit

De Dopingautoriteit is de Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en dopingvoorlichting. Op de site van de Dopingautoriteit vind je veel informatie over bijvoorbeeld de risico’s, de rechten en de plichten van sporters én begeleiders.

Dopinglijst

Als sporter ben je altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in jouw lichaam bevindt. Het is daarom van belang altijd goed te controleren of middelen, die gebruikt worden, op de dopinglijst voorkomen. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.

  • Bekijk hier de dopinglijst van de Dopingautoriteit.
  • Bekijk hier de lijst met toegestane geneesmiddelen van de Dopingautoriteit.

Doping kan in allerlei stoffen voorkomen, bijvoorbeeld in voedsel en drank maar ook in geneesmiddelen en voedingssupplementen. In sommige gevallen staat de stof echter niet duidelijk vermeld op het etiket, wat per ongeluk kan leiden tot een positieve dopingcontrole en een lange schorsing tot gevolg. Het is voor de sporter belangrijk om vooraf te checken of de voedingssupplementen of geneesmiddelen die je wilt gebruiken geen doping bevatten.

Met de Dopingwaaier app kunnen onder meer direct alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen worden gecontroleerd op de aanwezigheid van doping. Ook kun je als sporter nagaan of specifieke werkzame stoffen verboden zijn of niet. Via de mailservice van de app kun je verder simpel vragen stellen over geneesmiddelen, voedingssupplementen, de dopingregels of een controle. Meer informatie over de app (iOS en Android) is te vinden via deze link.

Dispensatie bij medicijngebruik

Komt het dan toch voor dat een sporter, vanwege een ziekte of aandoening medicatie moet gebruiken die op de dopinglijst staat, dan moet hiervoor dispensatie worden aangevraagd. Sporters die voornamelijk actief zijn op nationaal niveau, kunnen dit doen bij de Dopingautoriteit via Geneesmiddelen Dispensatie Sporter (GDS). Sporters die internationaal actief zijn dienen dit meestal bij de Internationale Federatie af te handelen. Wanneer dispensatie is verkregen, is het belangrijk om in de gaten te houden hoe lang de dispensatie geldig is.

Tuchtrechtspraak ISR

Voor de tuchtrechtelijke behandeling van dopingzaken is de KNHB aangesloten bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). De KNHB hanteert daarbij dan ook het Dopingreglement en het Tuchtreglement Dopingzaken van het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Dopingcontroles

In principe kan iedere sporter getest worden op doping, sport moet immers ‘dope free’ zijn. In de praktijk worden alleen sporters gecontroleerd die uitkomen in de hoogste nationale klasse veld- of zaalhockeycompetitie en sporters die deelnemen aan EK’s, WK’s of andere internationale wedstrijden/toernooien. Ook juniorspelers die aan voorgenoemde voldoen, worden getest.
Dopingcontroles vormen een essentieel onderdeel van het antidopingbeleid. In Nederland wordt het merendeel van de dopingcontroles afgenomen door de Dopingautoriteit. Bij dopingcontroles worden urinemonsters, en in sommige gevallen bloedmonsters, afgenomen.

Zorg dat je op de hoogte bent van je rechten en plichten tijdens een dopingcontroleprocedure. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Weigering van een dopingtest staat bijvoorbeeld gelijk aan het leveren van een positieve controle.

Meer informatie vind je op de site van de Dopingautoriteit.

Whereabouts

Whereabouts-gegevens zijn gegevens over de locaties waar de sporter zich op een bepaald moment bevindt. Dit kan een thuisadres zijn, maar ook een training, wedstrijd, reisdag en/of vakantiedag. Sporters kunnen door de Dopingautoriteit of internationale federatie een verplichting opgelegd krijgen om whereabouts aan te leveren. Hoe dit werkt en wat dit is, kun je hier vinden.

Tips voor een schone sport

Sport is veel te mooi voor doping. Ben je een topsporter of talent? Bekijk hoe jij kan bijdragen aan een schone sport met behulp van deze tips.

Vragen over doping kun je stellen aan de Dopingautoriteit. Of neem contact op met onze integriteitsmanagers bij de KNHB: Chantal Mies (030 – 3077 613), Eline van Zinnicq Bergmann (030 – 3077 672) of vertrouwenszaken@knhb.nl.