Wat willen die puberende hockeyers toch? (KNHB)

Verdiepingssessie Nationaal Hockeycongres 2019
Sessieleider: Yvette van de Graaf (KNHB)

De KNHB heeft in 2018 onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van 12 tot 18 jarigen. Waarom hockeyen ze? Wat willen ze? Waarom stoppen ze? Yvette gaf deelnemers aan deze drukbezochte sessie nieuwe inzichten in deze doelgroep. 

Inhoud verdiepingssessie

Onder jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar is de uitstroom groot. Daarom hebben we in 2018 uitgebreid onderzoek gedaan naar de in- en uitstroomcijfers en de wensen en behoeften van deze doelgroep. De inzichten die we hieruit hebben verkregen presenteerden we tijdens het Nationaal Hockeycongres 2019. De interesse in het onderwerp was groot; er waren bij de verdiepingssessie ongeveer 50 deelnemers aanwezig. De aanwezige bestuurders wilden graag meer weten over de gepresenteerde in- en uitstroomcijfers en stelden veel vragen over het kwalitatieve onderdeel van het onderzoek: ‘wat hebben de 12 tot 18 jarigen zelf gezegd?

De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:

  • Jongeren willen betrokken worden op de vereniging. Bijvoorbeeld bij de wijze waarop er wordt geselecteerd, welke eigenschappen een trainer/coach moet hebben en wanneer ze trainen, maar ook bij het organiseren van leuke activiteiten;
  • Er moet evenredige aandacht zijn voor selectie en niet-selectieteams;
  • Jongeren willen meer hockeyen en sporten. Bied daarom in de niet-competitie periodes een alternatief aanbod. Zoals een clinic, specialismetraining, intern toernooi of loop- of conditietrainingen.

Foto: KNHB/Koen Suyk

Er kwamen tijdens de verdiepingssessie mooie voorbeelden naar voren van verenigingen die al bezig zijn met het meer betrekken van jongeren. Bijvoorbeeld in de vorm van een jeugdraad, die – naast het organiseren van leuke activiteiten – ook af en toe meedenkt met vraagstukken van het bestuur. Of een vereniging die de A- en B-jeugd laat bepalen hoe de teams worden ingedeeld.

Presentatie verdiepingssessie

De presentatie die Yvette tijdens de verdiepingssessie gaf kun je hieronder downloaden:

Hoe geven we vervolg aan dit thema?

Het gehele onderzoeksrapport plaatsen we binnenkort op onze onderzoekspagina. Daarnaast wordt het factsheet – dat werd gepresenteerd tijdens de verdiepingssessie – verder uitgebreid aan de hand van de input die we van aanwezige verenigingsbestuurders hebben ontvangen. Zodra de factsheet gereed is, plaatsen we deze ook op onze website. Daarnaast gaan we kijken hoe we verenigingen kunnen ondersteunen in het oppakken van de actiepunten die volgen uit de onderzoeksresultaten. Een voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van een draaiboek waarin beschreven staat hoe verenigingen het gesprek aan kunnen gaan met deze doelgroep.

Vragen?

Voor vragen over dit onderwerp kun je contact opnemen met Yvette van de Graaf, Senior medewerker Doelgroepen, yvette.van.de.graaf@knhb.nl.

Deel deze pagina