Veldhockey

Wie over hockey praat, heeft het meestal over Veldhockey. Veldhockey is een teamsport, waarbij je op kunstgras (veelal watervelden en heel soms nog op echt natuurgras) samen met je team probeert zoveel mogelijk doelpunten te maken.

Alles over Veldhockey

In Nederland zijn meer dan 252.000 hockeyers actief. Het overgrote deel van hen speelt Veldhockey bij één van de 320 verenigingen. Veldhockey wordt buiten gespeeld op een (kunstgras)hockeyveld van 91,40 meter lang en 55 meter breed. Veldhockey wordt gespeeld in de periodes september tot en met december en maart tot en met juni. In de wintermaanden (december tot en met februari) kun je zaalhockeyen.

Alle hockeywedstrijden vanaf de D-jeugd (vanaf 10 jaar) duren vier keer 17,5 minuten en worden gespeeld door twee teams met ieder elf spelers. Dit elftal bestaat uit tien veldspelers en één keeper. De veldspelers onderscheiden zich in aanvallers, middenvelders en verdedigers. Elk team mag maximaal vijf wisselspelers hebben. Anders dan bij voetbal mogen spelers onbeperkt worden gewisseld. Twee scheidsrechters leiden de wedstrijd. Een beginslag wordt op de middenlijn genomen.

Als je jonger dan 10 jaar bent, speel je op een kleiner veld met minder spelers en duurt de wedstrijd minder lang.

Voor wie?

Niemand buitenspel, hockey is voor iedereen vindt de KNHB. Daarom is er voor iedereen een manier om te hockeyen: van jong tot oud en van mensen zonder beperking tot mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking. Dit kan in competitieverband maar ook door alleen te trainen (bijvoorbeeld bij Funkey, Trimhockey en Fithockey).

Ben je echt helemaal nieuw in dit spelletje? Lees dan even het artikel ‘Hockey for Dummies’.

Artikelen

Hockey for Dummies

Hockey voor iedereen Wanneer je lid wordt van een vereniging is de volgende teamindeling betreft leeftijdscategorieën van kracht: Funkey, 4 – 5 jaar, spelactiviteiten O8 – jeugd, 6 – 7 jaar, (voorbereiding op) drietalhockey O9…

Meer weten: Hockey for Dummies

Competitie Veldhockey

Binnen het Veldhockey worden verschillende competities aangeboden. Veel van deze competities vinden in het weekend plaats, maar er zijn ook competities die door de week gespeeld worden.

  • Competities die in het weekend plaatsvinden, zijn: Jongste Jeugd, Jeugd, Jong Senioren, Senioren en Veteranen.
  • Competities die door de week plaatsvinden, zijn: Trimhockey, Hockey7, Bedrijfshockey en Damesdoordeweeks.

Alle informatie over de competitie vind je bij het onderdeel ‘Competities’.

Spelregels Veldhockey

Om alles in goede banen te leiden zijn ook bij veldhockey spelregels nodig. In de downloads vind je het volledige spelreglement Veldhockey.

Downloads

Videomateriaal uitleg spelregels

Op het YouTube kanaal van de KNHB vind je een afspeellijst met video’s waarin verschillende spelsituaties worden uitgelicht en waarbij bepaalde spelregels nader worden toegelicht. De video’s zijn bedoeld om spelsituaties en spelregels die complexer zijn om uit te leggen of moeilijker te interpreteren extra duiding te geven.

Spelregels Veldhockey

Bekijk de afspeellijst met video’s over spelregels en spelsituaties in het veldhockey.

Spelregels zaalhockey

Bekijk de afspeellijst met video’s over spelregels en spelsituaties in het zaalhockey.

Briefingsvideo scheidsrechters

De Commissie Spelregels heeft aan het begin van dit seizoen ook twee briefingsvideo’s voor scheidsrechters gemaakt.

Waar wordt Veldhockey aangeboden?

Wil je weten welke verenigingen Veldhockey aanbieden? Neem dan even een kijkje op de pagina over verenigingen.

Nationale teams

Onze nationale trots zijn natuurlijk de Dames en Heren van Oranje. Alle actuele informatie over de selecties en het laatste nieuws kun je vinden op de OranjeHockey pagina van hockey.nl.

Deel deze pagina