Aantal aanmeldingen jeugd bij MHC De Reigers groeit mede door jaarlijkse Scholen hockeydag met negen procent!

Bas van Eijndhoven, interim-voorzitter MHC De Reigers: ‘Het doel is de kinderen en hun familie een gezellige sport- en familiedag te laten beleven op onze hockeyclub. Precies zoals hockey moet zijn.’

Inleiding

Om het aantal aanmeldingen van jeugdleden op peil te houden organiseert MHC De Reigers jaarlijks de Scholen hockeydag. Kinderen van lagere scholen in de omgeving worden uitgenodigd om in de herfstvakantie kennis te maken met hockey en de club. Afgelopen editie stonden er 400 kinderen op de velden voor een gevarieerd programma. Bij latere aanmeldingen voor het lidmaatschap geeft een groot aantal kinderen aan dat de Scholen hockeydag bepalend was om voor hockey bij De Reigers te kiezen.

Resultaten

– Een fantastisch leuke hockeydag die voor veel positieve energie zorgt
– Bredere bekendheid hockey en MHC De Reigers in de regio
– Groei aantal aanmeldingen jeugdleden met 9% (2023)
– Versterken binding leden door gezamenlijke inspanning tijdens de dag

Aanpak

De organisatie
De twee man/vrouw sterke Commissie werving en behoud van De Reigers verzorgt al enkele jaren met veel plezier de Scholen hockeydag. Een behoorlijke klus als je bedenkt dat er tijdens de dag voor zo’n 400 basisschoolkinderen, verdeeld over 3 tijdvakken, een leuk programma gedraaid wordt. Samen met 75 begeleiders, trainers en jeugdleden vanuit de club zorgen zij dat het een fantastische dag wordt.

Communicatie
Het is zaak de uitnodiging voor de scholen (zie bijlage) ruim voor de zomer te versturen. De uitnodiging gaat in principe naar het algemene mailadres van de scholen, tenzij een mailadres van de gymdocent bekend is. We zien dat sommige scholen deze informatie opnemen in hun nieuwsbrief voor de ouders. Daarnaast vragen we de bij De Reigers hockeyende ouders, leerlingen en docenten de hockeydag als ambassadeurs op hun scholen te promoten.

Naast de uitnodiging voor de school met uitgebreide informatie over de dag, zorgen we ook dat er een brief/flyer is (zie bijlage) die de school kan uitdelen aan de ouders van de deelnemende kinderen van die school.

Leerpunt: Hoewel de opkomst uitstekend is, zijn er ook scholen die niet op de uitnodiging reageren. Dat geldt met name voor de scholen in het speciaal onderwijs die geen van allen iets van zich lieten horen. Voor de komende editie gaan we uitzoeken wat wij daaraan kunnen doen.

Een paar belangrijke punten uit de brief:

  • Deelname is gratis.
  • De club zorgt voor sticks.
  • Bitjes zijn verplicht en kunnen voor 2,50 euro op de club worden aangeschaft en op maat gemaakt. Dat kost tijd, dus de kinderen moeten zich ruim voor aanvang melden.
  • Vanaf groep 3 moeten de kinderen zelf voor scheenbeschermers zorgen.
  • De kinderen komen in sportieve kleren en op gymschoenen naar de club.
  • Indeling van de groepen in de drie tijdvakken.

De dag zelf
Op de dag zelf begint ieder tijdvak met een warming-up op muziek. Afhankelijk van de leeftijdscategorie gaan de kinderen vervolgens spelletjes doen of aan de slag met stick en bal.

Groep 1-2
Doel: lekker bewegen en samen plezier maken.
Hoe: spelletjes als knotshockey, lintjes trekken en de stormbaan beklimmen.

Groep 3-4
Doel: spelenderwijs de eerste vaardigheden van hockey leren.
Hoe: oefeningen voor ontwikkelen basisvaardigheden als de bal spelen en stoppen en lopen met de bal. Vervolgens wedstrijdjes 3 tegen 3.

Groep 5-6 en 7-8
Doel: verdere vaardigheden van hockey leren.
Hoe: oefeningen voor balvaardigheid, samen- en overspelen, aanvallen en verdedigen, etc. Vervolgens wedstrijdjes 6 tegen 6.

Tijdens de dag is er verder tijdens de pauzes een demo waarbij spelers en speelsters van de O18-1 en O16-1 oefeningen en shoot-outs doen in de cirkel op een keeper. Dit om te laten zien hoe hockey er ‘in het echt’ uitziet. En na afloop krijgen alle kinderen een mooie medaille mee naar huis.

Werving en behoud
De Scholen hockeydag is één van de activiteiten die wij gedurende het jaar organiseren om potentiële leden kennis te laten maken met hockey en De Reigers. Daarnaast kan iedereen zich bijvoorbeeld ook opgeven voor twee gratis proeftrainingen. Naast ledenwerving heeft ook het behoud van leden nadrukkelijk onze aandacht. Met allerlei activiteiten, zoals bijvoorbeeld het Glow in the dark toernooi in de blaashal, willen we positieve energie uitstralen en ‘de leukste club in de omgeving’ zijn waar je graag bij komt én blijft hockeyen.

Contactgegevens
Marjon Bakker, commissie ledenwerving en behoud
e-mail: proeftraining@mhcdereigers.nl

Bekijk alle best practices

Downloads


Deel deze pagina