ParaHockey

Het devies bij ParaHockey is: ‘gewoon wat gewoon kan en speciaal wat speciaal moet’. Want iedereen moet kunnen hockeyen. Daarom bieden steeds meer verenigingen G-hockey, LG-hockey en rolstoelhockey aan.

De verschillende vormen van ParaHockey

Er zijn vier vormen van ParaHockey:

  • G-hockey is voor spelers met een verstandelijke beperking.
  • LG-hockey voor spelers met een lichamelijke beperking die niet rolstoelgebonden zijn.

Naast bovenstaande vormen van ParaHockey is er ook nog rolstoelhockey: E- en H-hockey.

  • Voor mensen met een elektrische rolstoel of voor hen die fysiek gezien niet aan H-hockey kunnen deelnemen is er E-hockey.
  • H-hockey is rolstoelhockey in handbewogen rolstoelen. Aan H-hockey kan iedereen deelnemen, zowel mensen met als mensen zonder handicap.

De spelregels van alle vier de disciplines vind je hieronder (scroll naar de juiste discipline).

Voor de verschillende vormen van ParaHockey vinden ook regelmatig (inter)nationale toernooien en evenementen plaats. Zo organiseert de Dirk Kuyt Foundation jaarlijks meerdere ParaHockey toernooien. Hier vind je een impressie van enkele bijzondere evenementen.

G-hockey

Niemand buitenspel! Binnen het ParaHockey valt onder andere de discipline G-hockey. G-hockey is voor spelers met een verstandelijke beperking die niet afhankelijk zijn van een rolstoel. Deze discipline heeft een vaste plek gekregen binnen de KNHB. Dit wil zeggen dat trainingen en competitie gelijktijdig met het reguliere hockey plaatsvinden. Bij G-hockey wordt er gespeeld volgens de ParaHockey regels. We passen enkel de regels aan als die de spelvreugde en veiligheid van de spelers ten goede komen.

6- en 8-tal competitie
6-tal competitie voor G-hockeyers wordt aangeboden in alle regio’s. De G-hockeyers zitten met vier, vijf of zes teams in een poule. 8-tal competitie voor G-hockeyers wordt aangeboden in regio’s Midden en Oost Nederland. Daarnaast is er een landelijke 8-tal competitie. Wil je als 6-tal team overstappen naar de 8-tal competitie laat de competitieleider dit dan weten door een mail te sturen naar competitieleiderparahockey@knhb.nl. De speeltijden en wedstrijden kun je vinden in de standenmotor

Afgelastingen
De regels rondom afgelastingen en verplaatsen van wedstrijden vind je hieronder in de ‘Leidraad deelname KNHB ParaHockey G-competitie juli 2020’.

Elftalhockey
Naast de reguliere competitie worden er op zes zondagen in het seizoen 11-tal hockey dagen georganiseerd. Aan deze dagen kunnen zowel spelers uit het G-hockey als LG-hockey deelnemen. De 11-tal dagen worden sinds drie jaar georganiseerd en in het afgelopen seizoen (2019-2020) hebben 175 spelers deelgenomen aan deze dagen. Meer informatie over de 11-tal dagen in het seizoen 2020-2021 vind je in de download hieronder. Wil jij ook meedoen? Neem dan contact op met Anja Frederiks via parahockey11-tal@knhb.nl.

Internationaal
Elk jaar worden er ook internationale toernooien georganiseerd. Wil je als team, maar ook mixteams van meerdere verenigingen, een keer meedoen met een internationaal toernooi neem dan contact op met: ParaHockeyinternationaal@knhb.nl
In 2020 zal het EK ParaHockey plaatsvinden in Amstelveen van maandag 7 juni t/m woensdag 9 juni. De poule wedstrijden worden gespeeld op de velden van Pinoke en de finales in het Wagener Stadion.

Starten met G-hockey op jouw vereniging
Als jouw vereniging interesse heeft om G-hockey op te gaan starten, dan kun je het stappenplan downloaden. Wil je meer willen weten of heb je ondersteuning nodig, stuur dan een mail naar parahockeynieuw@knhb.nl.

Downloads

Artikelen

LG-hockey

Het ParaHockey kent ook de discipline LG-hockey. LG-hockey is voor spelers met een lichamelijke beperking die niet afhankelijk zijn van een rolstoel. Wat betreft regels en eventuele aanpassingen is LG-hockey verder vergelijkbaar met G-hockey. Handige informatie vind je onderaan dit hoofdstuk in de downloads.

Opstarten LG-hockey op jouw vereniging
Als jouw vereniging interesse heeft om LG-hockey op te gaan starten, dan kun je het stappenplan downloaden. Door het stappenplan goed door te lezen, krijg je meer inzicht in het opstarten van een LG-groep. Wil je meer informatie over het opstarten van een LG-hockeygroep of heb je ondersteuning nodig, stuur dan een mail naar parahockeynieuw@knhb.nl.

