Veilige sportomgeving

De KNHB vindt dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Daarom zetten wij in op een veilige sportomgeving. Hier vind je alle informatie waarmee wij samen met onze verenigingen gewenst gedrag stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom de sport aanpakken.

Een mooi hockeyseizoen: hoe pak je dat aan?

We willen graag dat iedereen met plezier kan hockeyen, zichzelf kan zijn en zich positief kan ontwikkelen. Dat klinkt logisch maar hoe pak je dit aan? Wat heb je nodig om er met elkaar een mooi seizoen van te maken? Hoe kun je met alle betrokkenen op een positieve en opbouwende manier werken aan de teamspirit en clubsfeer? We vroegen het coaches, trainers, teammanagers, scheidsrechters, bestuurders, en natuurlijk spelers en speelsters. Zij noemden de thema’s: positief langs de lijn, afspraken maken, enthousiasme uitstralen, interesse tonen, een voorbeeld zijn en waardering en vertrouwen geven.

De komende periode volgen iedere week nieuwe filmpjes met een verdieping op de verschillende thema’s. Scroll naar beneden om te zien wat er allemaal beschikbaar is, of neem direct een kijkje op de afspeellijst op het KNHB YouTube kanaal.

Positief langs de lijn

Plezier op het veld komt voor een groot deel vanuit positiviteit langs de lijn. Het geeft spelers, coaches én scheidsrechters een enorme boost als zij op een positieve manier worden aangemoedigd door de toeschouwers. Moedig aan en geef complimenten, ook aan de tegenstander of de scheidsrechter, en focus op de dingen die goed gaan.

Afspraken maken

Het maken van onderlinge afspraken schept duidelijkheid bij alle betrokkenen. Afspraken kunnen op ieder niveau worden gemaakt: bijvoorbeeld tussen trainers/coaches en spelers en ouders, maar ook tussen spelers, coaches en de scheidsrechters. Als je van tevoren afspraken maakt – of het nou aan het begin van het seizoen is of voor een wedstrijd – dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Bovendien heb je de mogelijkheid om elkaar erop aan te spreken als het toch anders loopt.

Enthousiasme uitstralen

Je eigen uitstraling heeft een aanstekelijk effect op de mensen om je heen. Dan kun je je voorstellen dat het uitstralen van enthousiasme de positiviteit en de wil om je best te doen voor elkaar bij anderen kan vergroten. Enthousiasme komt terug in je houding, gedrag en de dingen die je zegt. En zelfs de kleinste dingen kunnen een groot effect hebben.

Interesse tonen

Je brengt aardig wat tijd door met je teamgenoten, andere ouders of medevrijwilligers tijdens het seizoen. Je spreekt dan vaak over hockey gerelateerde zaken, maar het is ook goed om interesse te tonen in de persoon zelf. Vraag eens hoe het met iemand gaat op school of werk of juist privé. Zo maak je ook op een andere manier kennis met elkaar, bouw je een band op en creëer je meer begrip voor elkaar.

Voorbeeld zijn

Goed voorbeeld doet goed volgen. En dan bedoelen we meer dan alleen het voorbeeld geven bij een oefening op de training. Als je wilt dat iets op een bepaalde manier gebeurt, dan helpt het als je het zelf ook op die manier doet of zegt. Op die manier help je iemand om zich niet alleen als hockeyer, maar ook als persoon verder te ontwikkelen.

Waardering en vertrouwen geven

Iedereen vindt een complimentje op zijn tijd fijn. Dat straalt waardering en vertrouwen uit en werkt motiverend. Ook het aangeven dat fouten gemaakt mogen worden heeft een positieve uitwerking op mensen. Het zorgt ervoor dat men beter wordt in wat hij of zij doet en vergroot het plezier, in welke rol je je ook bevindt binnen het team of op de vereniging.

Samen maken we hockey leuk!

Campagnes Sportiviteit & Respect

We ontwikkelen regelmatig campagnes die ook door de verenigingen opgepakt kunnen worden. Aangezien er veel verschillende onderwerpen vallen onder het thema Sportiviteit & Respect, proberen we middels de campagnes telkens een specifiek onderwerp uit te lichten.

