Nieuwe maatregelen treffen hockeysport

Nieuwe maatregelen treffen hockeysport

Tijdens de persconferentie van vrijdag 12 november heeft het kabinet, vanwege de sterk oplopende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames, nieuwe maatregelen afgekondigd. Helaas raken deze maatregelen ook de sportsector en dus ook de hockeysport.

Het kabinet maakte bekend dat per 13 november 18.00 uur de volgende extra maatregelen van kracht zijn op de sportcomplexen:

 • Publiek is zowel bij amateur- als professionele sport niet toegestaan.
  Alleen mensen die functioneel aanwezig moeten zijn, kunnen toegang krijgen tot de complexen. Denk hierbij aan coaches, scheidsrechters, strikt noodzakelijke rijouders en verenigingsfunctionarissen. Wedstrijden die normaal gesproken gespeeld worden met ballenkinderen, worden ook nu gespeeld met ballenkinderen.
 • Het horecagedeelte in clubhuizen mag tot 20.00 uur open zijn voor iedereen die op de vereniging aanwezig mag zijn, maar met de maatregelen van 6 november (zie hieronder).
 • In het horecagedeelte van het clubhuis en op de terrassen zijn vaste zitplaatsen
 • Wedstrijden en trainingen zijn ook na 20.00 uur toegestaan.
 • Houd je – als je niet aan het hockeyen bent – aan de 1,5 meter afstand (vanaf 13 jaar).
  Ook langs de lijn, tijdens de line ups, in de dug-outs, in afstand tot de ballenkinderen of tijdens een bespreking op het veld.

Daarnaast blijven de onderstaande maatregelen van 6 november bestaan:

 • Iedereen mag sporten in de buitenlucht(trainen en wedstrijden spelen) zonder coronatoegangsbewijs (CTB).
 • Iedereen van 18 jaar en ouder moet een geldig coronatoegangsbewijs (CTB) kunnen tonen voordat het clubhuis, het terras en andere gebouwen op het sportcomplex betreden mogen worden, inclusief de kleedkamers en toiletten.
  Uitzondering op deze regel vormen de mensen die vanwege het uitvoeren van hun functie (bv coach (uit en thuis), trainer, barbeheerder of andere vrijwilliger) op de vereniging aanwezig zijn. Zij zijn vrijgesteld van deze verplichting.
  Let op: rijouders hebben geen functie in het clubhuis en tonen dus wel een CTB bewijs voordat ze het clubhuis kunnen betreden.
 • Voor iedereen tot 18 jaar geldt de CTB-verplichting niet! Kinderen kunnen dus gewoon gebruik maken van alle faciliteiten, zonder CTB.
 • Een afhaalpunt voor drankjes en eten kan buiten ingericht worden. Voor deze afhaalfunctie is geen CTB
  Afhalers nuttigen het aangekochte vervolgens buiten, op 1,5 meter afstand en geplaceerd maar niet zittend op het terras want daar is een CTB verplicht.
 • Ook een afhaalpunt binnen is mogelijk, maar alleen als deze ruimte afgescheiden is van de rest van het clubhuis. Voor afhalers is in dit geval een mondkapje verplicht
  Zij nuttigen het aangekochte vervolgens buiten, op 1,5 meter afstand en geplaceerd maar niet zittend op het terras want daar is een CTB verplicht.
 • Iemand die gecontroleerd is op een CTB, mag je een polsbandje of bv stempel geven waardoor je niet opnieuw hoeft te controleren. Let er wel op dat het bandje of de stempel maar voor één dag geldig
 • Per vereniging kan de uitvoering verschillen. Alle verenigingen doen hun best om de maatregelen goed in te vullen. Respecteer dat en volg de regels. Gebruik daarbij ook je gezond verstand.

Sport is deel van de oplossing

De KNHB is van mening dat in de huidige gezondheidscrisis een weerbare en vitale bevolking van cruciaal belang is. De hockeybond ziet ‘sporten’ dan ook als onderdeel van de oplossing om samen gezond uit deze crisis te komen. De KNHB doet er alles aan om dat geluid ook in ‘Den Haag’ te laten horen. Daarom blijven de KNHB, NOC*NSF en de andere bonden in overleg met de overheid met als doelstelling om de sport zo laagdrempelig mogelijk toegankelijk te houden.

Juist nu is het van groot belang dat we als hockeysport laten zien dat we, zoals we dat al de gehele coronacrisis laten zien, de verantwoordelijkheid aan kunnen en zo goed georganiseerd zijn dat we de sport ook daadwerkelijk voor iedereen op veilige wijze open kunnen houden. Binnen en buiten. Voor alle hockeyers. Ook daarom is het zo belangrijk dat iedereen de maatregelen opvolgt.

Wij passen zo snel mogelijk maar uiterlijk zaterdag 13 november voor 13.00 uur de informatie in ons coronadossier en de veelgestelde vragen aan. Het nieuwe algemeen sportprotocol komt morgen in de loop van de dag online te staan. De komende dagen zullen wij indien nodig de informatie regelmatig updaten, blijf daarom onze site en social media kanalen in de gaten houden.

Update 13 november: De KNHB is net als andere bonden verrast door het NOS-bericht van zaterdagochtend 13 november dat de maatregel geen publiek toe te laten niet gebaseerd lijkt te zijn op een OMT-advies. Samen met NOC*NSF en andere sportbonden vraagt de KNHB de overheid hier opheldering over.

Deel deze pagina