Sport en privé in balans (‘sociaal-maatschappelijke balans’)

Hoe maken we de hockeysport kwalitatief nog sterker dan ze al is? Een belangrijke vraag voor de KNHB en de verenigingen. Vanuit de Strategische Visie 2020 hebben we onze ‘Visie op de ontwikkeling van hockeyers‘ ontwikkeld, bestaande uit een zestal uitgangspunten. Daarmee willen wij, samen met onze verenigingen, nu actief aan de slag gaan. Eén van de zes uitgangspunten is:

Sport en privé in balans

Het standpunt van de KNHB luidt hierbij als volgt:

“Sporten is leuk en belangrijk. Maar school, werk en een sociaal leven zijn dat ook. Dat zijn heel wat ballen om in de lucht te houden, voor jong én oud. Om optimaal te kunnen blijven presteren, vindt de KNHB een gezonde balans tussen hockey, school/werk en privé heel belangrijk. Ouders spelen hierin een grote rol. Zij kunnen hun kinderen helpen een goede balans te vinden en de juiste keuzes te maken wanneer nodig. Ook hun betrokkenheid bij de hockeyvereniging is zeer welkom. Hierbij is het voor verenigingen wel zaak een scheidslijn te trekken: wanneer betrokkenheid bemoeienis wordt, is dat niet in het belang van het kind.”

Wat kwam over dit thema aan bod tijdens het Nationaal Hockeycongres 2018?

Het Nationaal Hockeycongres vond plaats op 27 januari jl. in Utrecht. Van de complete dag hebben we een overkoepelende terugblik gemaakt, inclusief video. Tijdens het congres werd het thema ‘Sport en privé in balans’ (‘sociaal-maatschappelijke balans’) uitgelicht aan de hand van een presentatie van Teun de Nooijer in het plenaire ochtendprogramma, en breakout sessies van Dick Boschman en Marit Gijsbers in de middag:

VIDEO: presentatie van Teun de Nooijer

Teun de Nooijer won als Hockey International vier Olympische medailles, waaronder twee keer goud (1996 in Atlanta en 2000 in Sydney). Eén keer werd hij wereldkampioen, één keer Europees kampioen en zes keer won hij de Champions Trophy. Hij speelde 453 officiële interlands en maakte 214 doelpunten voor de nationale ploeg. Teun is drie keer benoemd door de FIH als ‘s werelds beste speler en ontving na het beëindigen van zijn sportcarrière de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, waarmee de allergrootste sporters worden bekroond voor buitengewone verdiensten voor de Nederlandse sport. Inmiddels is Teun coach van Bloemendaal dames 1 en hockeyen zijn kinderen ook.

Tijdens het plenaire deel van het Nationaal Hockeycongres sprak Teun de Nooijer over het thema ‘Sport en privé in balans’. Als oud-international weet Teun als geen ander hoe belangrijk een gezonde balans tussen sport en privé is, en hoe de omgeving daarin kan ondersteunen,

Break out sessie I: Dick Boschman

Dick Boschman zette tijdens zijn breakout sessies op het Nationaal Hockeycongres drie vragen centraal: waarom blijven kinderen sporten, welke ontwikkelingen ondergaan ze tussen de twaalf en achttien jaar, en hoe kan een club de ouders op een goede wijze betrekken? Een korte samenvatting van zijn verhaal:

Gierende hormonen

Dick vertelt dat kinderen vaak met een bepaalde sport starten omdat vriendjes of de ouders die beoefenen. Maar in de leeftijd tussen de twaalf en achttien jaar daalt het aantal lidmaatschappen van sportverenigingen sterk. Dit heeft alles te maken met de veranderingen die een kind op die leeftijd ondergaat. De pubertijd zet in, hormonen gieren door het lijf, de basisschool wordt verruild voor de middelbare en ze worden zelfstandiger. Blijft een tiener in die periode wel sporten, dan is dat meestal omdat ze fit willen zijn, plezier willen beleven aan de sport en zich willen verbeteren. Het competitie-element en het ‘willen winnen’ zijn voor hen vaak van ondergeschikt belang.

Wederzijdse verwachtingen van club en ouders

Voor verenigingen en kinderen zijn betrokken ouders heel belangrijk, aldus Dick. Immers; zonder de vrijwillige hulp van ouders wordt het voor verenigingen bijzonder lastig om alles draaiende te houden. Hoe beter je hen aan de voorkant betrekt, hoe beter de relatie is en hoe leuker het seizoen wordt. Het uitspreken van wederzijdse verwachtingen en heldere communicatie zijn hierbij van groot belang.

Break out sessie II: Marit Gijsbers

Ook Marit Gijsbers boog zich over het onderwerp ‘Sport en privé in balans’. Eén van de punten die zij in haar presentatie naar voren brengt is de rol die verenigingen hierin hebben. Verenigingen kunnen hun jeugdleden bijvoorbeeld ondersteunen door het aanbieden van huiswerkbegeleiding op de club, en door tijdens tentamenweken het aantal trainingen iets terug te brengen.

Ook op het gebied van ouderparticipatie heeft zij verschillende ideeën. Wat doe je bijvoorbeeld met kritische ouders? En hoe kun je minder actieve ouders stimuleren om wat vaker de handen uit de mouwen te steken?

Deel deze pagina