Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag (GOG) is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van een of meerdere personen wordt aangetast. Een van de vormen van grensoverschrijdend gedrag is seksuele intimidatie (SI).

Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie is enige vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd. Onder seksuele intimidatie vallen in ieder geval de in het Wetboek van Strafrecht genoemde misdrijven- tegen de zeden.

Meldplicht en -verantwoordelijkheid
Bestuurders en begeleiders voldoen door het doen van een melding bij het Meldpunt Integriteit aan hun meldplicht. In het Reglement Grensoverschrijdend Gedrag is hun meldplicht opgenomen en hieronder verstaan wij:

Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de bond te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.

Reguliere leden hebben een meldverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand.

Pesten

De laatste jaren ontvangen we regelmatig meldingen over pestgedrag binnen de vereniging en/of het team. Ons protocol ‘Pesten op de hockeyclub’ helpt je als vereniging om dit tegen te gaan. Het bevat informatie over wat pesten is (inclusief nieuwe vormen van pesten), over een aanpak tegen pesten en over de begeleiding aan de verschillende partijen die bij het pesten zijn betrokken.

Discriminatie

Discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die er niet toe doen. In de Nederlandse wet worden 11 discriminatiegronden beschreven: leeftijd, seksuele gerichtheid, godsdienst en levensovertuiging, etniciteit, geslacht (gender), nationaliteit, handicap of chronische ziekte, politieke overtuiging, burgerlijke staat, soort contract en arbeidsduur.

Sport heeft door hoe we het organiseren een vorm van discriminatie of uitsluiting in zich. Dat geldt met name voor hoe we wedstrijden organiseren. Dat is dus niet altijd ongewenst of vermijdbaar. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Als je in een bepaald team of competitieniveau wil hockeyen, moet je een bepaald geslacht of bepaalde leeftijd en soms niveau hebben.
  • Als je geen contributie betaalt, mag je geen lid zijn van de vereniging.

Machtsmisbruik en intimidatie

Macht is het vermogen om anderen te sturen in hun gedrag. In sommige gevallen zijn we het erover eens dat iemands gedrag gestuurd mag worden: denk bijvoorbeeld aan de politie die de wet handhaaft of aan een leraar voor de klas. Soms maken mensen echter misbruik van macht, bijvoorbeeld als zij het gedrag van anderen in een richting sturen die vooral voor henzelf beter uitkomt. Of als ze anderen dingen laten doen die ze eigenlijk niet willen. In dat soort gevallen spreken we van machtsmisbruik.

Intimidatie is iemands gedrag beïnvloeden door diegene angst aan te jagen. Intimidatie kan plaatsvinden door iemand in een machtspositie, richting iemand die minder of geen macht heeft. Denk hierbij aan een trainer die bepaalt of een speler wel of niet wordt opgesteld. Of een bestuurslid richting een trainer/coach, waarbij het bestuur bepaalt of het contract van de trainer/coach wordt verlengd.

Kortom, machtsmisbruik en intimidatie komen voor wanneer er machtsongelijkheid is. Deze ongelijkheid is vaak aanwezig in de sport, maar hoeft geen probleem te zijn. Wil je meer informatie over hoe je als vereniging preventief kan handelen, lees verder op de site van het Centrum Veilige Sport Nederland.

Sociale media

Wie sportief mediagebruik een eigen plek wil geven in de vereniging ontkomt niet aan het vastleggen van duidelijke afspraken en regels. Een van de meest gemelde problemen op de vereniging is het maken van foto’s in kleedkamers of het delen van ongewenste foto’s tussen sporters onderling. Hoe zit het met de veiligheid of met de juridische kant van het verhaal?

Veilig mediagebruik verdient een eigen plek binnen de sport. De leefwereld van jonge sporters beperkt zich niet tot de trainingen en wedstrijden. De jongeren bewegen zich ook online, zoeken contact met elkaar en gaan daarbij soms ook over grenzen. In het ergste geval is er sprake van strafbare feiten, zoals bedreiging of intimidatie. Online veiligheid is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van verenigingen, bonden, sporters en ouders. Sportief mediagebruik hoort vanzelfsprekend bij een sociaal veilige sportomgeving.

Zie voor meer informatie over de omgang met sociale media de site van het Centrum Veilige Sport Nederland.

Reglement Grensoverschrijdend Gedrag

Integriteitsschendingen zoals deze staan genoemd in het Reglement Grensoverschrijdend Gedrag kunnen via het tuchtrecht worden vervolgd. Het merendeel van de integriteitsschendingen kan echter op verenigingsniveau worden opgepakt, eventueel met ondersteuning van onze integriteitsmanagers van de KNHB en/of het Centrum Veilige Sport Nederland. Daarnaast kan het zijn dat de gedragingen van dusdanige ernst zijn dat deze via het strafrecht kunnen worden vervolgd.

Contact

Voor vragen of het doen van een melding, neem contact op met onze integriteitsmanagers bij de KNHB: Chantal Mies (030 – 3077 613), Eline van Zinnicq Bergmann (030 – 3077 672) of vertrouwenszaken@knhb.nl.

Downloads