Blauwe kaart

Begin 2018 startte hockeyvereniging hdm met de blauwe kaart. In de zomer van 2019 nam de KNHB het initiatief over en startte een campagne op landelijk niveau. Inmiddels zetten al 185 andere verenigingen de blauwe kaart ook in met als doel de Sportiviteit & Respect op het veld te vergroten door de tegenstander na afloop van de wedstrijd een compliment te geven.

Heeft jouw vereniging ook interesse in de blauwe kaart? Stuur dan een e-mail naar blauwekaart@colorworks.nl met het logo van jouw vereniging (EPS of PDF) en vermeld daarin de naam van de vereniging én het adres waar de blauwe kaarten naartoe mogen worden gestuurd. Iedere vereniging krijgt 100 blauwe kaarten gratis toegestuurd. Wil je meer blauwe kaarten? Dat kan! Colorworks helpt je graag verder. Heb je vragen over het gebruik van de blauwe kaart? Neem dan contact op met Carolien Snieders.

Ben je benieuwd hoe je het beste te werk kunt gaan? Bekijk dan de best practice van hdm en download hieronder de voorbeeldbrief en tips:

Het begint bij jou!

Het begint bij jou! Dat is de slogan van onze Sportiviteit & Respect (S&R) campagnes. Want samen kunnen we het verschil maken, maar dat begint dus bij jou. Met een mooi en inspirerend filmpje willen we laten zien wat Sportiviteit & Respect inhoudt. Maar we willen vooral laten zien dat iedereen zelf verantwoordelijk is om hockey leuk te houden.

Bovenstaand filmpje is ook door verenigingen te gebruiken via het youtube kanaal van de KNHB. Met #hetbegintbijjou horen we graag wat jij doet om hockey leuk te houden!

Hockey voor iedereen

Jezelf kunnen zijn, het beste uit jezelf halen en vooral plezier hebben in hockey. Dat is wat iedereen wil, ongeacht religie, achtergrond, huidskleur of seksuele voorkeur. Samen bouwen we een veilige sportomgeving. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen zich veilig voelt binnen jouw vereniging? En hoe zorgen we er samen voor dat hockey inderdaad voor iedereen is? Of je nu bestuurder, speler, coach of scheidsrechter bent iedereen op en rond het hockeyveld heeft hier een rol in. Kortom: ‘Het begint bij jou!’

Workshop Hockey voor iedereen met gratis regenboogband
Hoe zorg je ervoor dat iedereen op jouw vereniging plezier heeft in hockey en zichzelf kan zijn ongeacht religie, achtergrond, huidskleur of seksuele voorkeur? En hoe zorgen we er met elkaar voor dat hockey een sport voor iedereen wordt én blijft? Het antwoord is: “maak het onderwerp bespreekbaar en begin bij jezelf”. Als partner van de Alliantie Gelijke Spelen werkt de KNHB samen met de John Blankenstein Foundation. Deze foundation, die zich inzet om de LHBT-acceptatie in de sport te verbeteren, biedt gratis workshops aan op verenigingen. Wat betekent het om ‘uit de kast’ te komen? Hoe reageer je als teamgenoot en hoe reageer je als club of vereniging? Deze en andere onderwerpen komen in de workshop aan bod.

Heb jij interesse in een van deze workshops op jouw vereniging? Stuur een e-mail naar carolien.snieders@knhb.nl. Vermeld hierin je naam en telefoonnummer, je vereniging en de functie die je binnen de vereniging vervult. De workshop duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur en is voor minimaal 12 en maximaal 25 personen. De workshops kunnen voor of na een training worden gepland, zodat het geen extra avond kost. Het is ook mogelijk om een avond te organiseren voor alleen aanvoerders, trainers of coaches. Alle deelnemers ontvangen een gratis regenboogband. De ervaring leert dat hoe meer informatie hierover wordt gedeeld, hoe soepeler de omgang wordt ervaren.

S&R handboek

Om verenigingen te helpen Sportiviteit & Respect in het verenigingsbeleid te integreren, hebben wij alle lessen en ervaringen van de afgelopen jaren verwerkt in het digitale Sportiviteit & Respect handboek voor verenigingen. Het handboek is geen blauwdruk waarin wij tot in detail uiteenzetten hoe je een Sportiviteit & Respect-beleid kunt opzetten. Integendeel. Hoe je dit thema oppakt binnen de vereniging, is geheel aan de vereniging. Wij geven ‘slechts’ nuttige (achtergrond)informatie en handvatten, waarmee je zelf aan de slag kunt op een manier die past bij de situatie en cultuur van de vereniging. In het handboek vind je tevens best practices van andere verenigingen, die jou ongetwijfeld inspireren en op nieuwe ideeën brengen.

