Basistechnieken

Hockey is een fantastische mooie sport waarin techniek een belangrijke rol vervult. Op Instagram, TikTok en Youtube kun je verdwalen in alle video’s met technische hoogstandjes, bizarre lift- en elimineertechnieken, wonderschone goals en onnavolgbare trucjes. Maar soms bekruipt mij het gevoel dat we hierdoor vergeten dat het overgrote deel van onze balcontacten in een wedstrijd daar niets mee van doen heeft. Dan gaat het vooral over de basistechnieken; een aanname in beweging, een duwpass uit de loop of een flats of slag. Dat klinkt misschien een beetje saai ten opzichte van alle sensatie op de socials. Maar om een goede hockeyer of hockeyster te worden gaat het in mijn ogen juist de beheersing van deze basistechnieken. Met de juiste beheersing van je basistechnieken win je ruimte en tijd en maak je betere keuzes in het veld.

 

Grip

Daarbij zou ik graag een paar zaken eruit willen lichten. Ten eerste is dat de grip. Net als bij tennis vraagt elke techniek om een specifieke grip. Toch heb ik veelal het idee dat hier in de opleiding niet genoeg aandacht aan wordt besteed. Je grip voor een aanname met je hoge backhand is een andere dan die van je aanname met je forehand. Maar zijn we ons daarvan bewust of geven we iemand gewoon en stick in zijn hand en zeggen we: “zoek het zelf maar uit”? Dat zie je ook bij het drijven/lopen met de bal. Met de juiste grip kun je de bal goed voor je drijven bij de rechtervoet, maar mis je die grip dan zal je dat niet lukken.

 

Vision

Als er gesproken wordt over basistechnieken gaat het veelal over stoppen, slaan en lopen met de bal. In mijn ogen wordt het belang van “vision” daarbij nog niet goed genoeg benadrukt. Aan de bal gaat het in mijn ogen om overzicht. Hoe beter het overzicht, hoe beter de keuzes die gemaakt kunnen worden en hoe makkelijker de timing van een pass is af te stemmen op een vrijstaande medespeler. Het drijven van een bal, zonder naar de bal te kijken, en dus met je vision voorwaarts, is één van de belangrijkste onderdelen van het lopen met de bal. Dan kun je de bal laten “plakken” aan je forehand met je hoofd omhoog. Ook hierbij is de balpositie heel anders als je op de diagonaal naar rechts loopt of als je naar links loopt.

 

Dynamisch trainen

Bij het trainen van de basistechnieken zie ik vaak tweetallen recht tegenover elkaar staan, terwijl hockey een sport is die altijd in beweging is. Alles gebeurt vanuit de dynamiek. Probeer dat dan ook toe te passen als je traint op de basistechnieken. Een pass uit de beweging of een aanname in beweging, maakt de oefening al vele malen realistischer.

 

Forehand geslagen bal

Tot slot wil ik ook nog even de nadruk leggen op het slaan van een bal. Doordat we zoveel zijn gaan flatsen, wat verder prima is als passingstechniek, zien we de kwaliteit van de forehand slagtechniek wel snel afnemen. Door het niet beheersen van de juiste slagtechniek gaan we nog vaker de bal naar onze backhand trekken of zien we ook de flats als scoringstechniek terrein winnen. In mijn ogen behoort het beheersen van een goede forehandslag nog steeds tot het pakket van de basistechnieken. Maar slaan is wel één, zo niet dé, moeilijkste techniek om goed te beheersen. Maar ook dit is een kwestie van veel doen. In de jeugd zien we iedereen met zijn backhand slaan omdat ze dit tot in den treure doen op trainingen of in hun vrije tijd op de club.

 

Dus oefening baart kunst. Ik zou me dan ook hard willen maken om hiermee ook al bij de allerjongste jeugd mee te beginnen en laat ze het gevoel van het slaan met de forehand ook dan al ervaren. Stel dat niet uit tot een oudere leeftijdscategorie. Op speelse wijze kun je de succesbeleving stimuleren door bijvoorbeeld lichtere ballen of tennisballen te gebruiken. Maar alles wat ze daar al oppikken, gaat helpen in de toekomst.

 

It’s all about the basics!!!

 

Jeroen Delmee,

Bondscoach hockey heren

Deel deze pagina