ParaHockey

Het devies bij ParaHockey is: ‘gewoon wat gewoon kan en speciaal wat speciaal moet’, want iedereen moet kunnen hockeyen. Daarom bieden steeds meer verenigingen G-hockey, LG-hockey, E- en H-hockey aan.

Als er op een vereniging interesse is om met ParaHockey (G/LG) te gaan starten,  kan er worden gekozen om:

 • alleen hockey voor mensen met een lichamelijke handicap te organiseren;
 • alleen hockey voor mensen met een verstandelijke handicap te organiseren, of
 • mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap gezamenlijk te laten hockeyen.

Voor uitgebreidere informatie, download het stappenplan bij de downloads hieronder, of stuur een mail naar hans.mater@knhb.nl.

Er zijn vier soorten ParaHockey

 • G-hockey is voor spelers met een verstandelijke handicap.
 • LG-hockey is voor spelers met een lichamelijke handicap die niet rolstoelgebonden zijn.
 • E-hockey is voor spelers met een elektrische rolstoel of voor hen die fysiek gezien niet aan H-hockey kunnen deelnemen.
 • H-hockey is rolstoelhockey in handbewogen rolstoelen. Aan H-hockey kan iedereen deelnemen, zowel mensen met als mensen zonder handicap.

Visie G- en LG Hockey

G-hockey

G-hockey is voor spelers met een verstandelijke handicap. Deze discipline heeft een vaste plek gekregen binnen de KNHB. Dit wil zeggen dat trainingen en competitie gelijktijdig met het reguliere hockey plaatsvinden. Bij G-hockey wordt er gespeeld volgens de ParaHockey-regels. We passen enkel de regels aan als die de spelvreugde en veiligheid van de spelers ten goede komen.

Wil je weten welke verenigingen G- en LG-hockey aanbieden? Ga dan naar de pagina Clubs. Selecteer bij ‘Kies een hockeysoort’ G- of LG-hockey en je krijgt een totaaloverzicht van alle verenigingen die deze vorm van ParaHockey aanbieden.

Downloads

Artikelen

LG-hockey

LG-hockey is voor spelers met een lichamelijke handicap die niet afhankelijk zijn van een rolstoel. Wat betreft regels en eventuele aanpassingen is LG-hockey verder vergelijkbaar met G-hockey. Bij LG-Hockey kan er mogelijk gebruik worden gemaakt van een ‘beschermde speler’.

Handige informatie vind je onderaan deze alinea als download.

Downloads

Artikelen

Competitie ParaHockey (G- en LG-hockey)

6- en 8-tal competitie
6-tal en 8-tal competitie voor G-hockeyers wordt aangeboden in alle regio’s. De G-hockeyers zitten met vier, vijf of zes teams in een poule en spelen op zaterdag ongeveer 10 wedstrijden per jaar. De hoofdklasse G-hockey speelt wel landelijk. Bij de LG-competitie wordt er gespeeld in een poule (6-tal), maar deze spelen landelijk.

Alle wedstrijden staan in de KNHB standenmotor. De randvoorwaarden om te kunnen deelnemen aan de competitie vind je in de Leidraad voor deelname ParaHockey competitie, die je onderaan deze alinea kunt downloaden.
Heb je vragen over de G-competitie (G) neem dan contact op met martindekoning.hockey@gmail.com

Met vragen rondom LG-competitie graag contact opnemen met hans.mater@knhb.nl.

Elftalhockey
Naast de reguliere competitie worden er op zes zondagen in het seizoen 11-tal hockeycompetitie dagen georganiseerd. Aan deze dagen kunnen zowel spelers uit het G-hockey als LG-hockey deelnemen. Spelers vanuit heel Nederland kunnen zich individueel aanmelden voor deze competitie dagen. De 11-tal dagen worden sinds vijf jaar georganiseerd in het centrum van Nederland. Er wordt op 2 niveaus 11 tal hockey gespeeld, de A en B competitie. Meer informatie over de 11-tal dagen in het seizoen 2023-2024 vind je in de download hieronder. Wil jij ook meedoen? Neem dan contact op met Anja Frederiks via anjafrederiks@planet.nl. Meer informatie staat hierboven als download bij respectievelijk G-hockey of LG-hockey.

Internationaal
Elk jaar worden er ook internationale toernooien op diverse niveaus georganiseerd. Wil je als team, maar ook als mixteam van meerdere verenigingen, een keer meedoen met een internationaal toernooi neem dan contact op met Hans Mater via hans.mater@knhb.nl. Meer informatie staat hierboven als download bij respectievelijk G-hockey of LG-hockey.

G- en LG-hockeyers betrekken bij jouw vereniging

Wil je tips over het werven van sporters met een handicap kijk dan onderstaand filmpje?

Benieuwd hoe je als vereniging sporters met een beperking meer kan betrekken als vrijwilliger? Ook daarvoor zijn verschillende tips, je ziet ze in onderstaande video.

Krachtmeter G- en LG-hockey

Uit onderzoeken binnen het G- en LG-hockey is aantal zaken naar voren gekomen waar spelers behoeften aan hebben. Deze behoeften zijn meegenomen in de krachtmeter. Deze krachtmeter is afgelopen jaren ontwikkeld door stagiaires van de KNHB en getest bij een aantal verenigingen.

