Competitie aanbod Veldhockey

Lees alles over de diverse competities op het veld met de bijbehorende kampioenschappen die de KNHB organiseert.

Indeling en niveaus

De Nederlandse hockeycompetitie is ingedeeld in bonds- en districtscompetities. Er zijn competities van verschillende niveaus en voor diverse doelgroepen: Jongste Jeugd, Jeugd, Senioren en bij de senioren voor de leeftijdscategorieën O25, 30+ en 45+.

Verschil tussen bonds- en districtscompetities

De KNHB heeft de hockeycompetitie opgedeeld in bondscompetities en districtscompetities.

De bondscompetities worden ook wel landelijke competities genoemd. Bondscompetities zijn competities die over de districtsgrenzen heen gespeeld worden. Meer over de bondscompetities is te vinden onder “Bondscompetities”.

Districtscompetities zijn competities die worden gespeeld binnen de grenzen van het district. Meer over de districtscompetities is te vinden onder “Districtscompetities”.

Bondscompetities Veldhockey

Tot de bondscompetities behoren de volgende competities:

 • Jeugd: Landelijk O18 en O16, Super O18, O16 en O14 en IDC-O14, Landelijke Topklasse en Landelijke Subtopklasse O18 en O16
 • Standaardteams: Hoofdklasse, Promotieklasse, Overgangsklasse en Eerste t/m Vierde klasse
 • Reserveteams West*: Hoofdklasse, Overgangsklasse en Eerste klasse
 • Senioren 30+ West*: Hoofdklasse, Overgangsklasse en Eerste klasse
 • Senioren 45+: alle niveaus

* De districten Noord-Holland, Zuid-Holland en Midden Nederland spelen met hun teams op dit niveau samen in de bondscompetitie.

De Bondscompetitie valt onder de verantwoordelijkheid van de bondscompetitieleiding.

Poule-indelingen en Speeldagen/speeltijden

De poule-indelingen van de Bondscompetities zijn te vinden in het Match Center.
De speeldata van de Bondscompetities worden elk seizoen vastgelegd in de speeldagenkalender. Het is de bedoeling dat de wedstrijden op deze data gespeeld worden. Wanneer dit niet lukt, mag de wedstrijd in overleg met de tegenpartij eerder gespeeld worden.
De wedstrijden worden op tijd en veld ingepland door de verenigingen. Deze informatie is te vinden in het Match Center.

Reglementen en promotie- & degradatieregelingen

Om de wedstrijden in goede banen te leiden heeft de KNHB een aantal uitgangspunten en reglementen opgesteld, waaronder regels met betrekking tot invallen (speelgerechtigdheid). Daarnaast heeft de KNHB samen met de verenigingen een aantal procedures afgesproken, bijvoorbeeld over het invullen van het Digitale Wedstrijdformulier, afgelastingen en wat te doen als een team niet genoeg spelers beschikbaar heeft.

Aan het eind van het seizoen bepalen de regels promotie en degradatie in welke klasse het team het volgende seizoen zal spelen.

Landelijke jeugdcompetities
Alle informatie over de landelijke O18- en O16, Super O18-, O16- en O14, IDC-O14 en Landelijke Top- en Subtopklasse O18 en O16, waaronder de verdeelsleutel van deze competities, poule-indeling en het wedstrijdprogramma vind je op de overzichtspagina Landelijke Jeugdcompetities 2022-2023.

Standaard teams (Heren 1 / Dames 1)

In beginsel dient elke vereniging met een standaard heren- en damesteam deel te nemen aan de bondscompetitie. Een vereniging kan een dispensatieverzoek indienen om met een eerste team uit te mogen komen in de districtscompetitie.

Elke vereniging die met een standaardteam aan de door de competitieleiding georganiseerde competities deelneemt, is verplicht een bindende opgave te verstrekken met de namen (achternaam en voorletters) van de spelers die in het eerste team zijn ingedeeld. Lees hierover meer in het artikel Teamopgave senioren standaardteams (H1/D1).

