Bondsscheidsrechter

Er zijn geen data bekend voor deze opleiding

Ben je vaak op je vereniging te vinden om wedstrijden te fluiten? Wil je graag nog beter worden en wedstrijden op het hoogste niveau fluiten? Meld je dan nu aan voor de opleiding tot bondsscheidsrechter (BIO). In deze opleiding staat de praktijk centraal. Je komt zelf veel in actie door het fluiten van bondswedstrijden in je eigen district.

Opzet opleiding

Al tijdens de opleiding word je ingezet als scheidsrechter in je eigen district en word je gekoppeld aan een leercoach die je daarbij begeleidt. De opleiding bestaat naast deze praktijkbegeleiding uit een aantal workshops en wordt afgesloten met een praktijktoets (de Proeve van Bekwaamheid; PVB). Je fluit dan een wedstrijd waarbij gelet wordt op de vaardigheden die je hebt geleerd.

Praktijkbegeleiding

Tijdens de opleiding word je begeleid door een leercoach (meestal een actieve bondsscheidsrechter of beoordelaar). De leercoach begeleidt je zoveel mogelijk bij wedstrijden en je kunt bij hem/haar terecht als je vragen hebt.

Workshops

Naast de praktijk is er ook aandacht voor de theorie en volg je verschillende workshops:

 • intake
 • waarneming en positionering
 • spelregels en reglementen
 • weerbaarheid
 • zaalhockey

Proeve van Bekwaamheid (PVB)

De opleiding wordt afgesloten met een praktijktoets (de Proeve van Bekwaamheid; PVB). Je mag de PVB doen als je alle workshops hebt gevolgd en je leercoach aangeeft dat je er klaar voor bent. Je hebt verschillende beoordelings- en reflectieformulieren verzameld en met je leercoach besproken. Bij de PVB fluit je een wedstrijd waarbij gelet wordt of je alle vaardigheden voldoende beheerst. Bij een positief resultaat word je officieel benoemd tot bondsscheidsrechter!

Toelatingseisen

Je kunt de opleiding volgen als je:

 • in bezit bent van een geldige clubscheidsrechterskaart;
 • minimaal 18 jaar bent (soms is dispensatie mogelijk);
 • enige jaren recente fluitervaring hebt op het niveau:
  – jongens/meisjes A
  – heren/dames 1/res 1e klasse

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door het aanmeldingsformulier (zie de download hieronder) ingevuld te mailen aan arbitrage@knhb.nl.

Na aanmelding ontvang je een bevestiging en wordt je aanmelding doorgestuurd naar de BIO-coördinator van je district. De BIO-coördinator bekijkt of je met de opleiding mag starten. Afhankelijk van je fluitervaring en mogelijke referentie kan het zijn dat voorafgaand aan de intake iemand van het district een wedstrijd van je komt bekijken.

Bij de start van de opleiding wordt ook gekeken naar je fitheid (met de Interval Shuttle Run Test; minimaal niveau 38) en spelregelkennis (met een spelregeltoets). Beiden toetsen moeten voldoende zijn.

De opleiding wordt kosteloos geboden.

Fluiten voor de bond

Als je benoemd bent, ontvang je een kledingpakket van de bond. Als bondsscheidsrechter ben je minimaal twee keer per maand beschikbaar en fluit je de mooiste wedstrijden!

Voor meer informatie kun je contact opnemen met arbitrage@knhb.nl.

Contactgegevens BIO-coördinatoren per district:

Midden Nederland algemeen.bondsarbitrage.MN@knhb.nl
Noord-Holland algemeen.bondsarbitrage.NH@knhb.nl
Zuid-Holland algemeen.bondsarbitrage.NN@knhb.nl
Oost Nederland algemeen.bondsarbitrage.ON@knhb.nl
Zuid-Holland algemeen.bondsarbitrage.ZH@knhb.nl
Zuid Nederland algemeen.bondsarbitrage.ZN@knhb.nl