Aangepast Hockey

Het devies bij Aangepast Hockey is: ‘gewoon wat gewoon kan en speciaal wat speciaal moet’, want iedereen moet kunnen hockeyen. Daarom bieden steeds meer clubs G-hockey, LG-hockey en rolstoelhockey aan.

Alles over Aangepast Hockey

G-hockey is voor spelers met een verstandelijke beperking, LG-hockey voor spelers met een lichamelijke beperking die niet rolstoelgebonden zijn. En rolstoelhockey is er in twee vormen: E- en H-hockey.  Voor mensen met een elektrische rolstoel of voor hen die fysiek gezien niet aan H-hockey kunnen deelnemen is er E-hockey. Aan H-hockey kan iedereen meedoen mits je meespeelt in een handvoortbewogen rolstoel.

Omdat hockey voor iedereen leuk en veilig moet zijn, zijn sommige regels iets aangepast. G- en LG-hockeyers spelen bijvoorbeeld volgens de regels van de Jongste Jeugd in 6- of 8-tallen. Ook voor het rolstoelhockey gelden soms net even andere regels. Meer informatie over spelregels voor aangepast hockey kun je vinden op de pagina ‘Scheidsrechters aangepast hockey‘.

Competitie Aangepast Hockey

In het seizoen 2017-2018 worden er weer veel wedstrijden georganiseerd voor de verschillende disciplines die onder Aangepast Hockey vallen. De indelingen, wedstrijdschema’s en -reglementen vind je op de pagina ‘Competitieaanbod Aangepast Hockey‘.

G-hockey

G-Hockey

Niemand buitenspel! Binnen het aangepaste hockey valt onder andere de discipline G- hockey voor spelers met een verstandelijke beperking, maar die niet afhankelijk zijn van een rolstoel. Deze discipline heeft een vaste plek gekregen binnen de KNHB, dit wil zeggen dat trainingen en competitie gelijktijdig plaats vinden met het reguliere hockey. Bij G-hockey wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de spelregels van de Jongste Jeugd. We passen enkel de regels aan als die de spelvreugde en veiligheid van de spelers ten goede komt.

6- en 8-tal competitie

6-tal competitie voor g-hockeyers wordt aangeboden in alle regio’s. De teams zitten met vier, vijf of zes teams in een poule. 8-tal competitie voor g-hockeyers wordt aangeboden in regio midden en oost Nederland. Daarnaast is er een landelijke 8-tal competitie. De competitieplanning van G-hockey vind je in de downloads hieronder. De speeltijden kun je vinden in de standenmotor.

Afgelastingen
Mochten wedstrijden worden afgelast door weersomstandigheden, dan plant het district de inhaalwedstrijden in. De contactpersoon G-hockey van de gastvereniging moet de volgende stappen ondernemen bij afgelastingen:

  1. Informeer bij de wedstrijdsecretaris wanneer er ruimte is om de wedstrijden in te halen. In de meeste gevallen zal dat de officiële inhaaldatum zijn. De contactpersoon en wedstrijdsecretaris zullen samen tot een passende nieuwe datum moeten komen.
  2. Informeer alle contactpersonen, de regiocoördinator en de contactpersoon van de bond (competitie@knhb.nl) over de nieuwe datum. De nieuwe datum wordt dan in de standenmotor veranderd.

8-tal Touringteam voor G-hockey en elftalhockey

Naast de reguliere competitie zijn er 8-tal Touringteams per regio opgezet met als doel spelers samen te brengen die iets meer uitdaging willen hebben en wat vaker willen hockeyen. Zo kunnen spelers via een Touringteam toch meedoen aan toernooien waar de eigen club niet aan meedoet. De data voor de toernooien worden doorgestuurd aan de clubs en de spelers kunnen zich opgeven bij hun regio coach of door contact op te nemen met Anja Frederiks via anjafrederiks@planet.nl.

Opstarten G-hockey op jouw vereniging
Als jouw vereniging interesse heeft om G-hockey op te gaan starten, dan kun je het stappenplan hieronder downloaden. Mocht je meer willen weten of ervaringen op willen vragen, dan kun je contact opnemen via ghockey@knhb.nl of met Bettien Streng via bettienstreng@planet.nl.

Downloads

Artikelen

LG-hockey

Het aangepaste hockey kent ook de discipline LG-hockey. LG-hockey is voor spelers met een lichamelijke beperking, maar die niet afhankelijk zijn van een rolstoel. Wat betreft regels en eventuele aanpassingen is LG-hockey verder vergelijkbaar met G-hockey. Handige informatie vind je in de downloads.