Artikelen

Landelijke Jeugdcompetities 2023-2024

In de algemene competitie-informatie landelijke jeugdcompetities (zie onder downloads) vind je informatie over de opzet van de competities, de speeldagen, NK's en play-offs en belangrijke aandachtspunten voor wat betreft aanvangstijden, richtlijnen voor de planning, inhaaldagen…

Meer weten: Landelijke Jeugdcompetities 2023-2024
Meer weten: Teamopgave senioren standaardteams 1e t/m 4e klasse Categorie I

Districtscompetitie Veldhockey

Nederland is verdeeld in zes districten. De districten zijn grofweg als volgt gevormd:

Let op: er is een aantal verenigingen in een ander district ingedeeld, dan de globale – provinciale – indeling, zoals hierboven weergegeven.

Binnen deze districten worden door de districtscompetitieleiding diverse districtscompetities georganiseerd. Het aanbod aan competities verschilt per district. Daarom lees je op de districtspagina’s meer informatie per district.

Poule-indelingen en speeldagen

De poule-indelingen van de verschillende Districtscompetities zijn te vinden in het Match Center. De speeldata van de Districtscompetities worden elk seizoen vastgelegd in de speeldagenkalender. Het is de bedoeling dat de wedstrijden op deze data gespeeld worden. In overleg met de tegenpartij mag de wedstrijd eerder gespeeld worden of in de week na de geplande datum, maar vóór de eerstvolgende speelronde.
De wedstrijden worden op tijd en veld ingepland door de verenigingen. Deze informatie is te vinden in het Match Center.

Reglementen en promotie- & degradatieregelingen

Om de wedstrijden in goede banen te leiden heeft de KNHB een aantal uitgangspunten en reglementen opgesteld, waaronder regels met betrekking tot invallen (speelgerechtigdheid). Daarnaast heeft de KNHB samen met de verenigingen een aantal procedures afgesproken, bijvoorbeeld over het invullen van het Digitale Wedstrijdformulier, afgelastingen en wat te doen als een team niet genoeg spelers beschikbaar heeft.

Aan het eind van het seizoen bepalen de regels promotie en degradatie in welke klasse het team het volgende seizoen zal spelen.

Artikelen

Districtscompetities Zuid Nederland

Zaalhockey Ook in Zuid Nederland wordt volop aan zaalhockey gedaan. In de Nieuwsbrief zaalhockey vind je meer informatie over het zaalhockey in Zuid Nederland. …

Meer weten: Districtscompetities Zuid Nederland

Districtscompetities Zuid-Holland

Op deze pagina vind je allerlei praktische informatie gericht op hockeyen in het district Zuid-Holland. Een overzicht van alle districtsmedewerkers en commissieleden vind je onder Organisatie. Zaalhockey In de nieuwsbrief zaalhockey is alle informatie te vinden over…

Meer weten: Districtscompetities Zuid-Holland

Districtscompetities Oost Nederland

Een overzicht van alle districtsmedewerkers en commissieleden vind je onder Organisatie. Jongste Jeugd Draaiboek Jongste Jeugddag 2016 Het district schreef een draaiboek over de organisatie van de Jongste Jeugddag. Deze vind je bij de downloads. De veelgestelde…

Meer weten: Districtscompetities Oost Nederland

Districtscompetities Noord-Holland

Op deze pagina vind je allerlei praktische informatie gericht op zaalhockeyen in het district Noord-Holland. Een overzicht van alle districtsmedewerkers en commissieleden vind je onder Organisatie. Zaalhockey In de Nieuwsbrief zaalhockey is alle informatie te vinden over…

Meer weten: Districtscompetities Noord-Holland

Districtscompetities Midden Nederland

Op deze pagina vind je allerlei praktische informatie gericht op hockeyen in het district Midden Nederland. Een overzicht van alle districtsmedewerkers en commissieleden vind je onder Organisatie. Veldhockey Contactgegevens wedstrijdsecretarissen In de bijlage tref je een…

Meer weten: Districtscompetities Midden Nederland

Kampioenschappen Veldhockey

De KNHB organiseert jaarlijks de volgende veldhockey kampioenschappen:

