Competitie aanbod Veldhockey

Lees alles over de diverse competities op het veld met de bijbehorende kampioenschappen die de KNHB organiseert.

Indeling en niveaus

De Nederlandse hockeycompetitie is ingedeeld in bonds- en districtscompetities. Er zijn competities van verschillende niveaus en voor diverse doelgroepen: Jongste Jeugd, Jeugd, Jong Senioren, Senioren en bij de senioren voor de leeftijdscategorieën 30+, 35+ en 45+.

Verschil tussen bonds- en districtscompetities

De KNHB heeft de hockeycompetitie opgedeeld in bondscompetities en districtscompetities.

De bondscompetities worden ook wel landelijke competities genoemd. Bondscompetities zijn competities die over de districtsgrenzen heen gespeeld worden. Meer over de bondscompetities is te vinden onder “Bondscompetities”.

Districtscompetities zijn competities die worden gespeeld binnen de grenzen van het district. Meer over de districtscompetities is te vinden onder “Districtscompetities”.

Bondscompetities Veldhockey

Tot de bondscompetities behoren de volgende competities:

 • Jeugd: Landelijk A en B, Super A, B en C en IDC-C, Landelijke Topklasse en Subtopklasse A en B
 • Standaardteams: Hoofdklasse, Promotieklasse, Overgangsklasse en Eerste t/m Vierde klasse
 • Reserveteams West*: Hoofdklasse, Overgangsklasse en Eerste klasse
 • Senioren 30+, 35+ en 45+ West*: Hoofdklasse, Overgangsklasse en Eerste klasse

* De districten Noord-Holland, Zuid-Holland en Midden Nederland spelen met hun teams op dit niveau samen in de bondscompetitie.

De Bondscompetitie valt onder de verantwoordelijkheid van de bondscompetitieleiding.

Poule-indelingen en Speeldagen/speeltijden

De poule-indelingen van de Bondscompetities zijn te vinden in de Standenmotor.
De speeldata van de Bondscompetities worden elk seizoen vastgelegd in de speeldagenkalender. Het is de bedoeling dat de wedstrijden op deze data gespeeld worden. Wanneer dit niet lukt, mag de wedstrijd in overleg met de tegenpartij eerder gespeeld worden.
De wedstrijden worden op tijd en veld ingepland door de verenigingen. Deze informatie is te vinden in de Standenmotor.

Reglementen en promotie- & degradatieregelingen

Om de wedstrijden in goede banen te leiden heeft de KNHB een aantal uitgangspunten en reglementen opgesteld, waaronder regels met betrekking tot invallen (speelgerechtigdheid). Daarnaast heeft de KNHB samen met de verenigingen een aantal procedures afgesproken, bijvoorbeeld over het invullen van het Digitale Wedstrijdformulier, afgelastingen en wat te doen als een team niet genoeg spelers beschikbaar heeft.

Aan het eind van het seizoen bepalen de regels promotie en degradatie in welke klasse het team het volgende seizoen zal spelen.

Landelijke jeugdcompetities
Alle informatie over de landelijke A- en B, Super A-, B- en C, IDC-C en Landelijke Top- en Subtopklasse A en B, waaronder de verdeelsleutel van deze competities, poule-indeling en het wedstrijdprogramma vind je op de overzichtspagina Landelijke Jeugdcompetities 2021-2022.

Standaard teams (Heren 1 / Dames 1)

In beginsel dient elke vereniging met een standaard heren- en damesteam deel te nemen aan de bondscompetitie. Een vereniging kan een dispensatieverzoek indienen om met een eerste team uit te mogen komen in de districtscompetitie.

Elke vereniging die met een standaardteam aan de door de competitieleiding georganiseerde competities deelneemt, is verplicht een bindende opgave te verstrekken met de namen (achternaam en voorletters) van de spelers die in het eerste team zijn ingedeeld. Lees hierover meer in het artikel Teamopgave senioren standaardteams (H1/D1).

