Aantrekkelijk beweegaanbod voor ouderen op de vereniging (René Wormhoudt)

Verdiepingssessie Nationaal Hockeycongres 2019
Sessieleider: René Wormhoudt (namens Nationaal Ouderenfonds)

Hoe kun je ouderen vanuit een ‘open club gedachte’ op een verantwoorde manier laten bewegen op de vereniging? Met een doelgroep die alsmaar groeiende is en steeds langer fit en gezond blijft, biedt dit mooie kansen voor hockeyverenigingen. Namens het Nationaal Ouderenfonds praatte René Wormhoudt de aanwezige deelnemers bij over de mogelijkheden.

Inhoud verdiepingssessie

Vanuit de open club gedachte hebben steeds meer verenigingen de behoefte om ouderen een verantwoord beweegaanbod aan te bieden. Om die reden organiseerden we deze verdiepingssessie met René Wormhoudt. René is opgeleid als fysiotherapeut én de grondlegger van het Athletic Skills Model (ASM) in Nederland. Tijdens de sessie nam René de verenigingen in twee sessies – met in totaal ongeveer 50 deelnemers – mee in het verantwoord inrichten van een beweegaanbod voor ouderen. Naast René waren onder meer het Nationaal Ouderenfonds en een vertegenwoordiging van ‘De Zestigplussers’ aanwezig.

Nieuwe hockeyvorm: Walking Hockey

In deze sessies stond een nieuw hockeyaanbod centraal te weten; Walking Hockey. Walking Hockey is een nieuwe hockeyvorm die de KNHB, samen met de vereniging ‘De Zestigplussers’ en het Nationaal Ouderenfonds in Nederland gaat uitrollen. Het is voornamelijk gericht op oud-hockeyers die vanwege een beperkte mobiliteit en/of blessures niet meer kunnen deelnemen aan het reguliere 11 tegen 11 spel of daarin te weinig balcontact en daarmee spelvreugde ervaren. Vanuit de pijler ‘een leven lang hockey’ willen we deze groep ook vanwege de sociale impact graag bij de sport betrokken houden. In de sessie werd het verantwoord beweegaanbod goed belicht, maar kwam naar voren dat het bereiken van de doelgroep voor verenigingen nog een grote uitdaging blijft. Dat geldt met name voor de groep ouderen die geen hockeyachtergrond heeft en de weg naar een hockeyvereniging niet als vanzelfsprekend ervaart. De KNHB gaat daarom samen met het Nationaal Ouderenfonds en de’De Zestigplussers’ kijken hoe zij de verenigingen daarin goed kunnen ondersteunen.

Veteranenaanbod en Fithockey

Naast Walking Hockey kwamen ook het reguliere veteranenaanbod en Fithockey aan bod. Fithockey is een alternatieve hockeyvorm voor het spelen van competitie in een veteranenteam en richt zich op 50-plussers die graag buiten actief willen zijn. Het maakt daarbij niet uit of je wel of geen hockeyervaring hebt. Meer informatie over deze disciplines vind je hier.

Presentatie verdiepingssessie

Vragen?

Voor vragen over dit onderwerp kun je een mail sturen naar verenigingsadvies@knhb.nl.

Deel deze pagina