Keeperstrainer gevorderden

Er zijn geen data bekend voor deze opleiding

LET OP: Zolang de huidige landelijke maatregelen rondom het coronavirus gelden, zullen nieuwe opleidingen nog niet worden opgestart en worden de opleidingen die al wel gepland zijn maar nog moeten starten, uitgesteld.

Op internationaal niveau is aangetoond dat een goede, doordachte en verantwoorde opleiding en begeleiding van keepers een noodzaak is om aan de top mee te doen. Door de veranderende spelregels wordt het keepen steeds spectaculairder en uitdagender. Toch kan dat gevoel pas ontstaan wanneer kwalitatief goed opgeleide keeperstrainers op clubniveau actief zijn. Doordat de keeper en de keeperstrainer met en van elkaar leren en ervaring op doen, wordt een goede basis gelegd voor een verdere ontwikkeling van de doelverdediger op basis van een optimale begeleiding door de keeperstrainer.

De keeperstrainer is een ‘performance-manager’. Prestatiefactoren voor een keeper worden in overleg geformuleerd, daarna getraind en vervolgens beoordeeld.
Na afloop van de opleiding ben je in staat om vakbekwaam en met plezier als zelfstandig keeperstrainer op club- en districtsniveau te functioneren.

Competenties
Aan het eind van de opleiding heb je meer:

 • de visie op het geven van keeperstraining, de rol van keeperstrainer en omgaan met de keeper
 • inzicht in en kennis over de noodzaak van keeperstraining
 • inzicht in en kennis over de eisen aan keeperstraining
 • inzicht in en kennis over de eisen aan keeperstrainer
 • vaardigheden ontwikkeld wat betreft het herkennen van fouten en het geven van correcties
 • vaardigheden ontwikkeld wat betreft het samenstellen van gerichte, effectieve oefenstof
 • vaardigheden ontwikkeld wat betreft de wijze van begeleiden
 • inzicht in het eigen trainingsgedrag en dat van de keeper
 • het ontwikkelen/implementeren van een technisch beleidsplan voor keepers

Voor wie is de opleiding geschikt?

 • Keeperstrainers met de ambitie om structureel met keeperstraining binnen een vereniging aan de slag te gaan.
 • Keeperstrainers met de ambitie om zich door te ontwikkelen tot specialist keeperstrainer richting tophockey (districtsteams en Nederlandse jeugdteams).

Wat zijn de toelatingseisen?

 • Minimumleeftijd 20 jaar.
 • Opleiding: introductiecursus keeperstrainer gevolgd.
 • Ervaring als keeperstrainer en/of keeper:
  • Minimaal 2 jaar actief als keeperstrainer (in de afgelopen 5 jaar) bij jeugd prestatief (minimaal sub-topklasse) en/of senioren prestatief (minimaal 2e klasse niveau).
  • En/of minimaal 2 jaar keeperservaring (in de afgelopen 5 jaar) in een standaardteam op minimaal 2e klasse niveau senioren prestatief of jeugd prestatief (minimaal sub-topklasse).

* Indien je niet aan bovenstaande instroomeisen voldoet, maar je hebt toch belangstelling de opleiding te volgen, dan kun je altijd contact opnemen met het KNHB Expertisecentrum voor een eventuele intakeprocedure. Kom je in aanmerking voor een intake dan moet je jouw hockey-CV mailen. Op basis daarvan wordt een afspraak gemaakt voor een intake-praktijk keeperstraining door de cursusleider. De kosten bedragen € 100,- en de betaling dient voorafgaand te zijn ontvangen.

Studiebelasting
De totale belasting van de opleiding ligt tussen 42 en 46 uur. De opleiding bestaat uit acht bijeenkomsten van ieder 3 uur (binnen maximaal 4 maanden). Daarnaast komt er ongeveer 6 tot 8 uur zelfstudie bij kijken. Voor het uitwerken van vier PGO’s (Praktijkgerichte Opdrachten) wordt 10 tot 14 uur gerekend. De cursist geeft zelf wekelijks keeperstraining.

Kosten
De Keeperstrainer gevorderden opleiding kost € 325,- (inclusief presentaties en literatuur).

Op deze opleiding zijn de leveringsvoorwaarden Keeperstrainer gevorderden van toepassing.
Leveringsvoorwaarden opleiding Keeperstrainer – gevorderden

Wanneer ontvang je het diploma?
Je moet in het bezit zijn van een geldige scheidsrechterskaart, minimaal 80% aanwezig zijn geweest en een voldoende beoordeling van de vier PGO’s hebben om aan het einde van de opleiding een diploma te ontvangen.

Hoe kan ik mij inschrijven?
Op dit moment wordt de Keeperstrainer gevorderden opleiding aangeboden. Twijfel je of je voldoet aan de toelatingseisen, wil je meer informatie of wil je je interesse kenbaar maken voor deze opleiding? Mail dan naar het KNHB Expertisecentrum.

Wil je meer weten over de inhoud van de workshops download het opleidingsprogramma hieronder.