Artikelen

Landelijke Jeugdcompetities 2021-2022

In de algemene competitie-informatie (zie onder downloads) landelijke jeugdcompetities vind je informatie over de opzet van de competities, de speeldagen, NK's en play-offs en belangrijke aandachtspunten voor wat betreft aanvangstijden, richtlijnen voor de planning, inhaaldagen…

Meer weten: Landelijke Jeugdcompetities 2021-2022
Meer weten: Teamopgave senioren standaardteams 1e t/m 4e klasse Bondscompetitie 2021-2022

Districtscompetitie Veldhockey

Nederland is verdeeld in zes districten. De districten zijn grofweg als volgt gevormd:

Let op: er is een aantal verenigingen in een ander district ingedeeld, dan de globale – provinciale – indeling, zoals hierboven weergegeven.

Binnen deze districten worden door de districtscompetitieleiding diverse districtscompetities georganiseerd. Het aanbod aan competities verschilt per district. Daarom lees je op de districtspagina’s meer informatie per district.

Poule-indelingen en speeldagen

De poule-indelingen van de verschillende Districtscompetities zijn te vinden in de Standenmotor. De speeldata van de Districtscompetities worden elk seizoen vastgelegd in de speeldagenkalender. Het is de bedoeling dat de wedstrijden op deze data gespeeld worden. In overleg met de tegenpartij mag de wedstrijd eerder gespeeld worden of in de week na de geplande datum, maar vóór de eerstvolgende speelronde.
De wedstrijden worden op tijd en veld ingepland door de verenigingen. Deze informatie is te vinden in de Standenmotor.

Reglementen en promotie- & degradatieregelingen

Om de wedstrijden in goede banen te leiden heeft de KNHB een aantal uitgangspunten en reglementen opgesteld, waaronder regels met betrekking tot invallen (speelgerechtigdheid). Daarnaast heeft de KNHB samen met de verenigingen een aantal procedures afgesproken, bijvoorbeeld over het invullen van het Digitale Wedstrijdformulier, afgelastingen en wat te doen als een team niet genoeg spelers beschikbaar heeft.

Aan het eind van het seizoen bepalen de regels promotie en degradatie in welke klasse het team het volgende seizoen zal spelen.

Artikelen

Districtscompetities Zuid Nederland

Zaalhockey Ook in Zuid Nederland wordt volop aan zaalhockey gedaan. Daarom stelde het district een aantal documenten op. Een overzicht van alle districtsmedewerkers en commissieleden vind je onder Organisatie. Algemene informatie Informatie over de zaalhockeycompetitie vind je in…

Meer weten: Districtscompetities Zuid Nederland

Districtscompetities Zuid-Holland

Op deze pagina vind je allerlei praktische informatie gericht op hockeyen in het district Zuid-Holland. Een overzicht van alle districtsmedewerkers en commissieleden vind je onder Organisatie. Zaalhockey Voor informatie m.b.t. zaalhockey kunnen ouders/spelers/teams/coaches contact opnemen met de…

Meer weten: Districtscompetities Zuid-Holland

Districtscompetities Oost Nederland

Een overzicht van alle districtsmedewerkers en commissieleden vind je onder Organisatie. Jongste Jeugd Draaiboek Jongste Jeugddag 2016 Het district schreef een draaiboek over de organisatie van de Jongste Jeugddag. Deze vind je bij de downloads. De veelgestelde…

Meer weten: Districtscompetities Oost Nederland

Districtscompetities Noord-Holland

Op deze pagina vind je allerlei praktische informatie gericht op zaalhockeyen in het district Noord-Holland. Een overzicht van alle districtsmedewerkers en commissieleden vind je onder Organisatie. Zaalhockey Instructies voor teambegeleiders en coach De teambegeleider en de coach…

Meer weten: Districtscompetities Noord-Holland

Districtscompetities Midden Nederland

Op deze pagina vind je allerlei praktische informatie gericht op hockeyen in het district Midden Nederland. Een overzicht van alle districtsmedewerkers en commissieleden vind je onder Organisatie. Veldhockey Contactgegevens wedstrijdsecretarissen In de bijlage tref je een…

Meer weten: Districtscompetities Midden Nederland

Kampioenschappen Veldhockey

De KNHB organiseert jaarlijks de volgende veldhockey kampioenschappen:

