Sportief & Respectvol

Iedereen wil plezier beleven op en rond het hockeyveld. Of je nou speler, trainer/coach, scheidsrechter, vrijwilliger of ouder bent en ongeacht het niveau dat je speelt. Plezier maak je samen en alles wat je doet draagt daaraan bij. Het gezamenlijk opruimen van de ballen, na de wedstrijd een drankje drinken met de tegenstander of je vrijwillig inzetten voor jouw vereniging. Allemaal voorbeelden van sportief en respectvol gedrag die je overal terug ziet. Dát is hockey!

Wil jij aan de slag op jouw vereniging met campagnes binnen het thema Sportief & Respectvol? Hieronder vind je allerlei handige informatie om te gebruiken, toegespitst op de verschillende doelgroepen die bij het verenigingsleven horen.

Een mooi hockeyseizoen: hoe pak je dat aan?

We willen dus graag dat iedereen met plezier kan hockeyen, zichzelf kan zijn en zich positief kan ontwikkelen. Dat klinkt logisch maar hoe pak je dit aan? We vroegen het coaches, trainers, teammanagers, scheidsrechters, bestuurders, en natuurlijk spelers en speelsters. Hun tips hebben we gevangen in de volgende thema’s: afspraken maken, positief langs de lijn, enthousiasme uitstralen, interesse tonen, een voorbeeld zijn en waardering en vertrouwen geven.

Afspraken maken

Het maken van onderlinge afspraken schept duidelijkheid bij alle betrokkenen. Afspraken kunnen op ieder niveau worden gemaakt: bijvoorbeeld tussen trainers/coaches en spelers en ouders, maar ook tussen spelers, coaches en de scheidsrechters. Als je van tevoren afspraken maakt – of het nou aan het begin van het seizoen is of voor een wedstrijd – dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Bovendien heb je de mogelijkheid om elkaar erop aan te spreken als het toch anders loopt.

Afspraken maken met het team

Wil jij aan de slag met het maken van afspraken met de spelers en ouders van jouw team? Gebruik dan de handige checklist om jullie afspraken op te schrijven. Daarnaast vind je er twee voorbeeldpresentaties voor het maken van afspraken met de spelers en de ouders van je team. In de documenten staan ook handige voorbeelden om je een beetje op weg te helpen. Succes!

Ouders betrekken bij het team en de club

Als teammanager en als coach kun je de ouders van het team vanaf het begin van het seizoen ook betrekken bij het team. Ook dat komt de sfeer alleen maar ten goede. Betrokken ouders kunnen hun kind namelijk positief stimuleren en bovendien een goed voorbeeld voor ze zijn, ook langs de lijn. Ouders die betrokken zijn bij het team zullen ook vaker een vrijwilligerstaak binnen de vereniging op zich nemen. Dat vergroot het clubgevoel én hockeyplezier!

Veel verenigingen organiseren informatieavonden voor ouders. In de huidige periode is dit door corona ook heel goed te doen via een online bijeenkomst. Om je hierbij op weg te helpen kun je gebruik maken van de toolkit Welkom op het hockeyveld met daarin een draaiboek voor het organiseren van een ouderavond, een presentatie die je tijdens de avond kunt gebruiken en een boekje dat je aan de ouders kun toesturen als naslagwerk.

Positief langs de lijn

Plezier op het veld komt voor een groot deel vanuit positiviteit langs de lijn. Het geeft spelers, coaches én scheidsrechters een enorme boost als zij op een positieve manier worden aangemoedigd door de toeschouwers. Moedig aan en geef complimenten, ook aan de tegenstander of de scheidsrechter, en focus op de dingen die goed gaan.

Enthousiasme uitstralen

Je eigen uitstraling heeft een aanstekelijk effect op de mensen om je heen. Dan kun je je voorstellen dat het uitstralen van enthousiasme de positiviteit en de wil om je best te doen voor elkaar bij anderen kan vergroten. Enthousiasme komt terug in je houding, gedrag en de dingen die je zegt. En zelfs de kleinste dingen kunnen een groot effect hebben.

Interesse tonen

Je brengt aardig wat tijd door met je teamgenoten, andere ouders of medevrijwilligers tijdens het seizoen. Je spreekt dan vaak over hockey gerelateerde zaken, maar het is ook goed om interesse te tonen in de persoon zelf. Vraag eens hoe het met iemand gaat op school of werk of juist privé. Zo maak je ook op een andere manier kennis met elkaar, bouw je een band op en creëer je meer begrip voor elkaar.

Voorbeeld zijn

Goed voorbeeld doet goed volgen. En dan bedoelen we meer dan alleen het voorbeeld geven bij een oefening op de training. Als je wilt dat iets op een bepaalde manier gebeurt, dan helpt het als je het zelf ook op die manier doet of zegt. Op die manier help je iemand om zich niet alleen als hockeyer, maar ook als persoon verder te ontwikkelen.

Waardering en vertrouwen geven

Iedereen vindt een complimentje op zijn tijd fijn. Dat straalt waardering en vertrouwen uit en werkt motiverend. Ook het aangeven dat fouten gemaakt mogen worden heeft een positieve uitwerking op mensen. Het zorgt ervoor dat men beter wordt in wat hij of zij doet en vergroot het plezier, in welke rol je je ook bevindt binnen het team of op de vereniging.