S&R ambassadeurs

Inmiddels lopen bij een heel aantal verenigingen S&R ambassadeurs rond, die binnen hun vereniging het thema Sportiviteit & Respect een plek geven. Heeft jouw vereniging nog geen S&R ambassadeur zorg dan dat die er komt. Door iemand verantwoordelijk te maken voor dit onderdeel zul je merken dat je snel stappen kunt zetten.

Artikelen

Alles over de campagne: Hockey voor iedereen

Jezelf kunnen zijn, het beste uit jezelf halen en vooral plezier hebben in hockey. Dat is wat iedereen wil, ongeacht religie, achtergrond, huidskleur of seksuele voorkeur. Over het portret van Maartje Scheepstra Hockey is voor…

Meer weten: Alles over de campagne: Hockey voor iedereen

Transgender

Meisjes/vrouwen die zich een jongen/man voelen en jongens/mannen die een meisje/vrouw willen zijn: in de sport komen deze spelers soms in de problemen als ze een verandering ondergaan naar het andere geslacht. 'Wanneer kan ik…

Meer weten: Transgender

Workshops Sportiviteit & Respect

Vanuit de programma’s Sportiviteit & Respect en Veilig Sportklimaat bieden wij diverse workshops aan voor verschillende doelgroepen.

E-module ‘Een beetje opvoeder’ (voor trainers/coaches)

Bij het coachen en training geven van kinderen komt ook een beetje opvoeden om de hoek kijken. Hoe motiveer je kinderen? Hoe zorg je dat ze luisteren en meewerken? Hoe ga je om met lastig gedrag en emoties van de kinderen én hun ouders? En hoe kun jij als coach of trainer het beste uit jezelf én uit de kinderen met wie je elke week op het veld staat?
Daarbij helpt deze online workshop jou. Deze cursus die je makkelijk thuis en in je eigen tijd kunt doen, geeft je nuttige theoretische en vooral praktische tips en opdrachten. Zo kun je alle informatie direct op het veld in praktijk brengen en snel resultaat zien. Dat maakt training geven en coachen niet alleen makkelijker, maar ook leuker. Voor jou en voor de kinderen.

Interesse? vraag hier gratis inlogcodes aan voor jouw (beginnende) trainers en coaches.

Het is ook mogelijk om deze workshop ‘klassikaal’ op de club te organiseren in combinatie met de online module. Dit vergroot de (ouder)betrokkenheid waardoor de trainers/coaches nog gemotiveerder aan de slag kunnen gaan én van elkaar leren. Belangstelling? Stuur een mail naar carolien.snieders@knhb.nl en vraag de workshop aan. Deze workshop kost €300,-.

Lang Leve de Sportouder

Tischa Neve (kinder- en jeugdpsycholoog) en Steven Pont (systeemtherapeut en mediator) hebben voor VSK de thema-avond ‘Lang leve de sportouder!’ ontwikkeld. Tijdens deze avond wordt ingegaan op het sportplezier van kinderen en de rol die ouders daarin kunnen hebben. Samen proberen we de vraag “Wat kan er verwacht worden van de ouders langs de zijlijn?” te beantwoorden. De beginnende ouders, de trainers en/of coaches en de bestuurders gaan tijdens de avond samen het gesprek aan over het vergroten van het sportplezier van de kinderen en welke rol zij daar allemaal in spelen. Kortom een mooie workshop om alvast te plannen voor alle nieuwe ouders van jeugdleden!

Workshops

De workshops van Tischa Neve zijn een groot succes. Tischa Neve, Tessa Blom of Jesper Jobse geven tijdens een workshop tips en aanwijzingen over de pedagogische kant van het begeleiden van een jeugdteam. De workshops zijn gericht op trainers, coaches, ouders en spelers van een jeugdteam, maar ook bestuurders en scheidsrechters kunnen er veel van opsteken.

