LED-verlichting: alle ins en outs

Philips

De laatste jaren hebben er diverse ontwikkelingen plaatsgevonden op de verlichtingsmarkt. Veel aanbieders van LED-verlichting bieden ook speciale LED-armaturen aan voor de verlichting van sportvelden. Het is in veel gevallen moeilijk om de aangeboden LED-verlichting en LED-armaturen te beoordelen op kwaliteit en genoemde voordelen vanuit leveranciers. Ook is niet altijd duidelijk welke verschillen en afwegingen van belang zijn bij de keuze tussen conventionele verlichting en LED-verlichting. In deze whitepaper worden handvatten gegeven die helpen bij de keuze voor LED-verlichting om zo teleurstelling na installatie te voorkomen. Verlichting is voor verenigingen een behoorlijke investering en verdient dan ook alle aandacht.

Lichtbehoefte

Een verlichtingsinstallatie op een sportveld dient een hoofddoel: het verlichten van het sportveld volgens de gestelde normen. In de meeste gevallen zijn verlichtingseisen gekoppeld aan de functie van het sportveld. In de praktijk zal het te realiseren lichtniveau voor een trainingsveld lager zijn dan het verlichtingsniveau op een wedstrijdveld.

Lichtplan

Om erachter te komen hoe een goede verlichtingsinstallatie eruit dient te zien, is het van belang uitgangspunten vast te stellen. In het lichtplan staat benoemd welke armaturen moeten worden gebruikt en in welke opstelling/configuratie.
Tip: laat een lichtberekening op maat maken. Met behulp van een ontwerpberekening kan vastgesteld worden of de te realiseren verlichtingsinstallatie, mits op juiste wijze geïnstalleerd, zal voldoen aan de gestelde eisen.

Voordelen LED-verlichting

Hieronder lichten we de belangrijkste voordelen van LED-verlichting toe.

Duurzaamheid: 
Op dit moment heeft LED-verlichting een betere lumen/Watt-verhouding dan conventionele verlichting. Ook is de levensduur van LED-armaturen langer waardoor de toepassing van LED-armaturen in het algemeen een duurzame oplossing is als het gaat om energieverbruik en vervangingskosten.

Schakelen en dimmen van LED–verlichting: LED’s geven bij inschakeling direct honderd procent licht, in plaats van de lange opstarttijden van conventionele lichtbronnen. Door de verlichting in te schakelen op het moment dat het veld gebruikt wordt, kan een extra besparing gerealiseerd worden.

Vervangbaarheid: Een eenvoudig en snel te onderhouden installatie drukt de beheerkosten. In het geval van een defecte LED-driver (voorschakelapparaat voor LED-verlichting) hangen de kosten sterk af van de bereikbaarheid van de LED-driver. Daarom kan het een voordeel zijn als de leverancier van de LED-armaturen de LED-driver bij de grond kan plaatsen, in plaats van in of bij de LED-armatuur op de mast.

Lichtsturing: LED-verlichting kan heel precies worden gestuurd, in tegenstelling tot conventionele verlichting, ontstaat hierdoor nauwelijks strooilicht. Bij LED-verlichting wordt dus alleen het te verlichte oppervlakte wenselijk verlicht en ontstaat er geen lichtvervuiling.

Appels met peren vergelijken

Investeren in LED-verlichting is een lange termijn-commitment met een LED-leverancier. Door de lange levensduur van armaturen is het van belang een betrouwbare partij te kiezen, die ook in de toekomst ondersteuning kan bieden. Denk hierbij aan projectbegeleiding, lichtberekeningen en –metingen en nalevering van componenten. Zorg er altijd voor dat je je goed laat informeren.
Er zijn voorbeelden bekend van leveranciers die elk product aanbieden aan een testlaboratorium om betrouwbare informatie te kunnen leveren, terwijl andere leveranciers niets laten testen en alleen uitgaan van de documentatie van productleveranciers.

Voor alle specifieke informatie aangaande LED-verlichting bekijk de bijlage:

  • Whitepaper
Bekijk alle whitepapers

Deel deze pagina