Flexhockey
Hoe leuk we hockey ook vinden, soms zijn er periodes waarin het spelen van hockey niet of nauwelijks mogelijk is, omdat andere zaken simpelweg meer tijd en aandacht vragen. Dat betekent niet dat je helemaal niets met hockey kan doen. Integendeel zelfs, juist nu zijn er meer dan ooit mogelijkheden om op jouw gewenste manier te hockeyen. Al die mogelijkheden noemen we samen Flexhockey!
Flexhockey is de verzameling van al het flexibele hockeyaanbod. Flexibel in vorm, lidmaatschap, tijdstip, competitie en teamsamenstelling. Het is geen vervanging van de reguliere competitie, maar juist een aanvulling daarop. Zo creëren we voor iedereen een passend hockeyaanbod.
Flexhockey voor hockeyers
Wat is Flexhockey:
- Voor hockeyers die op een laagdrempelige manier willen hockeyen
- Vormen van hockey én/of lidmaatschappen die anders zijn dat het reguliere aanbod
- Flexhockey is de verzamelnaam van alle flexibele vormen van hockey en lidmaatschappen
- Door de vele vormen is er bijna voor iedereen een passende vorm
- Verenigingen zijn de aanbieders van de verschillende vormen en lidmaatschappen
- Platform www.flexhockey.nl is een tool om nieuwe vormen te vinden bij jou in de buurt
- Platform is een tool om je als speler snel en gemakkelijk te registreren zodat je correct bent ingeschreven en verzekerd
- Bestaande en nieuwe leden kunnen zich op platform registreren en activiteiten boeken
- Op websites van verenigingen is veelal ook aanbod bij jou in de buurt te vinden
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is Flexhockey de verzamelnaam van alle vormen van hockey en lidmaatschappen anders dan het reguliere aanbod van verenigingen. Op flexhockey.nl proberen we al deze vormen, die door verenigingen worden aangeboden, te verzamelen.
Wat kan je doen op flexhockey.nl?
Vind je het gewenste aanbod op flexhockey.nl en ben je nog nergens lid. Dan moet je jezelf eerst registeren bij de KNHB. Daarmee ben je speelgerechtigd en verzekerd. Deze registratie kost 10 euro en is 1 kalenderjaar geldig, vanaf het moment van registreren. Wanneer je na de registratie daadwerkelijk een activiteit van een vereniging koopt via flexhockey.nl (bijvoorbeeld een keer invallen bij vereniging x voor 12,50 euro), betaal je eerst 10 euro registratiekosten en daarna 12.50 euro voor de activiteit (let op, je bent pas geregistreerd als je betaald hebt en de betaling kan pas plaatsvinden bij het kopen van een activiteit).
Vind je het gewenste aanbod op flexhockey.nl en ben je ook al lid bij een vereniging. Dan kan je jezelf met jouw lidnummer registreren op de website om een activiteit te kopen en hoef je natuurlijk geen 10 euro registratiekosten te betalen. Je betaalt dan alleen voor de activiteit van de vereniging welke je afneemt.
Waarmee kan je als vereniging beginnen?
Onbewust bieden al veel verenigingen diverse vormen van Flexhockey aan. Denk aan een duo- of trainingslidmaatschap of bijvoorbeeld een Trimhockey en Hockey7 competitie. Het zijn enkele initiatieven die verenigingen gestart zijn op basis van behoeften van (oud)leden om hen te behouden of aan te trekken.
Deze manier van denken juichen we als KNHB toe. We zien dat verenigingen die op deze manier denken en handelen daardoor heel goed in staat zijn om meer leden te boeien en te binden. Afgelopen jaren hebben we gewerkt aan het nieuwe bindingsmodel. Dit had o.a. als doel verenigingen meer mogelijkheden te bieden om dergelijke initiatieven van verenigingen te organiseren. Wil je meer weten over dit nieuwe bindingsmodel, klik dan hier.
Maar alleen een nieuw bindingsmodel implementeren is niet voldoende om meer leden te boeien en te binden. Als vereniging is het belangrijk en noodzakelijk om hierin heldere keuzes te maken en om ruimte te creëren om hiermee daadwerkelijk aan de slag te gaan. De KNHB heeft een Senioren Toolkit geschreven om verenigingen hiermee op weg te helpen. Hieronder tref je deze toolkit.