De workshops die dit seizoen worden aangeboden zijn:

 • Lezing ‘Sportiviteit en Respect’
 • Lang leve de Sportouder
 • Workshop+lezing ‘S&R op en om het veld’
 • Theorie workshop ‘Een beetje opvoeder’
 • E-module ‘Een beetje opvoeder’ (gratis)
 • ‘Positief coachen’ voor coaches
 • ‘Haal (nog) meer uit je training’ voor jonge trainers
 • ‘Sportiviteit & Respect op en om het veld’ voor ouders en begeleiders en kinderen
 • Workshop ‘Pubers zijn leuk!’
 • Train de trainer ‘Wij hockeyen sportief en positief’
 • Workshop vier inzichten voor bestuurders (gratis)

Lees hier meer over de workshops en vul het aanmeldformulier in:

Voor meer informatie over de workshops kun je contact opnemen via carolien.snieders@knhb.nl.

Best practices Sportiviteit & Respect

Er zijn veel verenigingen met goede initiatieven op het gebied van Sportiviteit & Respect. Een aantal verenigingen heeft hun initiatief opgeschreven in een best practice om hun ervaringen met andere verenigingen te delen en een inspiratiebron voor hen te zijn.

Artikelen

Sociaal veilig

Beleid Seksuele Intimidatie binnen de vereniging
Als vereniging is niets zo fijn als kunnen zeggen dat je een geoliede machine bent die haar zaakjes goed op orde heeft. Daar hoort ook bij dat de fysieke en sociale veiligheid gegarandeerd wordt, zowel voor leden als voor bezoekers. Grensoverschrijdend gedrag is een lastig onderwerp, waarvan elke vereniging hoopt dat het bij hen niet voorkomt. Maar de kop in het zand steken en het er maar niet over hebben, is niet de oplossing. Zet het op de agenda, zorg voor een goed preventief beleid om ervoor te zorgen dat de kans op grensoverschrijdend gedrag zo klein mogelijk is. Wat is jouw rol als bestuurder om seksuele intimidatie en ander ongewenst gedrag binnen de vereniging te voorkomen? Hoe grijp je accuraat in wanneer er iets aan de hand is? Om bestuurders handvatten te geven is de ‘Toolkit High 5! Op naar een veilige sportcultuur’ ontwikkeld. In deze toolkit vind je informatie over preventief beleid; wat kun je doen om te zorgen voor een omgeving waarin sporters zich veilig en geborgen voelen en met plezier kunnen sporten.

Een aantal belangrijke zaken uit de Toolkit High 5!:

 1. Maak samen met je leden omgangsregels
 2. Besteed aandacht aan de gedragsregels die gelden volgens het tuchtrecht
 3. Stel een VertrouwensContactPersoon (VCP) (of –personen) aan
 4. Bepaal hoe om te gaan met aanstellen van betaalde- en onbetaalde krachten (screening, VOG)
 5. Hanteer het vier-ogen principe
 6. Pas het huishoudelijke reglement en de statuten aan
 7. Zorg voor training/bijscholing van de trainers/coaches etc.
 8. Reflecteer, creëer en behoud een veilige omgeving

Meldplicht
Naar aanleiding van het besluit op de Algemene Vergadering van 22 juni 2019 is een meldplicht opgenomen in het Reglement Ongewenst Gedrag. De meldplicht houdt kort gezegd het volgende in:

Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de bond te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.

‘Gewone’ leden hebben een meldverantwoordelijkheid. Dat houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand.

Meldprotocol en beoordelen van meldingen
Het is goed om een meldprotocol te maken. In de meldcode lees je de vertaling hiervan naar de praktijk en tips voor bestuurders bij een incident. Ter ondersteuning van het beoordelen van binnengekomen meldingen vind je bij de downloads ook een hulpmiddel voor het beoordelen van meldingen ongewenst gedrag, met daarbij enkele ‘do’s and don’ts’. Zie ook deze infographic. met handvatten voor melden en het proces erom heen.  Het melden van een incident door de bestuurder ontslaat hen niet van correct afhandelen van het incident. De melding wordt in het landelijk Case Management Systeem van de sport opgeslagen.

Wil je iets melden of contact met ons opnemen?
Binnen de KNHB zijn ook VCP-ers beschikbaar voor haar verenigingen en individuele leden, ook de VCP-er van de vereniging kan bij de VCP van de KNHB terecht ter ondersteuning in de procedurele rol/of andere ondersteuningsvragen. De VCP van de KNHB is Chantal Mies. Je kunt met haar in contact komen  via  Chantal Mies of 030 – 3077 613.

