Beter hockey begint bij jezelf (‘zelfregulering ontwikkelen’)

Hoe maken we de hockeysport kwalitatief nog sterker dan ze al is? Een belangrijke vraag voor de KNHB en de verenigingen. Vanuit de Strategische Visie 2020 hebben we onze ‘Visie op de ontwikkeling van hockeyers‘ ontwikkeld, bestaande uit een zestal uitgangspunten. Daarmee willen wij, samen met onze verenigingen, nu actief aan de slag gaan. Eén van de zes uitgangspunten is:

Beter hockey begint bij jezelf 

Het standpunt van de KNHB luidt hierbij als volgt:

“Wie zich wil ontwikkelen in de hockeysport, moet daar zelf de regie in nemen. Wie beter dan jijzelf weet waar je heen wilt? Daar concreet stappen in zetten, is niet voor iedereen even makkelijk. Het ontwikkelen van het zelfregulerend vermogen vindt de KNHB dan ook een belangrijk punt. Hoe kunnen trainers, coaches, ouders en andere betrokkenen hockeyers helpen om zelfbewust te bepalen waar ze heen willen, welke stappen ze daarvoor moeten zetten en zichzelf te evalueren? Zelfregulatie zorgt niet alleen voor persoonlijke groei, maar geeft ook meer plezier in waar iemand mee bezig is. Je creëert zo immers meer focus en grip op jouw talent en groeipotentie. De KNHB gelooft dat dit voor iedereen belangrijk is: van de jongste spelers tot de veteranen, en van trainers tot bestuurders.”

Wat kwam over dit thema aan bod tijdens het Nationaal Hockeycongres 2018?

Het Nationaal Hockeycongres vond plaats op 27 januari jl. in Utrecht. Van de complete dag hebben we een overkoepelende terugblik gemaakt, inclusief video. Tijdens het congres werd het thema ‘Beter hockey begint bij jezelf’ (‘zelfregulering ontwikkelen’) uitgelicht aan de hand van een presentatie van Wietske Idema in het plenaire ochtendprogramma, en een breakout sessie van Steven van Tijn in de middag:

VIDEO: presentatie van Wietske Idema

Wietske Idema is prestatiecoach bij de Talentenacademie (www.talentenacademie.nl) in de topsport, het bedrijfsleven en het onderwijs. Ze werkt onder andere in het betaald voetbal (o.a. de PSV Jeugdopleiding), voor de NeVoBo en met de jeugdbondscoaches bij de KNHB. Ze is gespecialiseerd in het werken aan zelfregulatie, het ontwikkelen van teams, het verbeteren van didactiek en het coachen op gedragsverandering. Ze schreef de twee boeken ‘Zelfregulatie in de Sportpraktijk’ en ‘CHAOS – het ontwikkelen van het aanpassingsvermogen van teams’.

Breakout sessie: Steven van Tijn

In deze breakout sessie gaat Steven van Tijn (toegepast psycholoog en hockeycoach bij Steven van Tijn Topsport Coaching) in op de vraag hoe een vereniging het ontwikkelen van zelfregulatie kan implementeren. De gedachte dat de ontwikkeling van spelers wordt gestimuleerd door het toepassen van zelfregulatie wordt door de aanwezige verenigingen omarmd, dat is alvast een goed begin.

Maar, zo zegt Steven, wil een vereniging het zelfregulerend vermogen van haar spelers ontwikkelen, dan geldt daarbij wel een belangrijke voorwaarde. De betreffende vereniging moet namelijk in voldoende mate zijn opgeleid in het begeleiden van zo’n proces. Ook benadrukt hij dat de resultaten van een dergelijk traject zich pas na een langere periode van structurele aanpak laten zien. Verwacht dus niet dat het al na een maand zijn vruchten afwerpt. Verder laat Steven weten dat als een trainer/coach met zelfregulatie (of eigenlijk: de ontwikkeling daarvan onder spelers) aan de slag wil, dat er dan draagvlak nodig is van het bestuur, de technische commissie en het technisch management.

Deel deze pagina