Natuurlijk zijn kennis en ervaringen van andere verenigingen ook meer dan welkom en bruikbaar om vormen als flexhockey op te zetten en uit te rollen. Middels een webinar welke we in februari 2022 georganiseerd hebben kan je terugkijken welke uitdagingen andere verenigingen hebben gehad en hoe zij dit hebben opgezet binnen de vereniging. Ook het NHC van 2022 geeft inzicht in ontwikkelingen van de KNHB, verenigingen en hockeyers rondom dit thema en hoe we met onze strategie de komende jaren hiermee omgaan.
Ben je helemaal bij met alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren en klaar om daadwerkelijk verder te gaan met het uitrollen van flexhockey activiteiten, lees dan hieronder verder.
Voordat je verder leest is het goed om te weten dat we als KNHB verenigingen willen ondersteunen in het aanbieden van flexhockey-vormen. Verenigingen zijn uiteraard vrij om te bepalen of ze wel of niet met flexhockey aan de slag gaan en gebruik willen maken van de ondersteuning. Het moet immers bij de vereniging passen en natuurlijk moet er vanuit hockeyers ook vraag naar zijn.
Aan de slag met flexhockey
Misschien herken je dit wel voor jullie leden: ze vinden hockey wel leuk, maar vanwege de verplichtingen gedurende een heel seizoen haken ze af. Voor sommige doelgroepen past een vaste competitie iedere zondag niet goed bij hun dagelijkse bezigheden. Ook is er een groep die wel wil starten met hockey, maar niet direct volledig wil meedraaien in een bestaand team of competitie. Ze willen rustig starten en op hun manier weer opbouwen en hockeyen wanneer het uitkomt.
Meer en meer verenigingen spelen in op deze wensen en behoeften en bieden flexibele hockeyvormen en/of -lidmaatschappen aan. Maar welke vormen van Flexhockey zijn er en waar kan je uit kiezen? Verenigingen zijn volledig vrij in het aanbieden van flexhockey-aanbod, van hockeyvormen tot lidmaatschapsvormen. Dit hoeft overigens niet beperkt te blijven tot hockey: we zien ook meer en meer behoefte ontstaan aan bijvoorbeeld bootcamp of hardlooptraining op of rondom de hockeyvereniging. Hieronder een greep van enkele voorbeelden van flexhockey:
- Hockey7 extern of intern, zie deze link voor meer informatie
- Doordeweekse avond-competitie 11 tegen 11
- Trimhockey, zie deze link voor meer informatie
- Bedrijfshockey, zie deze link voor meer informatie
- Hockey Bootcamp, klik op deze link voor een Hockey Bootcamp-programma
- Hockey Fit, klik op deze link voor een Hockey Fit-programma
- Techniektraining
- Welkomsttrainingen
- Hockey Clinics
- Vijf- of Tienrittenkaarten
- Hardloop- of wielrengroep
- Samenwerkingen met andere (sport)verenigingen
We hebben een praktisch handboek gemaakt voor verenigingen die willen starten met vormen van flexhockey. Hierin leggen we je stapsgewijs uit hoe je als vereniging succesvol aan de slag gaat.
Flexibel hockeyaanbod op 1 platform
Flexhockey.nl – sportaanbod voor iedere agenda
Om al het aanbod dat flexibel is snel te kunnen vinden en af te nemen verzamelen en bundelen we deze op één platform. Flexhockey.nl is het platform voor al het niet-reguliere flexibele hockeyaanbod. Verenigingen plaatsen hier hun eigen flexhockey aanbod, hockeyers kiezen zelf wanneer en op welke manier ze gaan sporten.
Met flexhockey maken we hockey aantrekkelijker, behouden we hockeyers voor de hockeysport en trekken we nieuwe hockeyers aan: Hockey overal van iedereen.
Artikelen
Contact
Het beste is om eerst de informatie op onze website en het Flexhockey handboek door te nemen. Met deze informatie kun je zelf aan de slag op flexhockey.nl. Kom je er niet uit? Neem dan hier contact met ons op.