Indien de VCP van de KNHB niet bereikbaar is  dan kan er ook contact worden opgenomen met het Centrum Veilige Sport. Voor alle sporters en hun omgeving heeft NOC*NSF in samenspraak met de sportbonden het Centrum Veilige Sport opgezet. In een vertrouwelijk gesprek met een vertrouwenspersoon bespreek je wat je dwars zit en welke stappen je zou kunnen zetten om het aan te pakken. Je houdt zelf altijd de regie op wat er met je verhaal gedaan wordt. Dus zit je ergens mee? Het centrum veilige sport is alle werkdagen bereikbaar.
Contactgegevens Centrum Veilige Sport

Anoniem melden kan ook. Maak daarvoor gebruik van het Speakup Systeem. Neem contact op via SpeakUp.

Voor het indienen van een klacht, kun je gebruik maken van het klachtenformulier voor Seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze is te vinden in de downloads.

Pesten op de hockeyclub
De laatste jaren krijgen we regelmatig meldingen over pestgedrag binnen de vereniging en/of het hockeyteam. De KNHB heeft in verschillende situaties een bemiddelende rol gespeeld. Om verenigingen een handreiking te bieden hoe met pestgedrag om te gaan, hebben wij een deskundige gevraagd een ‘pestprotocol’ op te stellen (zie de download onderaan dit hoofdstuk). Dit protocol geeft achtergrondinformatie over wat pesten eigenlijk is (inclusief nieuwe vormen van pesten), over een aanpak tegen pesten en over de begeleiding aan de verschillende partijen die bij het pesten zijn betrokken.

Wij hopen dat het protocol de verenigingen zal helpen om het onderwerp bespreekbaar te maken en om invulling te geven aan een pestbeleid binnen de club. Net als met andere onderwerpen die te maken hebben met Sportiviteit & Respect is het belangrijk om resultaat te bereiken dat er met elkaar afspraken worden gemaakt over de inhoud van zo’n beleid, over hoe het beleid binnen de vereniging gestalte krijgt en wie op wat voor moment verantwoordelijk is of het aanspreekpunt is.

Downloads

Artikelen

Gratis VOG voor meer vrijwilligers

De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het voor het doen van…

Meer weten: Gratis VOG voor meer vrijwilligers

VertrouwensContactPersoon (VCP)

Een vereniging wil nátuurlijk een veilige vereniging zijn, waar iedereen met plezier bezig is met haar of zijn sport: hockey. Het aanstellen van een VertrouwensContactPersoon kan dan negatief klinken: we doen er met elkaar immers alles…

Meer weten: VertrouwensContactPersoon (VCP)

Gedragsregels Seksuele Intimidatie

NOC*NSF heeft ter preventie van seksuele intimidatie in de sport een aantal gedragsregels opgesteld. De gedragsregels zijn vastgesteld door de Algemene Vergadering van NOC*NSF. Wij zijn lid van NOC*NSF. Daarmee zijn de gedragsregels ook van toepassing…

Meer weten: Gedragsregels Seksuele Intimidatie

Screenen van vrijwilligers

Het is raadzaam om nieuwe vrijwilligers te screenen. Als vereniging heb je een aantal mogelijkheden om meer grip te krijgen op de mensen die actief zijn binnen je vereniging. Kennismakingsgesprek Indien mogelijk kan je als vereniging…

Meer weten: Screenen van vrijwilligers

Gediagnosticeerde spelers in je team; lastig?

Wat kan je als trainer/coach doen om te zorgen dat ook deze spelers goed functioneren in jouw team? Als ik trainers of coaches vraag waarom ze zijn gaan coachen, dan krijg ik bijna altijd als…

Meer weten: Gediagnosticeerde spelers in je team; lastig?

Matchfixing

Matchfixing betreft de manipulatie van sportwedstrijden door op oneigenlijke manieren het verloop of de uitkomst van een wedstrijd of specifieke gebeurtenis daarbinnen (zoals een goal/game e.d. of een gele/rode kaart) te (laten) bepalen, met het doel om weddenschappen af te (laten) sluiten om daarmee een voordeel voor zichzelf of voor anderen te bereiken. Matchfixing is een bedreiging voor de sport. De sport kan ten gronde gaan omdat er niet langer sprake is van een op wedijver gericht winststreven, met het risico dat beoefenaren en publiek het vertrouwen verliezen en zich afwenden van de sport. Matchfixing staat steeds meer in de belangstelling de laatste jaren, mede door nieuwe ontwikkelingen in de gokwereld, met name het online gokken. Er bestaat een vermoeden dat door uitbreiding van de gokmogelijkheden het risico op matchfixing toeneemt. Of dit zo is moet nog worden bewezen.

