Terugblik Nationaal Hockeycongres 2024

Meer sportplezier in Nederland Hockeyland – Samen focussen op groei

De 26ste editie van het Nationaal Hockeycongres vond plaats op zaterdag 20 januari 2024 in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Het was een feestelijke editie want tijdens het congres werd ook het 125-jubileum van de KNHB gevierd.

We kijken met veel plezier terug op deze dag, waarvoor verenigingen vanuit het hele land naar Utrecht waren afgereisd. Hieronder lees je de samenvatting van deze dag en kun je een aantal presentaties downloaden.

Programma bestuurders

Na een openingswoord door Rients Schuddebeurs, directeur Rabobank Midden Nederland, gaat dagvoorzitter Tom van ’t Hek in gesprek met KNHB voorzitter Erik Klein Nagelvoort. Erik Klein Nagelvoort licht toe dat het Jaarplan 2024 ‘Meer sportplezier in Nederland Hockeyland’ de rode draad is door het programma van het congres en dat de KNHB verenigingen wil inspireren om met de thema’s uit het Jaarplan aan de slag te gaan.

Inzichten uit data en onderzoek

In een video neemt Sascha van den Wall Bake de aanwezigen mee in de ledenaantallen, de demografische ontwikkelingen in Nederland en de inzichten in doelgroepen uit het imago-onderzoek en uitstroomonderzoek.

De presentatie die in de video is gebruikt, kun je hieronder downloaden.

> Naar lopende en afgeronde onderzoeken KNHB

Hockey Foundation
De Hockey Foundation is in 2020 opgericht met als doel kinderen uit lage inkomenswijken te helpen in hun ontwikkeling via het hockeyverenigingsleven. Op 9 locaties is de Hockey Foundation nu actief. Bij de start lag de focus op het oprichten van nieuwe verenigingen. Vanaf 2023 richt de Hockey Foundation zich ook op bestaande verenigingen die zich maatschappelijk willen inzetten. Voorbeelden van clubs die dit doen zijn: HCM Arnhem, HC UNO en HC ’s-Hertogenbosch. Deze verenigingen doen dit samen met de Hockey Foundation op een manier die bij ze past. 

Samen met de Hockey Foundation heeft UNO zich de afgelopen jaren ingezet om hockey toegankelijk te maken voor iedereen. Ze zijn de wijk ingegaan om kinderen van basisscholen in Overvecht kennis te laten maken met hockey. Na de kennismakingslessen tijdens de gymles op school konden kinderen zich aanmelden voor de buurtsportvereniging van UNO. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in bijna 25 nieuwe leden voor UNO.  

HCM Arnhem heeft samen met de Hockey Foundation een satellietclub opgericht in de Bakenhof 7 kilometer van HCM Arnhem. Bij trainingen en wedstrijden wordt er gespeeld op het Cruijf court van Sportpark de Bakenhof. Aan de oprichting van de satellietclub gingen ook intensieve schooltrajecten vooraf.  

Via onderstaande video vertelt Jacques Brinkman hoe hij zich als clubkadercoach maatschappelijk inzet met de Hockey Foundation voor Hockeyclub ’s-Hertogenbosch 

De Hockey Foundation wil samen met verenigingen de hockeysport toegankelijker maken en roept verenigingen op de wijken in te gaan en scholen te bezoeken. Voor meer informatie over de samenwerking met de Hockey Foundation kun je contact opnemen met gabrielle.van.doorn@knhb.nl.

Campagne ‘Kom je buiten spelen? Op de hockeyclub!’
In augustus 2023 is de KNHB een landelijke mediacampagne gestart voor het promoten van hockey onder de jongste jeugd. Met deze campagne geeft de KNHB een antwoord op de dalende ledencijfers en invulling aan de ambitie van de verenigingen om te willen groeien in de jeugd. Door middel van toffe video’s laten we zien dat hockey een leuke, stoere sport is en laten we ouders kennismaken met de kracht van onze sport en de charme van de clubcultuur.

Maar liefst 110 clubs haakten aan op de campagne en vroegen campagnemateriaal op bij de KNHB. 90% van de clubs geeft aan dat de campagne aansluit bij de doelgroep en 60% is ook daadwerkelijk aan de slag gegaan met de campagne op de site of eigen social mediakanalen.

Het eerste deel van de mediacampagne liep tot en met oktober 2023. In onderstaande video worden de resultaten getoond van het eerste deel van de campagne.

Vanuit deze resultaten en inzichten ontwikkelt de KNHB de campagne verder en herhalen we de campagne in maart en april. In grote lijnen gaan we het volgende doen:

  • Verhelderen de campagneboodschap verder per doelgroep.
  • Activeren de campagne via online en offline kanalen.
  • Ondersteunen de hockeyclubs door middel van online en offline campagnemateriaal.
  • Ontwikkelen een campagnetoolkit voor de clubs om de campagne te activeren; denk aan activiteiten rondom proeftrainingen, voorbeeldteksten voor op de website/social media/nieuwsbrief/mailing vanuit de hockeyclub, aanpak lokale media/zichtbaarheid buiten de hockeyclub.
  • Activeren hockeyers in de leeftijd van de jongste jeugd. Mailing neem vriendje/vriendinnetje mee.