Downloads

Artikelen

E-hockey

E-hockey is rolstoelhockey in elektrische rolstoelen. E-hockey wordt gespeeld door mensen die in het dagelijkse leven afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel en/of fysiek niet in staat zijn aan H-hockey deel te nemen. E-hockey is praktisch de enige sport waar sporters in een elektrische rolstoel in teamverband aan deel kunnen nemen. Alle informatie over de E-hockey competitie vind je onder Competitie aanbod Parahockey

Scheidsrechterscursus
Voor het E-hockey gelden weer andere regels en dus moeten scheidsrechters in spe een aparte cursus volgen om hun zogenoemde D-licentie te halen. Daarmee zijn zij bevoegd om E-hockey wedstrijden te leiden. De cursus duurt één dag en bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Na het bijbehorende examen ga je ervaring opdoen. Heb je interesse om je D-licentie te behalen? Neem dan een kijkje bij Opleidingen voor het actuele aanbod. 

 

 

 

 

 

 

Downloads

H-hockey

H-hockey is rolstoelhockey in handbewogen rolstoelen. Aan H-hockey kan iedereen deelnemen, zowel mensen mét als mensen zónder handicap. Een uitstekende gelegenheid voor sportieve integratie dus. Alle informatie over de H-hockey competitie vind je onder Competitie aanbod Parahockey.

Christiaan Meijer maakt met enige regelmaat beelden van de wedstrijden, deze kun je op zijn YouTube kanaal bekijken.

Downloads

Waar wordt ParaHockey aangeboden?

Wil je weten welke verenigingen G- en LG-hockey aanbieden? Ga dan naar de pagina Clubs. Selecteer bij ‘Kies een hockeysoort’ G- of LG-hockey en je krijgt een totaaloverzicht van alle verenigingen die deze vorm van Parahockey aanbieden.

Heb je interesse in rolstoelhockey? Hieronder kun je de lijst downloaden met verenigingen die E- en H-hockey aanbieden.

Downloads

Competitie ParaHockey

In het seizoen 2020-2021 worden er weer veel wedstrijden georganiseerd voor de verschillende disciplines die onder ParaHockey vallen. De indelingen, wedstrijdschema’s en -reglementen voor het Rolstoelhockey vind je op de pagina Competitieaanbod ParaHockey. De indelingen, wedstrijdschema’s voor het G- en LG-hockey vind je in de standenmotor.

Evenementen en toernooien: een impressie

Voor de verschillende vormen van Parahockey vinden ook regelmatig (inter)nationale toernooien en evenementen plaats. Zo organiseert de Dirk Kuyt Foundation in samenwerking met KNHB jaarlijks een aantal toernooien. Een impressie van enkele bijzondere evenementen vind je hieronder:

30 mei 2019: LG en G-hockey Dirk Kuyt Foundation Kampioenendag
Op donderdag 30 mei 2019 vond voor de derde keer de Dirk Kuyt Kampioenendag plaats. Honderden sporters en toeschouwers namen deel aan toernooien en clinics. Zo werd er op de hockeyvelden van HC Noordwijk door LG hockey verenigingen in zestal hockey gestreden en bij HC Rosmalen het G-Hockeytoernooi. Aan het begin van het toernooi kwam Dirk Kuyt een bezoek brengen aan de spelers en speelsters bij het LG-hockeytoernooi. Cartouche won alle wedstrijden van de zestallen hoog en Push 2 bij de zestallen laag.
Bij het G-hockeytoernooi in Rosmalen werd Westland in de categorie hoog winnaar en won Upward in de categorie laag winnaar.

20 april 2019: Paas-Hock-Ei-toernooi
Op zaterdag 20 april organiseerde H.V. Myra voor de veertiende keer het Paas-Hock-Ei-toernooi voor G-hockeyteams uit heel Nederland. Aan deze editie deden ruim 200 spelers in de 6- en 8-tallen mee. Naast veel leuke en sportieve wedstrijden waren er allerlei (hockey)spelletjes, kwam clown Hoky Poky langs en werd er gedanst tijdens de lunch-disco. Een zeer geslaagde dag met heel veel lachende gezichten!

Artikelen

Dirk Kuyt Foundation Bekertoernooi HK/OK 2019

Op zaterdag 28 september 2019 werd in Sportcentrum Valkenhuizen het bekertoernooi E- hockey voor de HK/OK georganiseerd door de toernooicommissie Rolstoelhockey van de KNHB. Bij het E-toernooi deden 9 teams mee waaronder de finalisten van…

Meer weten: Dirk Kuyt Foundation Bekertoernooi HK/OK 2019

Deel deze pagina