Campagnes Sportief & Respectvol

We ontwikkelen regelmatig campagnes die ook door de verenigingen opgepakt kunnen worden. Aangezien er veel verschillende onderwerpen vallen onder het thema Sportiviteit & Respect, proberen we middels de campagnes telkens een specifiek onderwerp uit te lichten.

Blauwe Kaart

Begin 2018 startte hockeyvereniging hdm met de Blauwe Kaart. In de zomer van 2019 nam de KNHB het initiatief over en startte een campagne op landelijk niveau. Inmiddels zetten al 185 andere verenigingen de Blauwe Kaart ook in met als doel de Sportief & Respectvol gedrag op het veld te vergroten door de tegenstander na afloop van de wedstrijd een compliment te geven.

Heeft jouw vereniging ook interesse in de Blauwe Kaart? Stuur dan een e-mail naar blauwekaart@colorworks.nl met het logo van jouw vereniging (EPS of PDF) en vermeld daarin de naam van de vereniging én het adres waar de blauwe kaarten naartoe mogen worden gestuurd. Iedere vereniging krijgt 100 blauwe kaarten gratis toegestuurd. Wil je meer blauwe kaarten? Dat kan! Colorworks helpt je graag verder. Heb je vragen over het gebruik van de Blauwe Kaart? Neem dan contact op met communicatie@knhb.nl.

Ben je benieuwd hoe je het beste te werk kunt gaan? Bekijk dan de best practice van hdm en download hieronder de voorbeeldbrief en tips:

Hockey voor iedereen

Jezelf kunnen zijn, het beste uit jezelf halen en vooral plezier hebben in hockey. Dat is wat iedereen wil, ongeacht religie, achtergrond, huidskleur of seksuele voorkeur. Samen bouwen we een veilige sportomgeving. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich veilig voelt binnen jouw vereniging? En hoe zorgen we er samen voor dat hockey inderdaad voor iedereen is? Of je nu bestuurder, speler, coach of scheidsrechter bent iedereen op en rond het hockeyveld heeft hier een rol in.

Workshop Hockey voor iedereen met gratis regenboogband
Hoe zorg je ervoor dat iedereen op jouw vereniging plezier heeft in hockey en zichzelf kan zijn ongeacht religie, achtergrond, huidskleur of seksuele voorkeur? En hoe zorgen we er met elkaar voor dat hockey een sport voor iedereen wordt én blijft? Het antwoord is: “maak het onderwerp bespreekbaar en begin bij jezelf”. Als partner van de Alliantie Gelijkspelen 4.0 werkt de KNHB samen met de John Blankenstein Foundation. Deze foundation, die zich inzet om de LHBT-acceptatie in de sport te verbeteren, biedt gratis workshops aan op verenigingen. Wat betekent het om ‘uit de kast’ te komen? Hoe reageer je als teamgenoot en hoe reageer je als club of vereniging? Deze en andere onderwerpen komen in de workshop aan bod.

Heb jij interesse in een van deze workshops op jouw vereniging? Stuur een e-mail naar communicatie@knhb.nl. Vermeld hierin je naam en telefoonnummer, je vereniging en de functie die je binnen de vereniging vervult. De workshop duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur en is voor minimaal 12 en maximaal 25 personen. De workshops kunnen voor of na een training worden gepland, zodat het geen extra avond kost. Het is ook mogelijk om een avond te organiseren voor alleen aanvoerders, trainers of coaches. Alle deelnemers ontvangen een gratis regenboogband. De ervaring leert dat hoe meer informatie hierover wordt gedeeld, hoe soepeler de omgang wordt ervaren.

S&R ambassadeurs

Inmiddels lopen bij een heel aantal verenigingen S&R ambassadeurs rond, die binnen hun vereniging het thema Sportief & Respectvol een plek geven. Heeft jouw vereniging nog geen S&R ambassadeur zorg dan dat die er komt. Door iemand verantwoordelijk te maken voor dit onderdeel zul je merken dat je snel stappen kunt zetten.

Artikelen

Alles over de campagne: Hockey voor iedereen

Jezelf kunnen zijn, het beste uit jezelf halen en vooral plezier hebben in hockey. Dat is wat iedereen wil, ongeacht religie, achtergrond, huidskleur of seksuele voorkeur. Over het portret van Maartje Scheepstra Hockey is voor…

Meer weten: Alles over de campagne: Hockey voor iedereen

Gender- en seksediverse personen

Sport is voor iedereen. Het is een mensenrecht om op gelijkwaardige en respectvolle manier behandeld te worden. Hierdoor krijgt iedereen een gelijke kans om de voordelen die sport te bieden heeft zelf te ervaren. Iederen…

Meer weten: Gender- en seksediverse personen

Best practices Sportief & Respectvol

Er zijn veel verenigingen met goede initiatieven op het gebied van Sportief & Respectvol. Een aantal verenigingen heeft hun initiatief opgeschreven in een best practice om hun ervaringen met andere verenigingen te delen en een inspiratiebron voor hen te zijn.

Artikelen

Deel deze pagina