 • Finaledag Super O16
 • Finaledag Super O18
 • Nederlands Kampioenschap O14-jeugd
 • Nederlands Kampioenschap O18 en O16-jeugd
 • Nederlands Kampioenschap O25
 • Nederlands Kampioenschap Senioren (reserve)
 • Nederlands Kampioenschap 30+, 45+
 • Nederlands Kampioenschap Trimhockey
 • Play-offs Hoofdklasse
 • Play-offs Promotieklasse
 • Play-offs Overgangsklasse
 • Play-offs Eerste klasse
 • Play-offs Derde Klasse (voorheen plaatsingswedstrijden)

Alle informatie over deze kampioenschappen kun je vanaf mei 2024 vinden in de agenda. Gebruik de zoekfunctie in de balk bovenaan het scherm om direct te zoeken op het kampioenschap waar je de informatie over wilt vinden.

Om te komen tot de poule-indelingen van de Nederlands Kampioenschappen hanteert de competitieleiding vaste indelingscriteria. Zo waarborgt de KNHB een objectief en transparant systeem. Voor de play-offs in de Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse en Eerste Klasse zijn speciale evenementen opgesteld.

In de download hieronder vind je alle (bij ons bekende) kampioenen sinds de start van de competitie.

Alles over de Play-offs en kampioenschappen 2022-2023

In onderstaand artikel lees je alles over de afsluitende evenementen van seizoen 2022-2023.

Een KNHB competitie-evenement op jouw vereniging organiseren?

Wil jij ook een keer een van bovenstaande evenementen op jouw vereniging organiseren? Vereniging kunnen vanaf nu via een bid hun interesse kenbaar maken voor het hosten van een KNHB competitie-evenement. Alle evenementen vinden doorgaans plaats aan het einde van het seizoen, in juni. Wil je met jouw vereniging in aanmerking komen? Lees meer over de procedure in onderstaand artikel.

Artikelen

Alles over de Play-offs en Kampioenschappen 2023-2024

Op deze pagina vind je alle informatie over de Play-offs en Kampioenschappen van seizoen 2023-2024. Play-offs Hoofdklasse tot en met Eerste Klasse Alle data zijn binnenkort te vinden in het nieuwsbericht. Voor de play-offs van…

Meer weten: Alles over de Play-offs en Kampioenschappen 2023-2024

Een kampioenschap of play-offs (competitie) op jouw club organiseren?

We streven met onze kampioenschappen en play-offs continue naar vernieuwing en verdere professionalisering. Ons doel is kwalitatief goede kampioenschappen en play-offs organiseren en daarmee een optimale beleving en blijvende herinnering creëren voor deelnemers en toeschouwers.…

Meer weten: Een kampioenschap of play-offs (competitie) op jouw club organiseren?

Bekerhockey

Sinds seizoen 2016-2017 organiseert de KNHB een bekercompetitie voor de verenigingen. Het eerste jaar is uitermate succesvol verlopen met een bekertoernooi voor herenteams uit de Eerste tot en met de Vierde Klasse (Silver Cup Heren). In seizoen 2017-2018 is de bekercompetitie uitgebreid met de eerste editie van de Gold Cup voor dames- en herenteams en een Silver Cup voor damesteams.

In seizoen 2023-2024 is er een Gold Cup (voor Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse) en een Silver Cup (voor de Eerste Klasse tot en met de Vierde Klasse).

Wil je meer informatie over de opzet van de bekercompetitie en de lotingen? Je leest er alles over in het artikel de artikelen ‘Alles over de Gold Cup‘ en ‘Alles over de Silver Cup‘.

Ook op hockey.nl lees je meer over de bekercompetitie.

