ParaHockey

Het devies bij ParaHockey is: ‘gewoon wat gewoon kan en speciaal wat speciaal moet’, want iedereen moet kunnen hockeyen. Daarom bieden steeds meer verenigingen G-hockey, LG-hockey, E- en H-hockey aan.

Als er op een vereniging interesse is om met ParaHockey (G/LG) te gaan starten,  kan er worden gekozen om:

  • alleen hockey voor mensen met een lichamelijke beperking te organiseren;
  • alleen hockey voor mensen met een verstandelijke beperking te organiseren, of
  • mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking gezamenlijk te laten hockeyen.

Voor uitgebreidere informatie, download het stappenplan bij de downloads hieronder, of stuur een mail naar parahockeynieuw@knhb.nl.

Er zijn vier soorten ParaHockey

  • G-hockey is voor spelers met een verstandelijke beperking.
  • LG-hockey is voor spelers met een lichamelijke beperking die niet rolstoelgebonden zijn.
  • E-hockey is voor spelers met een elektrische rolstoel of voor hen die fysiek gezien niet aan H-hockey kunnen deelnemen.
  • H-hockey is rolstoelhockey in handbewogen rolstoelen. Aan H-hockey kan iedereen deelnemen, zowel mensen met als mensen zonder beperking.

G-hockey

G-hockey is voor spelers met een verstandelijke beperking. Deze discipline heeft een vaste plek gekregen binnen de KNHB. Dit wil zeggen dat trainingen en competitie gelijktijdig met het reguliere hockey plaatsvinden. Bij G-hockey wordt er gespeeld volgens de ParaHockey-regels. We passen enkel de regels aan als die de spelvreugde en veiligheid van de spelers ten goede komen.

Wil je weten welke verenigingen G- en LG-hockey aanbieden? Ga dan naar de pagina Clubs. Selecteer bij ‘Kies een hockeysoort’ G- of LG-hockey en je krijgt een totaaloverzicht van alle verenigingen die deze vorm van ParaHockey aanbieden.

Downloads

Artikelen

LG-hockey

LG-hockey is voor spelers met een lichamelijke beperking die niet afhankelijk zijn van een rolstoel. Wat betreft regels en eventuele aanpassingen is LG-hockey verder vergelijkbaar met G-hockey. Bij LG-Hockey kan er mogelijk gebruik worden gemaakt van een ‘beschermde speler’.

Handige informatie vind je onderaan deze alinea als download.

Downloads

Artikelen

Competitie ParaHockey (G- en LG-hockey)

6- en 8-tal competitie
6-tal en 8-tal competitie voor G-hockeyers wordt aangeboden in alle regio’s. De G-hockeyers zitten met vier, vijf of zes teams in een poule en spelen op zaterdag ongeveer 10 wedstrijden per jaar. De regionale 8-tal kampioenen spelen tevens een landelijke 8-tal competitie in het tweede deel van het seizoen. Bij de LG-competitie wordt er gespeeld in twee poules (6- en 8-tal), maar deze spelen landelijk.

Alle wedstrijden staan in de KNHB standenmotor. De randvoorwaarden om te kunnen deelnemen aan de competitie vind je in de Leidraad voor deelname ParaHockey competitie, die je onderaan deze alinea kunt downloaden.
Heb je vragen over de G-competitie (G) neem dan contact op met competitieleiderparahockey@knhb.nl. Met vragen rondom LG-competitie graag contact opnemen met hans.mater@knhb.nl.

Elftalhockey
Naast de reguliere competitie worden er op zes zondagen in het seizoen 11-tal hockeycompetitie dagen georganiseerd. Aan deze dagen kunnen zowel spelers uit het G-hockey als LG-hockey deelnemen. Spelers vanuit heel Nederland kunnen zich individueel aanmelden voor deze competitie dagen. De 11-tal dagen worden sinds vijf jaar georganiseerd in het centrum van Nederland en in het afgelopen seizoen (2019-2020) hebben 175 spelers deelgenomen aan deze dagen. Er wordt op 2 niveaus 11 tal hockey gespeeld, de A en B competitie Meer informatie over de 11-tal dagen in het seizoen 2020-2021 vind je in de download hieronder. Wil jij ook meedoen? Neem dan contact op met Anja Frederiks via parahockey11-tal@knhb.nl. Meer informatie staat hierboven als download bij respectievelijk G-hockey of LG-hockey.

Internationaal
Elk jaar worden er ook internationale toernooien op diverse niveaus georganiseerd. Wil je als team, maar ook als mixteam van meerdere verenigingen, een keer meedoen met een internationaal toernooi neem dan contact op met Hans Mater via hans.mater@knhb.nl. Meer informatie staat hierboven als download bij respectievelijk G-hockey of LG-hockey.

G- en LG-hockeyers betrekken bij jouw vereniging

Wil je tips over het werven van sporters met een beperking kijk dan onderstaand filmpje?