NOC*NSF heeft in samenspraak met alle sportbonden een instrumentarium ter bestrijding van matchfixing ontwikkeld. Dit instrumentarium is gebaseerd op adviezen van het IOC en Sportaccord. Er wordt gebruik gemaakt van de ervaring en kennis die de KNVB al heeft opgebouwd. Eén van de onderdelen uit dit instrumentarium is het strafbaar stellen van matchfixing en het incorporeren in de tuchtrechtspraak van de sportbonden. Evenals bij de regelgeving rond doping en seksuele intimidatie geldt dat het hebben van een reglement voor matchfixing een zogenaamde minimale kwaliteitseis is voor een sportbond. Dat houdt in dat bonden die het bestrijden van matchfixing en de tuchtrechtelijke aanpak ervan niet hebben vastgesteld niet in aanmerking komen voor subsidie en andere financiering vanuit NOC*NSF.

Het reglement matchfixing van de KNHB is gebaseerd op een door NOC*NSF gemaakte blauwdruk die is aangepast aan de overige reglementering binnen de KNHB, met name het Tuchtreglement. Met het reglement matchfixing kan niet alleen matchfixing (manipulatie van wedstrijden) tuchtrechtelijk worden bestraft, maar ook het aangaan van bepaalde weddenschappen en het gebruiken of verspreiden van vertrouwelijke informatie voor weddoeleinden. Het reglement is akkoord bevonden door NOC*NSF en is vastgesteld op de ALV van 16 juni 2017.

In het reglement matchfixing is bepaald dat alle KNHB-leden als zij voor matchfixing zijn benaderd of weten dat iemand anders is benaderd verplicht zijn dit te melden bij het meldpunt matchfixing van de KNHB. De melding kan ook anoniem worden gedaan. Voor vragen of het doen van een melding kun je contact opnemen met Chantal Mies, 030 – 3077 613 of Maud Laumans, 030 – 3077 636.

Downloads

Medisch

De KNHB voert actief beleid op het bevorderen van een gezonde manier van sporten, het voorkomen van blessures en het bijdragen aan een goede behandeling van blessures. Dit gebeurt samen met andere partijen, bijvoorbeeld in landelijke campagnes, maar ook vanuit eigen sportmedisch beleid. De KNHB heeft een Medische Commissie die het bestuur adviseert over het te voeren sportmedisch beleid.

We willen allemaal sporten zonder blessures. Daarom zijn een aantal blessure preventieve maatregelen belangrijk. En mocht er toch iets gebeuren, dan is het essentieel dat iedereen weet hoe er gehandeld moet worden. Is er een medisch verenigingsplan? Weet iedereen wat hem of haar te doen staat?

Medisch verenigingsplan
Verenigingen doen al veel aan blessurepreventie. Speciaal voor de verenigingen is het medisch verenigingsplan samengesteld en geüpdatet in januari 2017. In de download onderaan deze pagina vind je een plan waarmee je een aantal zaken op medisch vlak nog beter regelt.

Blessurepreventie 
Blessurepreventie zou vanzelfsprekend moeten zijn. We hebben allemaal meer plezier in hockey als je weet dat de kans op blessures klein is. Ook in onze sport geldt ‘een goed begin is het halve werk’. Naast de fysieke voorbereiding is het voor spelers ook van belang dat ze goede schoenen, scheenbeschermers en een mondbeschermer dragen. Je vindt de informatie in de downloads.

Start sterk met de Warming-up App 
De KNHB heeft samen met VeiligheidNL een warming-up programma ontwikkeld. Via de website en een speciaal ontwikkelde app (gratis verkrijgbaar via Google Play en de App Store) kan iedereen zelf een programma samenstellen. Ook bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van een programma op maat. De oefeningen in het programma zijn gericht op hockey- en motorische vaardigheden en hanteren onder andere de thema’s: behendigheid, stabiliteit, flexibiliteit en snelheid/kracht. Door deze oefeningen kunnen teams op een leuke, verantwoorde en gevarieerde manier sterker beginnen aan de training of wedstrijd. Werkt jouw vereniging met de app, of gaan jullie er binnenkort mee werken? Dan is het goed om trainers/coaches, spelers en ouders te informeren over het gebruik én de voordelen ervan. We helpen je hier graag mee op weg middels deze communicatietoolkit.