Artikelen

Alles over de Silver Cup 2023-2024

Sinds seizoen 2016-2017 organiseert de KNHB een bekercompetitie voor de verenigingen. Achtergrondinformatie De Silver Cup is gericht op teams uitkomend in de Eerste Klasse tot en met Vierde Klasse. Daarnaast wordt een Gold Cup gespeeld…

Meer weten: Alles over de Silver Cup 2023-2024

Alles over de Gold Cup 2023-2024

Sinds seizoen 2016-2017 organiseert de KNHB een bekercompetitie voor de verenigingen. Sinds het seizoen 2017-2018 is de Gold Cup voor standaard teams uit de Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse. De KNHB is van mening dat deze bekercompetitie…

Meer weten: Alles over de Gold Cup 2023-2024

Dames Masters-competitie (vanaf 45 jaar, met dispensatiemogelijkheid vanaf 40 jaar)

Binnen de Bondscompetitie wordt in de districten Noord-Holland, Zuid-Holland en Midden Nederland een Dames Masters-competitie aangeboden. Een competitie voor dames met een leeftijd vanaf 45 jaar (met een enkele dispensatiemogelijkheid vanaf 40 jaar).

Leeftijd bleek binnen de Dames Masters-competitie in toenemende mate een issue te zijn, zeker wanneer tegenstanders 10 tot 15 jaar jonger zijn. Waar voor de heren al jarenlang competities worden aangeboden in verschillende leeftijdscategorieën, speelden de dames nog steeds in één categorie waarin teams werden samengesteld uit speelsters in een mix van alle leeftijden. In de praktijk zagen we dat dames rond de 45 en daarboven, op een gegeven moment afhaken, omdat ze voorbijgelopen werden door dertigers. En dat is zonde! Want die 45-plussers zijn vaak nog wel fanatiek en willen graag blijven hockeyen, maar dan wel een tempo lager. Voor clubs is het jammer als spelers om deze reden afhaken, want een club ziet zijn leden liever niet vertrekken. Met dames van dezelfde leeftijd is er meer aansluiting, zowel op persoonlijk gebied als bij het hockeyen. Voor oudere veterinnen die op de drempel staan van stoppen of al gestopt zijn, is daarom -mede op initiatief van een aantal verenigingen- in het seizoen 2016-2017 de Dames Masters-competitie opgericht.

Meer informatie over deze competitie en de inschrijfprocedure is te vinden in de bijlage.

Downloads

Trimhockey

Trimhockey is een leuke vorm van hockey voor mensen die geen of weinig hockeyervaring hebben en die toch op een ontspannen manier de hockeysport willen bedrijven. Trimhockeyers komen op een vaste avond bij elkaar om samen te trainen. De fanatiekelingen hebben ook de mogelijkheid om competitie te spelen.

Op deze pagina vind je meer informatie over het aanbieden van Trimhockey op jouw vereniging en over deelname van jouw vereniging aan de Trimhockeycompetitie.

Trimhockey op jouw vereniging

Wil je Trimhockey aanbieden op jouw vereniging? Het handboek “Trimhockey: Voor iedereen!” kan dan ondersteuning bieden.

In 2013 is het meest recente onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van trimhockeyers in Nederland. De inhoud van het handboek is tot stand gekomen op basis van de resultaten van dit onderzoek en biedt houvast voor trimhockeycoördinatoren, –trainers en iedereen die zich bezighoudt met de organisatie van trimhockey op verenigingsniveau. Je kunt het handboek aanvragen via trimhockey@knhb.nl.

Competitie Trimhockey

In verschillende districten in Nederland worden trimhockeycompetities georganiseerd (door de KNHB of door vrijwilligers). Deze competities vinden doordeweeks plaats.

District Midden Nederland – KNHB
In het seizoen 2016-2017 is in het district Midden Nederland gestart met een trimhockeycompetitie. Deze mixed-competitie vindt 1x in de 3 á 4 weken plaats op de maandagavond en wordt bij de thuisspelende vereniging gespeeld. Er wordt gespeeld in de periode september tot en met november en maart tot en met juni inclusief een afsluitende avond met alle deelnemende teams. Voor vragen over deze competitie kan er contact worden opgenomen met het districtskantoor van Midden Nederland, district-mn@knhb.nl.

