Meer jongens naar je vereniging? Zo doe je dat! (KNHB/Boukje Smeets)

Verdiepingssessie Nationaal Hockeycongres 2019
Sessieleider: Boukje Smeets (SportsMeets)

Wat kun je doen om meer jongens naar de vereniging te trekken? Dé expert op het gebied van sportaanbod voor jongens – Boukje Smeets – was tijdens het congres aanwezig om een verdiepingssessie over dit onderwerp te geven. De deelnemers kregen tips, trics en inspiratie. 

Inhoud verdiepingssessie

Tijdens het Nationaal Hockeycongres 2019 gaf Boukje Smeets een korte workshop over het boeien en binden van jongens. Speciaal voor deze gelegenheid had Boukje een aantal jongens meegenomen. Deze reden hiervan werd snel duidelijk. Om erachter te komen hoe je jongens kunt ‘boeien’, moet je namelijk met de jongens zelf in gesprek gaan en niet alleen ‘over de jongens praten’.

De workshop werd gestart met een demo waarbij de jongens hun hockeyskills lieten zien, gevolgd door een Q&A met Jonas, één van de jongens. Er werden hem vragen gesteld als “Wie ben jij?”, “Op welke school zit je?”, “Welke sporten heb je beoefend?”, “Wat is de reden dat je bent gaan hockeyen?”, “Wie is jouw inspirator?” en “Waar kan ik je ’s nachts voor wakker maken?”.

Teamstreethockey maakte onderstaand filmpje van de trics van Jonas:

Na de Q&A gingen de deelnemers van de verdiepingssessie aan de slag met het invullen van verschillende ‘persona’s’:

  • Wie zijn deze jongens?
  • Waar zijn ‘de jongens’?
  • Wat doen ze in het dagelijks leven?
  • Welke sport beoefenen ze?
  • En op welke wijze kunnen we ze bereiken?

Foto’s: KNHB/Koen Suyk

Om deze vragen te kunnen beantwoorden kregen de deelnemers de opdracht om op basis van een foto een persona in te vullen om zo de doelgroep beter te leren begrijpen. Zo werd een beeld gevormd van ‘de jongens’ en op welke wijze we ze specifiek kunnen boeien.

Tot slot werden de deelnemers uitgedaagd om iets nieuws te doen, namelijk het oefenen van hun Urban Hockey Skills. Hoogleraar Erik Scherder had eerder op de dag in het plenaire deel aangegeven wat het belang is van bewegen voor de ontwikkeling van het brein. Een aantal deelnemers ging de uitdaging aan!

Presentatie verdiepingssessie

De presentatie die Boukje tijdens de verdiepingssessie gaf kun je hieronder downloaden:

Meer informatie

Het boeien en binden van jongens is een belangrijk thema voor de KNHB. Daarom organiseerden we op 25 september 2018 samen met Boukje Smeets een webinar over dit onderwerp, getiteld ‘Hoe krijgen we meer jongens aan het hockeyen?’. Het webinar zelf, alle filmpjes en de veel gestelde vragen uit het webinar kun je hier terugvinden.

En ook op deze pagina vind je meer informatie over het boeien en binden van jongens.

Hoe geven we vervolg aan dit thema?

Om onze sport stoer en toegankelijk te maken, organiseren we in mei, juni en juli van dit jaar de Urban Road Show. Hierbij worden unieke Urban locaties aangedaan door het hele land. Tijdens de Urban Road Show gaan we scholingen geven aan trainers, docenten Lichamelijke Opvoeding, combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches. De jeugd wordt vermaakt met Urban clinics, panna kooi challenges, Urban tricks demo’s en een multisports circuit. Daarnaast is er ook ruimte voor cultuur, muziek en natuurlijk chillen!

Ook gaan we aan de slag met een campagne om hockey stoer en toegankelijk op de kaart te zetten. Dit zal vanuit de KNHB worden ontwikkeld, maar ook voor verenigingen wordt wervingsmateriaal beschikbaar gesteld.

Vragen?

Voor vagen over de presentatie van Boukje Smeets kun je contact opnemen met haar via boukje.smeets@knhb.nl.

Wie meer wil weten over het vervolg dat de KNHB aan dit thema gaat geven, kun je contact opnemen met Gabriëlle van Doorn, Senior medewerker Doelgroepen Maatschappelijke Impact, gabrielle.van.doorn@knhb.nl.

Deel deze pagina