Tien praktische tips voor een gezonde(re) sportomgeving

Tien praktische tips voor een gezonde(re) sportomgeving

Een hockeyvereniging is een belangrijke sportieve en sociale ontmoetingsplaats. Het sporten draagt bij aan een gezonde leefstijl, een gezond gewicht en minder stress. Bij sporten en bewegen hoort uiteraard ook een gezonde sportomgeving: een rookvrij sportterrein waar gezonde voeding en verantwoord alcoholgebruik de norm zijn.

Uitkomsten behoefteonderzoek gezonde sportomgeving

Om inzicht te krijgen in hoeverre hockeyers, hockeyfans en andere betrokkenen tevreden zijn over hun sportomgeving, ten aanzien van voedings-, alcohol- en rookbeleid heeft de KNHB in december 2023 een behoefteonderzoek uitgevoerd. In hoeverre vinden zij bijvoorbeeld dat er voldoende gezondere opties zijn in het clubhuis? Zijn die gezondere opties zichtbaar genoeg, en wat missen zij bijvoorbeeld nog in het aanbod? Wat vinden zij van de verhouding tussen het aanbod aan alcoholische dranken en het aanbod 0.0 en hoe beoordelen zij het rookbeleid op hun vereniging?

We hebben de belangrijkste resultaten van het onderzoek overzichtelijk voor je samengevat in onderstaande factsheet.

Tien praktische tips voor jouw sportomgeving

Inspireren de uitkomsten van het onderzoek je en wil je bij jouw club aan de slag met een gezonde(re) sportomgeving? In onderstaand document vind je 10 praktische tips die je kunt gebruiken.

Receptenboek voor een gezondere sportkantine

Een van de uitkomsten van het behoefteonderzoek is dat 64% van de respondenten een gezonder aanbod in het clubhuis belangrijk of zelfs zeer belangrijk vindt.

Speciaal voor sportverenigingen heeft JOGG-Teamfit een kookboek samengesteld met recepten die zijn bedacht, geproefd en verkocht in verschillende sportkantines. Ze zitten vol groente en fruit, zijn makkelijk te maken, betaalbaar en vooral: supersmakelijk. Laat je inspireren en ontdek welke gezonde recepten een plek op jullie kaart verdienen!

Meer informatie over een gezonde sportomgeving

Op de pagina knhb.nl/gezondesportomgeving vind nog veel meer informatie over het onderwerp.

Bijvoorbeeld een aantal Best Practices van clubs die eerder al aan de slag zijn gegaan. Maar ook kun je luisteren naar een speciale editie van onze podcast Podje Hockey waarin we in gesprek gaan met hockey international Renée van Laarhoven en Eva Hovenkamp (TeamNL sprint-atlete en tevens TeamFit Coach bij JOGG ) over de vraag hoe zij als topsportsters omgaan met hun voeding.

Deel deze pagina