Terugblik Nationaal Hockeycongres 2019

Nationaal Hockeycongres 2020

‘Vereniging van de toekomst’

Het 21ste Nationaal Hockeycongres vond plaats op zaterdag 26 januari 2019. We kijken terug op een zeer geslaagde dag, waarvoor verenigingen vanuit het hele land massaal naar Utrecht waren afgereisd. Met inspirerende plenaire sessies en verdiepingssessies waar door de deelnemers een heel actieve bijdrage aan werd geleverd. Er was dan ook genoeg te doen tijdens het Nationaal Hockeycongres 2019:

Terugkoppeling verdiepingssessies

Tijdens het middagprogramma konden deelnemers hun keuze maken uit 11 verschillende verdiepingssessies. Hieronder vind je van alle verdiepingssessies een terugkoppeling en de presentatie. Zo kun je alle informatie nog eens rustig nalezen, én van verdiepingssessies die je niet bij kon wonen lezen wat je gemist hebt.

Ook voor jouw vereniging wordt data steeds belangrijker! De KNHB helpt je om jouw vereniging te vergelijken met andere verenigingen (Benchmark Dashboard), inzicht te krijgen in de behoeften van je leden (ledenenquête) en in je groeipotentieel. Maxime van Egdom vertelde in deze verdiepingssessie meer hierover.

Hockeyverenigingen vervullen een belangrijke rol binnen de samenleving. Maar hoe zit dat in de toekomst? Ton en Leonie lieten deelnemers aan deze sessie stilstaan bij het bestaansrecht en de toegevoegde waarde van hun vereniging.

EY VODW is het grootste adviesbureau van Nederland op het gebied van klantgerichte innovatie, en al ruim 20 jaar betrokken bij hockey. Maton en Filip namen de deelnemers aan deze verdiepingssessie mee in de belangrijkste consumententrends die mogelijk impact hebben op de hockeyvereniging van de toekomst.

Het vinden van goede en voldoende vrijwilligers is altijd een uitdaging (geweest). Gelukkig lukt het met kunst- en vliegwerk meestal wel. Maar wat kun je als hockeyvereniging NU doen om het werven van vrijwilligers over vijf jaar makkelijker te maken? Hoogleraar vrijwilligerswerk Lucas Meijs deelde zijn inzichten met de deelnemers van deze sessie.

Wat kun je doen om meer jongens naar de vereniging te trekken? Dé expert op het gebied van sportaanbod voor jongens – Boukje Smeets – was tijdens het congres aanwezig om een verdiepingssessie over dit onderwerp te geven. De deelnemers kregen tips, trics en inspiratie.

De KNHB heeft in 2018 onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van 12 tot 18 jarigen. Waarom hockeyen ze? Wat willen ze? Waarom stoppen ze? Yvette gaf deelnemers aan deze drukbezochte sessie nieuwe inzichten in deze doelgroep.

Flexibel hockeyaanbod is een veelgehoorde wens onder senioren. De KNHB komt daarom met flexhockey: al het niet-reguliere hockeyaanbod op één platform, voor iedereen bereikbaar. Tijdens deze verdiepingssessie vertelde Frank van Barneveld hier meer over.

Hoe kun je ouderen vanuit een ‘open club gedachte’ op een verantwoorde manier laten bewegen op de vereniging? Met een doelgroep die alsmaar groeiende is en steeds langer fit en gezond blijft, biedt dit mooie kansen voor hockeyverenigingen. Namens het Nationaal Ouderenfonds praatte René Wormhoudt de aanwezige deelnemers bij over de mogelijkheden.

Vanuit zijn ervaring als ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut ging Steven tijdens deze verdiepingssessie met deelnemers het debat aan over thema’s uit de Visie op de ontwikkeling van hockeyers.

Matthijs nam tijdens deze verdiepingssessie de deelnemers mee in de ontwikkelingen op het gebied van kunstgrasvelden (water, semi en zand).

Deelnemers aan deze sessie werden door Frans meegenomen in de diverse opties voor een duurzame veldverlichting.

Foto’s van de dag

Alle foto’s van het congres staan online. Voor wie er niet bij kon zijn op 26 januari, hieronder een selectie van foto’s die een indruk geven van de dag:

Foto’s: KNHB/Koen Suyk

Deel deze pagina