 • Finaledag Super B
 • Finaledag Super A
 • Nederlands Kampioenschap C-jeugd
 • Nederlands Kampioenschap A en B-jeugd
 • Nederlands Kampioenschap Jong Senioren
 • Nederlands Kampioenschap Senioren (reserve)
 • Nederlands Kampioenschap Veteranen
 • Play-offs Hoofdklasse
 • Play-offs Promotieklasse
 • Play-offs Overgangsklasse
 • Play-offs Eerste klasse
 • Play-offs Derde Klasse (voorheen plaatsingswedstrijden)

Alle informatie over deze kampioenschappen kun je vinden in de agenda. Gebruik de zoekfunctie in de balk bovenaan het scherm om direct te zoeken op het kampioenschap waar je de informatie over wilt vinden.

Om te komen tot de poule-indelingen van de Nederlands Kampioenschappen hanteert de competitieleiding vaste indelingscriteria. Zo waarborgt de KNHB een objectief en transparant systeem. Voor de play-offs in de Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse en Eerste Klasse zijn speciale evenementen opgesteld.

Een KNHB competitie-evenement op jouw vereniging organiseren?

Wil jij ook een keer een van bovenstaande evenementen op jouw vereniging organiseren? Vereniging kunnen vanaf nu via een bid hun interesse kenbaar maken voor het hosten van een KNHB competitie-evenement. Alle evenementen vinden doorgaans plaats aan het einde van het seizoen, in juni. Wil je met jouw vereniging in aanmerking komen? Lees meer over de procedure in onderstaand artikel.

Artikelen

Meer weten: Een kampioenschap of play-offs (competitie) op jouw club organiseren?

Bekerhockey

Sinds seizoen 2016-2017 organiseert de KNHB een bekercompetitie voor de verenigingen. Het eerste jaar is uitermate succesvol verlopen met een bekertoernooi voor herenteams uit de Eerste tot en met de Vierde Klasse (Silver Cup Heren). In seizoen 2017-2018 is de bekercompetitie uitgebreid met de eerste editie van de Gold Cup voor dames- en herenteams en een Silver Cup voor damesteams.

In seizoen 2021-2022 is er een Gold Cup (voor Hoofdklasse, Promotieklasse en Overgangsklasse) en een Silver Cup (voor de Eerste Klasse tot en met de Vierde Klasse).

Wil je meer informatie over de opzet van de bekercompetitie en de lotingen? Je leest er alles over in het artikel de artikelen ‘Alles over de Gold Cup‘ en ‘Alles over de Silver Cup‘.

Ook op hockey.nl lees je meer over de bekercompetitie.

Artikelen

Alles over de Silver Cup 2021-2022

Sinds seizoen 2016-2017 organiseert de KNHB een bekercompetitie voor de verenigingen. Vanwege de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus kon de bekercompetitie in seizoen 2020-2021 helaas niet afgerond worden. Achtergrondinformatie De Silver…

Meer weten: Alles over de Silver Cup 2021-2022

Alles over de Gold Cup 2021-2022

Sinds seizoen 2016-2017 organiseert de KNHB een bekercompetitie voor de verenigingen. Vanwege de maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus kon de bekercompetitie in seizoen 2020-2021 helaas niet afgerond worden. In seizoen 2021-2022…

Meer weten: Alles over de Gold Cup 2021-2022

Dames Masters-competitie (vanaf 45 jaar, met dispensatiemogelijkheid vanaf 40 jaar)

Binnen de Bondscompetitie wordt in de districten Noord-Holland, Zuid-Holland en Midden Nederland een Dames Masters-competitie aangeboden. Een competitie voor dames met een leeftijd vanaf 45 jaar (met een enkele dispensatiemogelijkheid vanaf 40 jaar).