Samen laten we hockey in Nederland weer groeien en bloeien! Meer hockeyers en meer hockeyplezier, daar gaan we voor! Heb je vragen over de campagne of kan jouw vereniging hulp gebruiken op het gebied van communicatie en social media? Stuur dan een mail naar communicatie@knhb.nl.

Ondernemerschap
Namens jongerenomgeving Triple ThreaT gaat Nick Hoogendorp in op de thema’s ondernemerschap en onderscheidend zijn. Het verhaal van Triple ThreaT gaat over passie, inspiratie, hard werken en geleerde lessen doorgeven. Dit in relatie tot het bouwen van een community die zich inzet voor de vereniging. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn het bouwen van een community waarbij de nadruk ligt op mensgericht denken en minder vanuit taakgericht. Maar ook over het creëren van een rolmodel dat naar buiten treedt en communiceert met de jeugd. Meer informatie over Triple Threat lees je op hun website

Leiderschapsrollen bestuurder

In de download hieronder vind je de presentatie van Stefan Smit van TEN HAVE Change Management over de leiderschapsrollen die je als bestuurder kunt vervullen om de veranderkracht van je vereniging te vergroten.

Flex Hockey bij HC Houten
HC Houten is een club die zeer actief is met Flexhockey. Ze doen met 10 teams mee aan de Hockey7’s-competitie en hebben ook een aanbod via het platform flexhockey.nl. Roland van Oel is coördinator Flexhockey bij HC Houten en deelt tijdens het congres zijn ervaring met de aanwezigen. Hij gaat o.a. in op de drempels die hij heeft ondervonden binnen de vereniging, maar ook wat de resultaten zijn van zijn inspanningen.

Wil je meer weten over Flexhockey, dan kun je contact opnemen met Roland van Oel of een mail sturen naar flexhockey@knhb.nl.

Samenvatting Atta de Tolk
Het programma voor bestuurders werd afgesloten met een samenvatting door schrijver, woordkunstenaar en verhalenverteller Atta de Tolk.

Programma arbitragevrijwilligers

Tijdens het programma voor arbitragevrijwilligers hebben de aanwezigen o.a. informatie ontvangen over de mogelijkheden van het organiseren van een gratis arbitrageworkshop. Wil je in de tweede seizoenshelft op jouw club een gratis workshop organiseren? Check dan de link hieronder en vraag snel jouw arbitrageworkshop voor de tweede seizoenshelft aan.

Programma technisch verantwoordelijken

Tijdens deze sessie zijn we samen met de aanwezigen aan de slag gegaan met tien vraagstukken die spelen voor bestuurders en Technisch Managers over het optimaal functioneren van beide groepen op de vereniging. In het plenaire gedeelte zijn deze vragen toegelicht en is er een inkijk gegeven in wat het betekent om een ontwikkelgerichte vereniging te zijn. Met deze kennis zijn de tien vragen in vijf deelgroepen beantwoord. De gemene deler uit al deze bijeenkomsten: bestuurders moeten oog hebben voor de ontwikkeling van de vereniging en de mensen (TM-ers, maar ook vrijwilligers) in de vereniging. Dit kan alleen als ze niet zelf in de operatie gaan, maar besturen op strategie. De TM moet daarbij in zijn kracht gezet worden. Daarmee bedoelen we dat de TM-er de ruimte moet krijgen voor de ontwikkeling van het kader waarvoor de TM-er verantwoordelijk is en er aandacht moet zijn voor de ontwikkeling van de TM-er zelf. We gaan alle uitkomsten de komende periode verder uitwerken en komen met een uitgebreide terugkoppeling naar alle aanwezigen.

Partners

Pakketten ophalen en verzenden op jouw vereniging?
DHL zoekt locaties! Een DHL pakketautomaat op jouw club is een prima oplossing voor clubleden én buurtbewoners om makkelijk en snel pakketten te verzenden en op te halen. Er is geen investering nodig vanuit de club én het levert een aantrekkelijke bijdrage op voor de clubkas. Interesse voor een DHL pakketautomaat bij jou op de club? Meld je hier aan en wij nemen contact met je op!

Meer info lees je in deze flyer.

Rabo ClubSupport
Iedereen verdient een club. Het is als een 2e huis. Een plek waar je elkaar ontmoet, elkaar sterker maakt en helemaal jezelf kunt zijn. Kortom: verenigingen zijn onmisbaar. Daarom helpen wij hen graag met kennis, netwerk en geld om hun ambities te realiseren.

Lees meer over Rabo ClubSupport.

KNHB 125 jaar

Tijdens het Nationaal Hockeycongres is uiteraard ook aandacht besteed aan ons 125 jarig jubileum. Dit deden we onder andere door de quizvragen aan de start van ieder thema van de dag. Deze vragen komen uit onze digitale puzzeltocht, die de KNHB heeft gemaakt op basis van de rijke geschiedenis van onze sport. Vond je dit leuk en wil je meer? We dagen iedereen uit om de gehele puzzeltocht te doorlopen, vragen over het verre verleden te beantwoorden, puzzels op te lossen over verenigingen én vooruit te blikken op de komende 25 jaar. Succes!

Naar de digitale puzzeltocht

Foto’s

Benieuwd naar de foto’s die onze fotograaf Willem Vernes heeft gemaakt tijdens het congres? Klik hier.

 

Deel deze pagina