Mondbeschermer verplicht
De KNHB heeft het dragen van een mondbeschermer verplicht gesteld. Dit geldt voor alle categorieën veldspelers (junioren/senioren) tijdens door de bond georganiseerde wedstrijden. De KNHB adviseert daarnaast om ook bij alle andere hockeyactiviteiten (buiten georganiseerd wedstrijdverband) de mondbeschermer te dragen. Wij zijn ons er van bewust dat er voor sommige veldspelers om medische redenen een uitzondering gemaakt moet worden. Lees in dat geval het artikel over de dispensatie procedure.

Acute hartproblemen
Sporten is gezond. Het zorgt voor een goede lichamelijke conditie en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Toch worden we elk jaar weer een aantal keer opgeschrikt door het plotseling overlijden van een sporter. Per jaar komt dit zo’n 150-200 keer voor. Sportzorg.nl geeft meer informatie over acute hartdood, inclusief een link naar een korte vragenlijst die je kan helpen te bepalen of je een mogelijk risico loopt op acute hartdood tijdens je eigen sportieve activiteiten.

Op steeds meer hockeyverenigingen is een Automatische Externe Defibrillator (AED) aanwezig. Dit apparaat heeft in het verleden al meerdere keren levens gered op en rond het hockeyveld. Verenigingen die een AED hebben kunnen deze aanmelden bij een oproepsysteem waardoor het apparaat zichtbaar is voor hulpverleners in de omgeving. Zo kunnen zij die AED gebruiken bij een hartstilstand in de buurt. Ze brengen de AED naderhand zelf weer terug. Meer informatie over de AED en hoe belangrijk het is om snel in actie te komen na een hartstilstand lees je op de website van de Hartstichting.

Doping
De KNHB volgt de reglementen van de Dopingautoriteit. De Dopingautoriteit is dé Nederlandse autoriteit op het gebied van dopingcontroles en dopingvoorlichting. De organisatie biedt veel informatie over de risico’s, de rechten en de plichten van sporters en begeleiders bij dopingcontroles. De meest essentiële informatie vindt je in het artikel Wat moet je weten over doping?

Makkelijk herkenbaar  een noodnummer in je mobiele telefoon
ICE (afkorting voor In Case of Emergency) is een initiatief om bezitters van een mobiele telefoon ertoe te bewegen telefoonnummers (en adressen) in het telefoonboek van hun telefoontoestel onder de naam ICE op te slaan zodat hulpverleners direct kunnen bellen als de eigenaar bij een ongeluk betrokken is. Daarmee wordt voorkomen dat hulpverleners kostbare tijd verliezen met het identificeren van slachtoffers, met het zoeken met wie er contact moet worden opgenomen indien iemand ernstig gewond is, of met het inwinnen van essentiële medische informatie. Het is mogelijk meerdere ICE-nummers in het toestel te zetten om meer belangrijke nummers weer te geven. Daarvoor kunnen codes als ICE1, ICE2, ICE3 gebruikt worden.

Een blessure wat nu?
Helaas zijn blessures niet altijd te voorkomen. Dan is het belangrijk dat een aantal zaken goed geregeld zijn om zo snel mogelijk en adequaat te handelen op het moment van een blessure of ongeluk.

EHBO-koffer
De KNHB adviseert iedere vereniging om een goede en complete sportverbanddoos (EHBO-koffer) in haar bezit te hebben. Zorg dat de EHBO-koffer regelmatig wordt bijgevuld en dat er altijd ijs beschikbaar is. Koninklijke Utermöhlen NV is leverancier van verbanddozen.
Tip: laat een lijst achter bij de EHBO-koffer waarop aangegeven kan worden als iets (bijna) op is. En let op dat de EHBO-koffer, AED en het ijs altijd gebruikt kunnen worden: zowel tijdens de trainingen als tijdens de wedstrijden.