Leeftijd bleek binnen de Dames Masters-competitie in toenemende mate een issue te zijn, zeker wanneer tegenstanders 10 tot 15 jaar jonger zijn. Waar voor de heren al jarenlang competities worden aangeboden in verschillende leeftijdscategorieën, speelden de dames nog steeds in één categorie waarin teams werden samengesteld uit speelsters in een mix van alle leeftijden. In de praktijk zagen we dat dames rond de 45 en daarboven, op een gegeven moment afhaken, omdat ze voorbijgelopen werden door dertigers. En dat is zonde! Want die 45-plussers zijn vaak nog wel fanatiek en willen graag blijven hockeyen, maar dan wel een tempo lager. Voor clubs is het jammer als spelers om deze reden afhaken, want een club ziet zijn leden liever niet vertrekken. Met dames van dezelfde leeftijd is er meer aansluiting, zowel op persoonlijk gebied als bij het hockeyen. Voor oudere veterinnen die op de drempel staan van stoppen of al gestopt zijn, is daarom -mede op initiatief van een aantal verenigingen- in het seizoen 2016-2017 de Dames Masters-competitie opgericht.

Meer informatie over deze competitie en de inschrijfprocedure is te vinden in de bijlage.

Downloads

Trimhockey

Trimhockey is een leuke vorm van hockey voor mensen die geen of weinig hockeyervaring hebben en die toch op een ontspannen manier de hockeysport willen bedrijven. Trimhockeyers komen op een vaste avond bij elkaar om samen te trainen. De fanatiekelingen hebben ook de mogelijkheid om competitie te spelen.

Op deze pagina vind je meer informatie over het aanbieden van Trimhockey op jouw vereniging en over deelname van jouw vereniging aan de Trimhockeycompetitie.

Trimhockey op jouw vereniging

Wil je Trimhockey aanbieden op jouw vereniging? Het handboek “Trimhockey: Voor iedereen!” kan dan ondersteuning bieden.

In 2013 is het meest recente onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van trimhockeyers in Nederland. De inhoud van het handboek is tot stand gekomen op basis van de resultaten van dit onderzoek en biedt houvast voor trimhockeycoördinatoren, –trainers en iedereen die zich bezighoudt met de organisatie van trimhockey op verenigingsniveau. Je kunt het handboek aanvragen via trimhockey@knhb.nl.

Competitie Trimhockey

In verschillende districten in Nederland worden trimhockeycompetities georganiseerd (door de KNHB of door vrijwilligers). Deze competities vinden doordeweeks plaats.

District Midden Nederland – KNHB
In het seizoen 2016-2017 is in het district Midden Nederland gestart met een trimhockeycompetitie. Deze mixed-competitie vindt 1x in de 3 á 4 weken plaats op de maandagavond en wordt bij de thuisspelende vereniging gespeeld. Er wordt gespeeld in de periode september tot en met november en maart tot en met juni inclusief een afsluitende avond met alle deelnemende teams. Voor vragen over deze competitie kan er contact worden opgenomen met het districtskantoor van Midden Nederland, district-mn@knhb.nl.

District Zuid Nederland – KNHB
Inmiddels is de donderdagavondcompetitie in dit district niet meer weg te denken. Voor de dames zijn er diverse poules in twee verschillende klassen. Deze poules bevinden zich in zowel Oost-, Midden- als in West-Brabant. Sinds seizoen 2017-2018 is er ook een competitie gestart voor heren teams en deze is op dit moment ook groeiende. Er wordt om de week een wedstrijd gespeeld met als aanvangstijd 20.30 uur. De wedstrijden hebben een duur van 2 x 35 minuten. De KNHB verzorgt de indeling en wedstrijdplanning en er wordt gespeeld met thuis- en uitwedstrijden. De thuisspelende vereniging zorgt voor scheidsrechters.

District Noord Nederland – regio Friesland

Ook in de regio Friesland wordt er een trimhockeycompetitie georganiseerd door de KNHB. De wedstrijden duren 2 x 35 minuten en er wordt 1x per maand gespeeld op maandagavond.

Naast de door de KNHB georganiseerde competities zoals hierboven beschreven zijn er ook nog een aantal andere trimhockeycompetities:

Wil je een trimhockeycompetitie aan dit lijstje toevoegen? Stuur dan een e-mail naar competitie@knhb.nl.

Wedstrijdschema & Poule-indeling

Het wedstrijdschema en poule-indeling van de verschillende Trimhockeycompetities worden (wanneer het een KNHB competitie betreft) gepubliceerd in de Standenmotor. Wanneer de competitie niet door de KNHB wordt georganiseerd wordt deze informatie verstrekt via de trimhockeycoördinator van de vereniging.

