De Groene Club: Sportclubs kunnen €7.000,- per jaar besparen

De Groene Club: Sportclubs kunnen €7.000,- per jaar besparen

Eind 2017 is er een pilot gestart met 30 sportclubs. Vandaag, op de vakbeurs Dag van de Sportaccommodaties, heeft De Groene Club de eerste resultaten bekendgemaakt. De besparingspotentie blijkt enorm: de gemiddelde club kan maar liefst € 7.000 per jaar besparen op de energierekening.

De Groene Club is een initiatief van de KNVB, KNHB en KNLTB samen met de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland om clubs te helpen bij de verduurzaming van hun sportaccommodatie.  In deze pilot doen 20 voetbal-, 5 hockey- en 5 tennisclubs mee uit de drie provincies. Uit de energiescans blijkt dat een club gemiddeld 42.000 kWh elektriciteit en 2.600 m3 gas kan besparen door het nemen van duurzame maatregelen. Alle 5.000 voetbal-, tennis en hockeyclubs in Nederland hebben daarmee een jaarlijks bespaarpotentieel van maar liefst 13 miljoen m3 gas en 210 GWh aan elektriciteit. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse gas- en elektriciteitsverbruik van respectievelijk 8.600 en 60.000 huishoudens.

De belangrijkste resultaten van de energieadviezen zijn terug te vinden in onderstaande infographic:

Duurzame maatregelen

De meeste clubs kunnen snel en eenvoudig starten met besparen door de binnenverlichting te vervangen voor LED en bewegingssensoren en tijdschakelaars toe te passen. Veelvoorkomende grote maatregelen zijn LED veld- en baanverlichting, zonnepanelen en zonneboilers voor de verwarming van douchewater. Clubs die alle maatregelen uit het energieadvies nemen verdienen hun investering van gemiddeld € 72.500,- in 10 jaar terug.

Deelname als club

Benieuwd of uw club ook zoveel geld kan besparen op de energierekening? En wilt u meer weten over het traject? Kijk dan op www.degroeneclub.nl of stuur een mail naar degroeneclub@knvb.nl. Naar verwachting kunnen nieuwe clubs vanaf september 2018 deelnemen aan De Groene Club.

Best Practice

Er is al een aantal verenigingen die enthousiast werken aan het thema duurzaamheid. Lees meer over de best practices van Hockeyclub Klein Zwitserland, Hockeyclub Blerick & De Almeerse Hockeyclub.

Deel deze pagina