District Zuid Nederland – KNHB
Inmiddels is de donderdagavondcompetitie in dit district niet meer weg te denken. Voor de dames zijn er diverse poules in twee verschillende klassen. Deze poules bevinden zich in zowel Oost-, Midden- als in West-Brabant. Sinds seizoen 2017-2018 is er ook een competitie gestart voor heren teams en deze is op dit moment ook groeiende. Er wordt om de week een wedstrijd gespeeld met als aanvangstijd 20.30 uur. De wedstrijden hebben een duur van 2 x 35 minuten. De KNHB verzorgt de indeling en wedstrijdplanning en er wordt gespeeld met thuis- en uitwedstrijden. De thuisspelende vereniging zorgt voor scheidsrechters.

District Noord Nederland – regio Friesland

Ook in de regio Friesland wordt er een trimhockeycompetitie georganiseerd door de KNHB. De wedstrijden duren 2 x 35 minuten en er wordt 1x per maand gespeeld op maandagavond.

Naast de door de KNHB georganiseerde competities zoals hierboven beschreven zijn er ook nog een aantal andere trimhockeycompetities:

Wil je een trimhockeycompetitie aan dit lijstje toevoegen? Stuur dan een e-mail naar competitie@knhb.nl.

Wedstrijdschema & Poule-indeling

Het wedstrijdschema en poule-indeling van de verschillende Trimhockeycompetities worden (wanneer het een KNHB competitie betreft) gepubliceerd in het Match Center. Wanneer de competitie niet door de KNHB wordt georganiseerd wordt deze informatie verstrekt via de trimhockeycoördinator van de vereniging.

NK Trimhockey

Het NK trimhockey seizoen 2023-2024 vindt plaats op zaterdag 29 juni 2024. Dit keer op de velden van HC Rotterdam. De organisatie is in handen van de NK-commissie die bestaat uit 4 zeer actieve Trimhockeyers uit verschillende regio’s in Nederland in samenwerking met de KNHB en HC Rotterdam. Ook in 2024 zullen maar liefst acht regio’s vertegenwoordigd zijn op het NK! Echter, er is maar voor zestien teams plaats. Alle acht regio’s die interesse hebben in het NK zullen één of meerdere teams mogen afvaardigen. De organisatie heeft een indeling gemaakt voor de verschillende regio’s hoeveel teams ze mogen afvaardigen, dit is afhankelijk van de grootte (aantal teams dat competitie speelt) per regio. De afvaardiging van het team dat op zaterdag 29 juni gaat strijden voor de titel van Nederlands Kampioen wordt in de regio’s zelf georganiseerd.

Kwalificatie

De kwalificatie voor het NK 2024 is als volgt, per regio:

 • Haaglanden: 4 teams
 • Oost-Brabant (Eindhoven en omstreken): 1 team
 • Gelderland: 1 team
 • Groot-Amsterdam: 1 team
 • Midden-Nederland: 3 teams
 • Rijnmond: 2 teams
 • Den Bosch en omstreken: 1 team
 • Noordwest (Haarlem e.o.): 1 team
 • HC Rotterdam als host
 • Wildcard voor een nieuwe regio

Voor de competities waar geen standen bij worden gehouden vragen wij de organisator van die competitie een team aan de commissie voor te stellen met betrekking tot deelname.

Voorwaarden voor deelname aan het NK Trimhockey

 • De minimale leeftijd van de spelers bedraagt 18 jaar. Graag per team doorgeven om hoeveel spelers tussen 18 en 30 het gaat;
 • Er dienen minimaal vier dames in het veld te staan gedurende de hele wedstrijd (vrouwelijke keepster meegerekend);
 • De zes reservespelers moeten bestaan uit max. 4 heren en minimaal 2 dames;
 • Er kunnen geen spelers uit één van de O18 Heren of Dames competitie opgegeven worden.

Verder vragen we een spelerslijst met maximaal 17 spelers inclusief keeper en eventuele reservekeeper. De spelerslijsten dienen voor 3 juni 2024 bij ons binnen te zijn.

De spelerslijsten kunnen gemaild worden naar competitie@knhb.nl. Indien voor 3 juni nog niet bekend is welke teams uit jullie regio mee gaan doen, vragen we de spelerslijsten van de mogelijke participerende teams aan ons te overhandigen zodat de spelerslijsten op tijd gecontroleerd kunnen worden.