Benieuwd hoe je als vereniging sporters met een beperking meer kan betrekken als vrijwilliger? Ook daarvoor zijn verschillende tips, je ziet ze in onderstaande video.

E-hockey

E-hockey is rolstoelhockey in elektrische rolstoelen. E-hockey wordt gespeeld door mensen die in het dagelijkse leven afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel en/of fysiek niet in staat zijn aan H-hockey deel te nemen. E-hockey is praktisch de enige sport waar sporters in een elektrische rolstoel in teamverband aan deel kunnen nemen. Alle informatie over de E-hockey competitie vind je onder Competitieaanbod Parahockey

Verenigingen die E-hockey aanbieden

Plaatsnaam Vereniging
Alkmaar VIOS ’82
Amersfoort De Keistadrollers
Amsterdam Only Friends
Antwerpen Antwerpse Wheelblazers
Arnhem Upward
Beek The Black Scorpions
Beetsterzwaag Stick Flyers
Belgie Gidos Wheels on Fire
Belgie Somival
Den Haag Haag 88
Eindhoven GP Bulls
Emmen E-team Emmen
Enschede Tukkers United
Goes SGB Goes
Groningen GHHC
Katwijk HC Catwijck
Overveen Kennemer Keien
Rotterdam De Pont
Tilburg Charlotte-Oort Hockey Team (CHT)
Ulvenhout Push
Venlo HC Delta Venlo
Zoetermeer Doing
Zwolle Zwollywood Sticks

Scheidsrechterscursus
Voor het E-hockey gelden weer andere regels en dus moeten scheidsrechters in spe een aparte cursus volgen om hun zogenoemde D-licentie te halen. Daarmee zijn zij bevoegd om E-hockey wedstrijden te leiden. De cursus duurt één dag en bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Na het bijbehorende examen ga je ervaring opdoen. Heb je interesse om je D-licentie te behalen? Neem dan een kijkje bij Opleidingen voor het actuele aanbod. 

 

 

 

 

 

 

Downloads

H-hockey

H-hockey is rolstoelhockey in handbewogen rolstoelen. Aan H-hockey kan iedereen deelnemen, zowel mensen mét als mensen zónder handicap. Een uitstekende gelegenheid voor sportieve integratie dus. Alle informatie over de H-hockey competitie vind je onder Competitieaanbod Parahockey.

Christiaan Meijer maakt met enige regelmaat beelden van de wedstrijden, deze kun je op zijn YouTube kanaal bekijken.

Verenigingen die H-hockey aanbieden

 

Plaatsnaam Vereniging
Amersfoort De Keistadrollers
Amsterdam Only Friends
Antwerpen Antwerpse Wheelblazers
Arnhem Upward
Arnhem Arnhemse Antilope Vereniging
Belgie Gidos Wheels on Fire
Den Haag Haag 88
Enschede Tukkers United
Goes SGB Goes
Gorinchem Rapid
Katwijk HC Catwijck
Overveen Kennemer Keien
Rotterdam De Pont
Tilburg Charlotte-Oort Hockey Team (CHT)
Utrecht Kampong
Venlo HC Delta Venlo
Zoetermeer Doing
Zwolle Zwollywood Sticks
Woerden Bredius Rollers

 

Downloads

Hier wordt ParaHockey aangeboden

Wil je weten welke verenigingen G- en LG-hockey aanbieden? Ga dan naar de pagina Clubs. Selecteer bij ‘Kies een hockeysoort’ G- of LG-hockey en je krijgt een totaaloverzicht van alle verenigingen die deze vorm van ParaHockey aanbieden.

Downloads

Evenementen en toernooien

Voor de verschillende vormen van ParaHockey vinden ook regelmatig (inter)nationale toernooien en evenementen plaats. Voor het ParaHockey (G- en LG) vind je in de downloads een overzicht van de toernooien.

Maar ook organiseren we in samenwerking met DKF de bekertoernooien voor het Rolstoelhockey. In het seizoen 2021-2022 zal op zaterdag 26 maart voor het E- en H-hockey het bekertoernooi plaatsvinden in Sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem. Voor het E-Hockey zal het bekertoernooi voor de Regio’s zijn en voor het H-hockey de tweede klasse en lager. Op zaterdag 25 juni zal het bekertoernooi H-hockey voor HK t/m eerste klasse gehouden worden in Sporthal Duinwetering in Noordwijk.

Artikelen

Dirk Kuyt Foundation Bekertoernooi HK/OK 2019

Op zaterdag 28 september 2019 werd in Sportcentrum Valkenhuizen het bekertoernooi E- hockey voor de HK/OK georganiseerd door de toernooicommissie Rolstoelhockey van de KNHB. Bij het E-toernooi deden 9 teams mee waaronder de finalisten van…

Meer weten: Dirk Kuyt Foundation Bekertoernooi HK/OK 2019

Deel deze pagina