Doel van de krachtmeter
De krachtmeter is bedoeld als coachbord waarbij de focus ligt op de persoonlijke ontwikkeling van de spelers maar ook op de ontwikkeling van het team. Je kunt zowel persoonlijke verbeterpunten als verbeterpunten voor het team op de krachtmeter schrijven. Thema’s die je kunt bespreken, zijn:

 • Hier zijn we al goed in.
 • Hier gaan we samen iets aan doen.
 • Wat willen we nog leren?
 • Wat zijn de sterke punten van iedere speler?
 • Wat willen we met het team doen?

Gebruik van krachtmeter
De krachtmeter kun je gebruiken tijdens teambesprekingen. Het is belangrijk om de krachtmeter een aantal keer per seizoen te gebruiken, zodat je als trainer/coach samen met je spelers het proces binnen team goed in kaart kunt brengen. Iedere keer als je als team de krachtmeter gebruikt, maak je een foto en plaats je deze in de appgroep van het team. Bij de volgende bespreking waarin je de krachtmeter gebruikt, haal je de foto van de vorige bespreking erbij en zie je als team waar je nu staat.

Je kunt op het bord schrijven maar voor de spelers die het lastiger vinden om zich te uiten, zijn er ook magneetjes ontwikkeld die je op het bord kunt plakken. Als trainer/coach is het belangrijk om te kijken waar jouw team behoefte aan heeft. Zorg ervoor dat tijdens bespreking iedere speler de gelegenheid krijgt zijn of haar zegje te doen.

Bestellen van krachtmeter
Wil je als G- en LG- vereniging de krachtmeter gaan gebruiken, dan kun je deze bij KNHB bestellen. De kosten zijn 200 euro voor het krachtmeterbord, de magneetjes en handleidingen. De eerste 50 verenigingen die de krachtmeter bestellen, ontvangen 100 euro korting.

Je bestelt de krachtmeter door een mail te sturen naar hans.mater@knhb.nl en het bedrag van 100 euro over te maken op bankrekeningnummer: NL39RABO0311306012 t.n.v. Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, onder vermelding van de verenigingsnaam en Krachtmeter 2023. Zodra de betaling binnen is, is de bestelling officieel afgerond en ontvangt je vereniging de krachtmeter.

E-hockey

E-hockey is rolstoelhockey in elektrische rolstoelen. E-hockey wordt gespeeld door mensen die in het dagelijkse leven afhankelijk zijn van een elektrische rolstoel en/of fysiek niet in staat zijn aan H-hockey deel te nemen. E-hockey is praktisch de enige sport waar sporters in een elektrische rolstoel in teamverband aan deel kunnen nemen. Alle informatie over de E-hockey competitie vind je onder Competitieaanbod Parahockey

Verenigingen die E-hockey aanbieden

Plaatsnaam Vereniging
Alkmaar VIOS ’82
Amersfoort De Keistadrollers
Amsterdam Only Friends
Arnhem Upward
Beek The Black Scorpions
Beetsterzwaag Stick Flyers
België Gidos Wheels on Fire
Den Haag Haag 88
Eindhoven GP Bulls
Emmen E-team Emmen
Enschede Tukkers United
Goes SGB Goes
Groningen GHHC
Katwijk HC Catwijck
Overveen Kennemer Keien
Purmerend MHCP
Rotterdam De Pont
Ulvenhout Push
Venlo HC Delta Venlo
Zoetermeer Doing
Zwolle Zwollywood Sticks

Scheidsrechterscursus
Voor het E-hockey gelden weer andere regels en dus moeten scheidsrechters in spe een aparte cursus volgen om hun zogenoemde D-licentie te halen. Daarmee zijn zij bevoegd om E-hockey wedstrijden te leiden. De cursus duurt één dag en bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Na het bijbehorende examen ga je ervaring opdoen. Heb je interesse om je D-licentie te behalen? Neem dan een kijkje bij Opleidingen voor het actuele aanbod. 

 

 

 

 

 

 

Downloads

H-hockey

H-hockey is rolstoelhockey in handbewogen rolstoelen. Aan H-hockey kan iedereen deelnemen, zowel mensen mét als mensen zónder handicap. Een uitstekende gelegenheid voor sportieve integratie dus. Alle informatie over de H-hockey competitie vind je onder Competitieaanbod Parahockey.

Christiaan Meijer maakt met enige regelmaat beelden van de wedstrijden, deze kun je op zijn YouTube kanaal bekijken.

Verenigingen die H-hockey aanbieden

 

Plaatsnaam Vereniging
Amersfoort De Keistadrollers
Amsterdam Only Friends
Arnhem Arnhemse Antilope Vereniging
Belgie Gidos Wheels on Fire
Den Haag Haag 88
Enschede Tukkers United
Goes SGB Goes
Gorinchem Rapid
Katwijk HC Catwijck
Overveen Kennemer Keien
Rotterdam De Pont
Tilburg Charlotte-Oort Hockey Team (CHT)
Utrecht Kampong
Venlo HC Delta Venlo
Zoetermeer Doing
Zwolle Zwollywood Sticks
Woerden Bredius Rollers

 

Downloads

Hier wordt ParaHockey aangeboden

Wil je weten welke verenigingen G- en LG-hockey aanbieden? Ga dan naar de pagina Clubs. Selecteer bij ‘Kies een hockeysoort’ G- of LG-hockey en je krijgt een totaaloverzicht van alle verenigingen die deze vorm van ParaHockey aanbieden.

Evenementen en toernooien

Voor de verschillende vormen van ParaHockey vinden ook regelmatig (inter)nationale toernooien en evenementen plaats. Je vindt de Toernooikalender ParaHockey (G en LG) hierboven in de download.

Deel deze pagina