De contactpersonen uit de verschillende regio’s kunnen het team aandragen wat als hoogste geëindigd is in de competitie is, afhankelijk van het aantal plekken dat beschikbaar is voor de regio, maar ons motto blijft: “Meedoen is belangrijker dan… Het blijft toch een trimhockeyevent waar veel spelen en plezier hebben voorop staat!”

De start zal halverwege de middag zijn. De eindtijd zal na de laatste tonen van de DJ zijn. Meer informatie over het NK Trimhockey 2024 volgt in een later stadium. Houd in ieder geval onze social accounts in de gaten voor de laatste info en updates.

Facebook (https://www.facebook.com/NKTrimhockey/)
Instagram (https://www.instagram.com/nktrimhockey/).

Downloads

Hockey7

De afgelopen jaren is een behoefte ontstaan aan doordeweekse avondcompetities. Het gaat daarbij om mensen die graag willen (blijven) hockeyen, maar voor wie de weekenden lastig zijn. Daarnaast willen ze graag in flexibelere competities spelen waarbij niet elke week een wedstrijdmoment is.

Daarom organiseert de KNHB sinds 2017 – naast de bestaande trimhockeycompetitie – een Hockey7 competitie op donderdag- of vrijdagavond (afhankelijk van het district). De Hockey7 competitie is bedoeld voor zowel fanatieke hockeyers met competitie-ervaring als hockeyers met wat minder ervaring.

Hockey7 wordt – zoals de naam al aangeeft – gespeeld in teams van zeven. Teams spelen op één avond twee wedstrijden (drieluik) van elk 25 minuten. Er wordt gespeeld op een half veld en zonder keeper en scheidsrechters. Teams bestaan enkel uit mannen of enkel uit vrouwen en in sommige regio’s zijn er gemixte teams toegestaan. Je vindt de spelregels hieronder in de downloads.

Wedstrijdschema, poule-indeling en speelperiodes

Het wedstrijdschema en poule-indeling van de Hockey7 competitie wordt gepubliceerd in het Match Center. Hockey7 wordt gespeeld in vier blokken (herfst, winter, lente en zomer) van elk drie maanden, met daarin vijf speelrondes. De wedstrijden worden om de week op donderdag of vrijdag gespeeld (afhankelijk van de regio). Na elk blok kan worden ingestroomd (of uitgestroomd).

Lidmaatschap

Om mee te kunnen doen aan de Hockey7 competitie moeten teamleden ingeschreven staan als spelend lid. Sinds 2021 is er een nieuw bindingsmodel en zijn lidmaatschapsvormen aangepast. Alle informatie hierover vind je hier. Momenteel wordt de Hockey7 competitie door de KNHB aangeboden in alle districten. Ook zijn er verschillende verenigingen die op het eigen complex een Hockey7 competitie aanbieden.

Meer informatie over de Hockey7 competitie vind je hieronder in downloads.

Downloads

Dames door de week

De Dames door de week-competitie wordt gespeeld op de donderdagmiddag/avond of dinsdagochtend. District Zuid speelt op de donderdag middag/avond en district West op de dinsdagochtend. In district West wordt naast de reguliere competitie ook het Warming Up Toernooi (WUT) georganiseerd aan het begin van de competitie.
De richtlijnen van de competitie vind je in een download onderaan deze pagina
Zoek je contact met iemand voor meer informatie? Raadpleeg dan ook de download.

Aanmelden

Enthousiaste veteranenteams kunnen zich altijd aansluiten door een e-mail te sturen naar competitie@knhb.nl.
Meer informatie over de Dames door de week-competitie lees je in onderstaand artikel.

Downloads

Artikelen

Historie Dames door de week

Historie Dames Door de week In 1911 werd de Nederlandse Dames Hockeybond opgericht. In 1941 werd deze bond onderdeel van de huidige KNHB, die destijds bepaalde dat het spelpeil omhoog moest. Dat wil zeggen dat de…

Meer weten: Historie Dames door de week

Deel deze pagina