Opstarten LG-Hockey

Als jouw vereniging interesse heeft om LG-hockey op te gaan starten, dan kun je het stappenplan downloaden. Door het stappenplan goed door te lezen krijg je meer inzicht in het opstarten van een LG-groep. Voor meer informatie over het opstarten van een LG-hockey groep kun je mailen naar lghockey@knhb.nl.

Downloads

Artikelen

Negende kampioenstitel LG-hockey voor M.H.C. Tempo

Zaterdag 3 juni speelde het LG-hockeyteam van M.H.C. Tempo uit Bergen op Zoom de beslissende wedstrijd in het Nederlands Kampioenschap LG-hockey. M.H.C. Tempo won deze wedstrijd en mag zich dus Nederlands Kampioen noemen! De wedstrijd…

Meer weten: Negende kampioenstitel LG-hockey voor M.H.C. Tempo
Meer weten: Dirk Kuyt Foundation organiseert geslaagde Kampioenendag LG-hockey 2017

E-hockey

E-hockey is rolstoelhockey in elektrische rolstoelen. E-hockey wordt gespeeld door mensen die in het dagelijkse leven afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel en/of fysiek niet in staat zijn aan H-hockey deel te nemen. E-hockey is praktisch de enige sport waar sporters in een elektrische rolstoel in teamverband aan deel kunnen nemen. Alle informatie over de E-hockey competitie vind je onder ‘Competitie aanbod Aangepast Hockey‘.

Scheidsrechterscursus

Voor het E-Hockey gelden weer andere regels en dus moeten scheidsrechters in spe een aparte cursus volgen om hun zogenoemde D-licentie te halen. Daarmee zijn zij bevoegd om E-Hockey wedstrijden te leiden. De cursus duurt één dag en bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Na het bijbehorende examen ga je ervaring opdoen. Heb je interesse om je D-licentie te behalen? Neem dan een kijkje onder ‘Opleidingen‘ voor het actuele aanbod. 

 

 

 

 

 

 

 

Downloads

H-hockey

H-hockey is rolstoelhockey in handbewogen rolstoelen. Aan H-hockey kan iedereen deelnemen, zowel mensen met als mensen zonder handicap, een uitstekende gelegenheid voor sportieve integratie dus. Alle informatie over de H-hockey competitie vind je onder ‘Competitie aanbod Aangepast Hockey‘.

Christiaan Meijer maakt met enige regelmaat beelden van de wedstrijden, deze kun je op zijn YouTube kanaal bekijken.

 

Downloads

Artikelen

Meer weten: Spannende strijd in play-offs Landskampioenschap H-hockey 2016-2017

(Inter)nationale toernooien

Voor de verschillende vormen van aangepast hockey worden ook regelmatig (inter)nationale toernooien georganiseerd. Zo worden door de Dirk Kuyt Foundation elk jaar diverse evenementen georganiseerd, waaronder het E-hockey Bekertoernooi. Tijdens de Rabo EuroHockey Championships 2017 werd ook het Euro ParaHockey Championship 2017 georganiseerd. De EHF heeft hiervan een mooie impressie gemaakt die je op de website van Euro Hockey TV kunt bekijken.

Paas-Hock-Ei-toernooi voor G-hockeyers

Op zaterdag 15 april organiseerde H.V. Myra voor de 13e keer het Paas-Hock-Ei-toernooi voor G-hockeyteams uit heel Nederland. Aan deze editie deden 32 zes- en achttallen mee. Naast veel leuke en sportieve wedstrijden waren er allerlei (hockey)spelletjes, kwam clown Hoky Poky langs en werd er gedanst tijdens de lunch-disco. Een zeer geslaagde dag met heel veel lachende gezichten!

Artikelen

Dirk Kuyt Foundation Bekertoernooi 2018

Op zaterdag 25 maart 2018 werd in Sportcentrum Valkenhuizen het bekertoernooi E- hockey voor regio klassen, bekertoernooi voor H-Hockey eerste t/m vierde klasse en 2-2 en shoot-out competitie voor HK/OK spelers H-hockey georganiseerd door de…

Meer weten: Dirk Kuyt Foundation Bekertoernooi 2018

Waar wordt Aangepast Hockey aangeboden?

Wil je weten welke verenigingen G- en LG-hockey aanbieden? Neem dan even een kijkje op de pagina over verenigingen. Heb je interesse in rolstoelhockey? In de de bijlagen vind je een lijst met verenigingen en contactpersonen.

Downloads

Deel deze pagina