Hockey EHBO – handig voor trainers, coaches en aanvoerders
In de download Hockey EHBO wordt de meest elementaire en eenvoudige eerste hulp bij hockeyblessures beschreven. Voor achttien onderwerpen wordt stapsgewijs uitgelegd wat je moet doen om erger te voorkomen.

Extra informatie met betrekking tot blessures
Voor meer informatie over hockeygerelateerde blessures vind je op www.sportzorg.nl. Surf eens rond en maak gebruik van de praktische tips, handige downloads en goede adviezen. De KNHB heeft overigens een verzekering afgesloten voor haar leden.

Extra uitgelicht: Hoofdletsel
De afgelopen jaren zijn verschillende onderzoeken verricht naar hockeyblessures in het algemeen en ernstige hoofdblessures in het bijzonder. Naar aanleiding van die onderzoeken heeft de KNHB een digitaal meldingssysteem opgezet. Dit om blijvend inzicht te krijgen in de aard en omvang van hoofdletsels. Op basis van de ontvangen meldingen via het meldpunt zijn, in opdracht van de Medische Commissie van de KNHB, de ontstaanswijze en gevolgen van ernstige hoofdletsels in het seizoen 2014-2015 onderzocht door de Afdeling Revalidatie en Sportgeneeskunde van het UMC Utrecht. De belangrijkste signaleringen uit het rapport van G.W. Lentjes vind je in het artikel Hoofdletsel verder onderzocht. Het onderzoek wordt om de 4 á 5 jaar herhaald.

Meldpunt Hoofdletsel
Heb jij zelf of heeft iemand uit je omgeving ernstig hoofdletsel opgelopen door hockey? Laat dit ons weten! De geblesseerde sturen we dan een enquête toe. Doel van de enquête is de KNHB meer inzicht te verschaffen in het ontstaan en de gevolgen van ernstig hoofdletsel. Wij rekenen tot ernstig hoofdletsel alle hockeyers met onder andere als diagnose een hersenkneuzing, hersenletsel, fracturen van de schedel of hersenschudding. Het gaat dus in alle gevallen om ernstig hoofdletsel waarbij behandeling door een specialist noodzakelijk was. Bij (hoofd)blessures krijgt de bond regelmatig verzekeringsvragen, hier vind je alle informatie.

Stuur daarom in geval van ernstig hoofdletsel de naam van de geblesseerde, e-mailadres, telefoonnummer en een korte beschrijving van het hoofdletsel naar medisch@knhb.nl. De geblesseerde ontvangt dan de enquête.

Dispensatie aanvragen voor hoofdbeschermer
Het is veldspelers niet toegestaan om met een gezichtsbeschermer te spelen gedurende de wedstrijd. Voor spelers en speelsters die na zwaar hoofdletsel toch willen hockeyen, kan de KNHB om medische redenen dispensatie geven voor het dragen van een beschermend masker. De procedure voor het aanvragen van deze dispensatie vind je bij de downloads.

Handige hulpmiddelen
Op elke vereniging hangt in de dug out (als het goed is) een sticker Hersenschudding: herken direct wat er mis is! Hierop kun je zien wat je moet doen als je denkt dat iemand een hersenschudding heeft. Stickers nodig voor de vereniging? Stuur een mail met adresgegevens naar medisch@knhb.nl. In de download vind je een voorbeeld.

Ook is er de hoofdletsel sport app. In deze app doorloop je een set vragen om fysieke symptomen van hoofd- en hersenletsel te herkennen en het geheugen van de sporter middels de juiste vragen te controleren. De app geeft advies hoe te handelen in verschillende situaties.

Downloads

Artikelen

Hoofdblessures verder onderzocht

De afgelopen jaren zijn verschillende onderzoeken verricht naar hockeyblessures in het algemeen en ernstige hoofdblessures in het bijzonder. Naar aanleiding daarvan heeft de KNHB in augustus 2006 een digitaal meldingssysteem opgezet, bedoeld om blijvend inzicht…

Meer weten: Hoofdblessures verder onderzocht
Meer weten: Een goede warming-up: blessurevrij een leven lang hockeyen!

Kopzorgen op het hockeyveld

Worden hockeyblessures 'tussen de oren' onderschat? Een lichte stoot of slag tegen het hoofd kan al genoeg zijn om je een hersenschudding te bezorgen. Echter, wat weten we hierover nu precies? Het lijkt erop alsof…

Meer weten: Kopzorgen op het hockeyveld

Deel deze pagina