Schaerweijde trots op fors gegroeide groep trimhockeyers

Daniël Mens, trimhockeycoördinator bij Schaerweijde: “De charme van trimhockey is dat iedereen kan aansluiten: oud-leden, senioren, veteranen, maar ook mensen die nog nooit gehockeyd hebben”

Inleiding

Trimhockey – een vrijblijvende manier van hockeyen met een gevarieerde groep volwassenen – vormt de snelst groeiende doelgroep binnen de senioren en veteranen. Toch is trimhockey niet vanzelf een succes, zo merkte ook hockeyclub Schaerweijde. De Zeister vereniging zag het aantal trimhockeyers fors afnemen en gooide daarom vijf jaar geleden het roer om. Trimhockey werd uit het verdomhoekje gehaald en serieus onderdeel gemaakt van de vereniging. Een nieuwe, enthousiaste aanpak werkte al snel aanstekelijk en inmiddels geniet Schaerweijde van een grote groep (+/- 100 man/vrouw) zelfredzame trimhockeyers, die zich ook nog eens actief inzetten voor de vereniging.

Resultaten

  • Trimhockey kan nieuwe doelgroepen kennis laten maken met hockey
  • Meer trimhockeyers betekent meer seniorenleden (en meer inkomsten) voor je vereniging
  • Door het aanbod van trimhockey, behoud je mogelijke uittreders
  • Trimhockeyers kunnen eventueel doorstromen naar senioren- en veteranenelftallen
  • Trimhockeyers zijn potentiële nieuwe intreders in het verenigingsleven
  • Trimhockeyers hockeyen doordeweeks en benutten daardoor de ‘rustige uren’

Aanpak

Zorg voor borging door communicatie en coördinatie
Als je wilt dat trimhockey slaagt op jouw vereniging, dan moet je er ook voor zorgen dat het een serieus onderdeel wordt van je vereniging. Zorg ervoor dat trimhockey bij het bestuur en de commissies op het netvlies staat en dat het door iemand gecoördineerd wordt. “Het voordeel van trimhockey is dat het vaak een zelfregulerend fenomeen is, maar daarin schuilt ook direct een gevaar”, zegt Daniël Mens, trimhockeycoördinator bij Schaerweijde. “Je moet ervoor waken dat trimhockey geen slap aanhangsel wordt. En dat bereik je door er continu over te communiceren via verschillende kanalen. Denk aan posters, flyers, de nieuwsbrief, sociale media en de clubwebsite. Mensen moeten niet om trimhockey heen kunnen en het overal terugzien.”

Hanteer een aanstekelijke enthousiaste aanpak
Trimhockey is een leuke en laagdrempelige vorm van hockey waarbij gezelligheid en plezier voorop staan. Het succes van trimhockey valt of staat dan ook bij het enthousiasme van de begeleiders en trainers. “De charme van trimhockey is dat iedereen kan aansluiten: oud-leden, senioren, veteranen, maar ook mensen die nog nooit gehockeyd hebben”, benadrukt Mens. “Maar of dat ook gebeurt, hangt af van hoe enthousiast jij het als vereniging zelf brengt. Zorg voor leuke trainers die leuke oefeningen bedenken en je zult zien dat er steeds meer trimhockeyers bijkomen. Leden moeten het als zo leuk ervaren, dat ze anderen stimuleren om er ook bij te komen.”

Pluk de vruchten
Wanneer je eenmaal over een aanzienlijke groep trimhockeyers beschikt, zul je daar al snel ook de positieve gevolgen van merken. “Wij zien dat veel trimhockeyers zich ook terug inzetten voor de vereniging”, beweert Mens. “Dat gebeurt in bestuurlijke functies, maar bijvoorbeeld ook als scheidsrechter, als coach van een team of als barman. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat trimhockeyers doorschuiven naar een senioren- of veteranenelftal of de omgekeerde weg bewandelen. Trimhockeyers zijn daardoor van grote waarde voor de vereniging.”

Zoek samenwerking met de KNHB
Wil je op jouw vereniging starten met trimhockey? Of wil je trimhockey een boost geven? Benader dan de KNHB voor informatie en suggesties. “Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden”, stelt Mens. “Ik zou eerst altijd informeren bij de KNHB. Zij hebben een draaiboek liggen en kunnen veel vragen beantwoorden. Daarnaast kunnen ze ervoor zorgen dat je eventueel bij een competitie kan aansluiten in jouw regio.”

Wil je weten hoe Schaerweijde Trimhockey heeft opgezet. Download dan onderstaand document, dat samen met de KNHB is opgesteld.

De KNHB wil verenigingen graag helpen om trimhockey aantrekkelijker te maken. Daarbij richt de hockeybond zich op zowel organisatorische als inhoudelijke taken. Heb je als trimhockeycoördinator of vereniging een vraag over trimhockey? Dan kan je contact opnemen via trimhockey@knhb.nl.

 

 

 

Bekijk alle best practices


Deel deze pagina