6 x Voor(uit)beelden (Steven Pont)

Verdiepingssessie Nationaal Hockeycongres 2019
Sessieleider: Steven Pont (ontwikkelingspsycholoog)

Vanuit zijn ervaring als ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut ging Steven tijdens deze verdiepingssessie met deelnemers het debat aan over thema’s uit de Visie op de ontwikkeling van hockeyers. 

Inhoud verdiepingssessie

De focus van Steven lag tijdens deze goed bezochte verdiepingssessie op het verschil tussen groei en ontwikkeling. Groei is meer van hetzelfde, ontwikkeling is te onderscheiden in fasen. Maar het is een geïntegreerd proces. In elke fase ligt een specifieke ontwikkelingstaak (OT) waarin je steeds meer in groeit, die wanneer die is volbracht je naar een crisis leidt, die je weer voorbereidt op de volgende fase. Zo bereik je progressie.

Foto: KNHB/Koen Suyk

De principes die ter sprake kwamen kun je toepassen op individuele spelers, op teams en zelfs op verenigingen als geheel. Er zijn twee gevaren. Wanneer je te vroeg naar een volgende fase wil, verstoor je de natuurlijke groeimogelijkheden die in die fase nog over zijn. Wanneer je te laat naar een volgende ontwikkelingsfase overstapt stagneer je de ontwikkeling.

Via het proces van het opzoeken van ‘de zone van naastgelegen ontwikkeling’ (de leercirkel), waarin ervaringen steeds net buiten het al beheersbare liggen wordt stapje voor stapje vooruitgang geboekt. Wanneer de stapjes in een bepaalde fase ‘op’ zijn, wordt het tijd voor een ontwikkelingssprong naar een volgende fase.

Presentatie verdiepingssessie

Steven gebruikte tijdens de verdiepingssessie geen presentatie. Wel toonde hij onderstaande video van de campagne van de Visie op de ontwikkeling van hockeyers: ‘6 X VOORUIT IN HOCKEY‘:

Meer informatie over de Visie op de ontwikkeling van hockeyers

De Visie op de ontwikkeling van hockeyers hebben wij, de KNHB, samen met experts uit het tophockey, wetenschappers en technische stafleden van verenigingen opgesteld. Aan de basis van deze visie stonden drie vragen centraal:

1. Hoe maken we de hockeysport kwalitatief nog sterker dan ze al is?
2. Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen de kwaliteit, maar ook het plezier in de sport verhogen?
3. En hoe zorgen we ervoor dat hockeyers zich goed ontwikkelen en verbonden blijven aan de hockeysport?

Dit resulteerde in zes uitgangspunten, oftewel: ‘6 X VOORUIT IN HOCKEY‘. Hiermee zijn we in het voorjaar van 2018 naar buiten getreden en gaan we de komende jaren samen met verenigingen en ouders aan de slag.

Vragen?

Voor vragen over de Visie op de ontwikkeling van hockeyers kun je contact opnemen met Karien Meuleman, Manager Expertisecentrum, karien.meuleman@knhb.nl.

Deel deze pagina