Downloads

Hockey7

De afgelopen jaren is een behoefte ontstaan aan doordeweekse avondcompetities. Er zijn namelijk verschillende groepen mensen die graag willen (blijven) hockeyen, maar waarvoor de weekenden lastig zijn. Voor deze doelgroepen geldt daarnaast dat zij in flexibelere competities willen spelen waarbij niet elke week een wedstrijdmoment is.

In het kader van deze behoefte organiseert de KNHB sinds 2017 een Hockey7 competitie op vrijdagavond; naast de reeds bestaande trimhockeycompetitie. De Hockey7 competitie is bedoeld voor zowel de fanatieke hockeyers met competitie ervaring als de hockeyer met wat minder ervaring in de leeftijdscategorie eind 20 tot begin 50 jaar.

Hockey7 wordt, zoals de naam al aangeeft, gespeeld in teams van zeven. Teams spelen op één avond twee wedstrijden (drieluik) van elk 25 minuten. Er wordt gespeeld op een half veld en zonder keeper en scheidsrechters. Teams bestaan enkel uit mannen of enkel uit vrouwen en in sommige regio’s zijn er gemixte teams toegestaan. De spelregels zijn te vinden bij de downloads.

Wedstrijdschema, poule-indeling en speelperiodes

Het wedstrijdschema en poule-indeling van de Hockey7 competitie wordt gepubliceerd in de Standenmotor.
Hockey7 wordt gespeeld in vier blokken (herfst, winter, lente en zomer) van elk drie maanden, met daarin vijf speelrondes. De wedstrijden worden om de week op donderdag of vrijdag gespeeld (afhankelijk van de regio). Na elk blok kan worden ingestroomd (of uitgestroomd).

Lidmaatschap

Om mee te kunnen doen aan de Hockey7 competitie moeten teamleden ingeschreven staan als spelend lid. Sinds dit seizoen is er een nieuw bindingsmodel en zijn daarmee lidmaatschapsvormen aangepast. Alle informatie hierover vind je hier. Momenteel wordt de Hockey7 competitie door de KNHB aangeboden in alle districten. Ook zijn er verschillende verenigingen die op het eigen complex een Hockey7 competitie aanbieden.
Meer informatie over de Hockey7 competitie is te vinden bij de downloads.

Downloads

Dames door de week

De Dames door de week-competitie wordt gespeeld op de donderdagmiddag of dinsdagochtend. Naast deze competities worden er door de landelijk CDV ook landelijke toernooien georganiseerd waaronder het Warming Up Toernooi (WUT) aan het begin van de competitie.
De richtlijnen van de competitie vind je in een download onderaan deze pagina.
Zoek je contact met iemand voor meer informatie? Raadpleeg dan ook de download.

Nederlands Kampioenschap Dames door de week

Aan het eind van het seizoen wordt door het bondsbureau het Nederlands Kampioenschap Dames Door de week georganiseerd. Aan dit kampioenschap doen in ieder geval de nummers één van alle districten mee, van een enkel district doen ook de nummers twee of soms zelfs de nummer drie mee. De coördinator van het district kan de exacte informatie verstrekken over welke positie recht geeft op plaatsing voor het Nederlands Kampioenschap.

Voor de datum van het Nederlands Kampioenschap neem je een kijkje in de speeldagenkalender van de KNHB.
Over het jaarlijkse Warming Up Toernooi (WUT) of andere toernooien vind je alle informatie op de speciale pagina.

Aanmelden

Enthousiaste veteranenteams kunnen zich altijd aansluiten door een e-mail te sturen naar competitie@knhb.nl.
Meer informatie over de Dames door de week-competitie lees je in onderstaand artikel.

Downloads

Artikelen

Meer weten: Toernooien Dames Doordeweeks en de voorwaarden van inschrijving

Historie Dames door de week

Historie Dames Door de week In 1911 werd de Nederlandse Dames Hockeybond opgericht. In 1941 werd deze bond onderdeel van de huidige KNHB, die destijds bepaalde dat het spelpeil omhoog moest. Dat wil zeggen dat de…

Meer weten: Historie Dames door de week

Deel deze pagina