Vanaf seizoen 2024-2025 kunnen alle O12-teams 9 tegen 9 spelen

Vanaf seizoen 2024-2025 kunnen alle O12-teams 9 tegen 9 spelen

Binnen de visie op de ontwikkeling van hockeyers staat het plezier en de ontwikkeling van hockeyers centraal. De vertaling van deze visie naar de jongste jeugd komt terug in spelvormen waarin de speelbeleving centraal staat.

Hierop aansluitend zijn er afgelopen twee seizoenen bij de O8, O9 en O10 categorie verschillende wijzigingen doorgevoerd. Maar in die periode is er ook kritisch gekeken naar de O12-jeugd. Omdat de resultaten van de georganiseerde fieldlabs voldoende aanknopingspunten gegeven hebben, zijn we bij de start van dit seizoen samen met 28 clubs in Noord Nederland en Oost Nederland een pilot gestart waarbij de O12-jeugd 9 tegen 9 speelt op driekwart van het veld.

Uitgebreide informatie over de pilot lees je in dit nieuwsbericht.

Uitkomsten pilot 9 tegen 9

Om een goed beeld te krijgen van de resultaten heeft de KNHB de pilot samen met de deelnemende clubs uitgebreid geëvalueerd. Zowel trainers, coaches, ouders maar ook zeker kinderen konden aangeven wat ze ervan vonden.

In onderstaande video informeren we je over de uitkomsten van deze evaluatie.

In de factsheet hieronder lees je een samenvatting van de uitkomsten van de enquête die onderdeel was van de totale evaluatie.

Seizoen 2024-205

Omdat de pilot heeft aangetoond dat kinderen door 9 tegen 9 te spelen meer plezier hebben en zich beter ontwikkelen door onder andere meer balcontact en meer betrokkenheid bij het spel, is het met ingang van seizoen 2024-2025 voor alle O12-teams in Nederland mogelijk om 9 tegen 9 te spelen. Deze competitie wordt aangeboden naast de huidige 11 tegen 11 competitie.

Vragen

Heb je vragen over het spelen van 9 tegen 9 door de O12-jeugd? Op knhb.nl/jongstejeugd vind je meer informatie en antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Staat je vraag er niet tussen, neem dan contact op met de competitieleider van jouw district.

 

Deel deze pagina