Ook nog vrijwilligers in de toekomst? (Lucas Meijs)

Verdiepingssessie Nationaal Hockeycongres 2019
Sessieleider: Lucas Meijs (hoogleraar vrijwilligerswerk)

Het vinden van goede en voldoende vrijwilligers is altijd een uitdaging (geweest). Gelukkig lukt het met kunst- en vliegwerk meestal wel. Maar wat kun je als hockeyvereniging NU doen om het werven van vrijwilligers over vijf jaar makkelijker te maken? Hoogleraar vrijwilligerswerk Lucas Meijs deelde zijn inzichten met de deelnemers van deze sessie. 

Inhoud verdiepingssessie

De drukbezochte verdiepingssessie startte met de constatering dat de KNHB en de meeste hockeyverenigingen al lang voorbij vrijwilligersmanagement 1.0 zijn: Binnenhalen, Begeleiden, Belonen, Behouden, Beëindigen. Zij zitten al in de fase van vrijwilligersmanagement 2.0: hoe die standaard 5 B’s in een sportvereniging net even anders werken. Het vinden van die vrijwilligers lukt daardoor nog steeds, maar het lijkt wel steeds moeilijker te worden.

Foto: KNHB/Koen Suyk

De verdiepingssessie ging daarom een stap verder: naar vrijwilligersmanagement 3.0. De vraag die hierbij werd gesteld was: ‘hoe kan een hockeyvereniging ervoor zorgen dat die vrijwilligers in 2025 makkelijker geworven kunnen worden?’. Vrijwilligersmanagement 3.0 kan beter getypeerd worden als vrijwilligers-rentmeesterschap. Vrijwilligers-rentmeesterschap kent drie fases:

  • het onderhouden van de bronnen van vrijwillige energie (volunteerability: de bereidheid, bekwaamheid en beschikbaarheid van mensen om vrijwilligerswerk te doen
  • het goed inzetten van vrijwilligers (vrijwilligersmanagement 2.0 goed uitvoeren)
  • het denken in behoud van vrijwillige energie voor de toekomst in de eigen organisatie en de gemeenschap (vrijwillige energie circulair maken)

In de sessie zijn de volgende strategieën voor hockeyverenigingen besproken:

  • Behoud van vrijwillige energie door te zorgen voor een goede vrijwilligerswerk ervaring zonder verspilling en vervuiling van de vrijwillige energie (volg de tips van de KNHB goed op!)
  • Verhogen volunteerability door het aanpassen van de context (praat met andere beheerders van de agenda) en vrijwilligersopdracht (maak het nog aantrekkelijker)
  • Verhogen recruitability door coherente strategie
  • Toegang tot de ongebruikte reserve van de nog-nooit en de nu-niet vrijwilligers

Meer informatie over dit thema

Ook op de KNHB website vind je meer informatie over dit thema. Op deze pagina vind je onder andere een terugkijklink naar het webinar dat we samen met Lucas Meijs over het onderwerp ‘vrijwilligers’ organiseerden.

Presentatie verdiepingssessie

De presentatie die Lucas tijdens de verdiepingssessie gaf kun je hieronder downloaden:

Vragen?

Wil je meer weten over het onderwerp/de doelgroep ‘vrijwilligers’, dan kun je contact opnemen met Sophie Benus, Senior medewerker Verenigingsdienstverlening (Strategie/Beleid), sophie.benus@knhb.nl.

Deel deze pagina