Bondsscheidsrechters

Als bondsscheidsrechter in opleiding ga je direct aan de slag bij bondswedstrijden in je eigen district. De opleiding bestaat uit verschillende workshops en begeleiding bij wedstrijden. Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, ben je bondsscheidsrechter en ga je wedstrijden fluiten op hoger niveau.

Wat fluit je als bondsscheidsrechter in opleiding (BIO)?

Als scheidsrechter wil je steeds beter worden in je vak. Scheidsrechter zijn is ook een vorm van (top)sport! De opleiding tot bondsscheidsrechter biedt je nieuwe uitdagingen, doordat je in je district fluit en begeleiding krijgt van mensen van buiten de club. En wie weet is het de eerste stap op weg naar het fluiten van het WK, de Olympische Spelen of de FIH Pro League! Met workshops, opdrachten en persoonlijke begeleiding kun je je ontwikkelen tot scheidsrechter op landelijk niveau. De vaardigheden die je opdoet, versterken je in en buiten het veld. De opleiding staat open voor iedereen met een scheidsrechterskaart van 18 jaar en ouder. Ben je iets jonger en kun je niet wachten om te starten, neem dan toch even contact op. Soms is namelijk dispensatie mogelijk.

Als bondsscheidsrechter in opleiding ga je direct aan de slag bij bondswedstrijden in je eigen district.

Hoe word je BIO?
De opleiding tot bondsscheidsrechter is uitdagend en vraagt het nodige van je op het gebied van fysieke conditie en spelregelkennis. Wil je meedoen, meld je dan aan door een e-mail te sturen naar arbitrage@knhb.nl. Voor de start wordt bekeken:

 • hoe je fluit in een wedstrijd;
 • hoe je spelregelkennis is;
 • of je fit genoeg bent en trap 38 bij de Interval Shuttle Run Test haalt.

De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen.

 • Je fluit minimaal twee keer in de maand een bondswedstrijd op districtsniveau.
 • Je volgt vijf workshops. Deze verdiepen je kennis van wedstrijdvoorbereiding, spelregels, positionering en weerbaarheid. Ook is er een aparte module gericht op zaalhockey.
 • Je krijgt een leercoach die een aantal wedstrijden van je beoordeelt en met je doorneemt.
 • Je maakt ‘reflectieverslagen’ van je eigen wedstrijden. Samen met de beoordelingen van je leercoach vormen deze je portfolio.

Aan het eind van de opleiding zijn er twee testmomenten, één theorie en één praktijk. Voor je theorie ‘proeve van bekwaamheid’ krijg je cases met wedstrijdsituaties voorgelegd en spreek je je portfolio door. Het praktijkonderdeel is uiteraard een beoordeling van een wedstrijd die je fluit.

Een van de workshops die je volgt in de opleiding tot bondsscheidsrechter is de workshop omgaan met beïnvloedingsfactoren en weerbaarheid. Wil je weten hoe dat eraan toegaat? Bekijk het filmpje.

 

Daarnaast volg je een workshop over positionering en waarnemen, waar het belang van een goede positionering duidelijk wordt gemaakt. Wil je hier alvast meer over weten, lees het artikel: Verliefd op de zijlijn? Het belang van positionering

Als Bondsscheidsrechter In Opleiding (BIO) word je gedurende het hele traject intensief begeleid door je eigen leercoach. Dit is een belangrijk en door de BIO’s erg gewaardeerd onderdeel. Kijk en luister maar.

 

Hoeveel tijd kost het?
De opleiding tot bondsscheidsrechter start in principe twee keer per seizoen, in september en in maart. Soms is het mogelijk tussentijds in te stromen. Je moet ervan uitgaan dat je minimaal ongeveer zes maanden bezig bent met de onderdelen. Het hele proces kan iets langer duren, dit is mede afhankelijk van de beschikbaarheid van je coach, wanneer de workshops zijn en wanneer er goede wedstrijden zijn om te fluiten. De workshops en theorie kosten je verspreid over de opleidingsperiode ongeveer 5 tot 8 dagdelen. Daarnaast fluit je minimaal twee keer per maand een districtswedstrijd. Er blijft dus nog voldoende tijd over om zelf te spelen of op je eigen club te fluiten. Daar kun je dan ook de zwaardere wedstrijden fluiten, en wie weet inspireer jij iemand om ook scheidsrechter te worden!

De laatste stap in de opleiding tot bondsscheidsrechter is de Proeve van Bekwaamheid (PvB). Naast deze ‘praktijktoets’ kent de toetsing ook een theoretisch deel, waaronder een reflectiegesprek over het opgebouwde portfolio en een aantal cases. Als dit voldoende is ben je officieel bondsscheidsrechter. Bekijk het filmpje en zie hoe een PVB er aan toe gaat.

Toekomstperspectief
Als je de opleiding met goed gevolg afrondt, ben je bondsscheidsrechter en ga je wedstrijden fluiten op hoger niveau (meer hierover lees je hieronder). Met de ervaring die je dan opdoet, kun je misschien doorgroeien tot internationaal scheidsrechter.

Opleiding tot bondsscheidsrechter

Ook een WK hockey of Champions Trophy meemaken als scheidsrechter? Meld je dan nu aan voor de opleiding tot bondsscheidsrechter! In deze opleiding staat de praktijk centraal. Je komt zelf veel in actie door het fluiten van een aantal veld- en zaalwedstrijden van junioren en/of senioren in de district- en bondscompetitie. Meer informatie over de opleiding tot bondsscheidsrechter vind je op deze pagina.

Wat fluit je als bondsscheidsrechter?

Als scheidsrechter staat je ontwikkeling nooit stil. Ook als je het diploma bondsscheidsrechter op zak hebt, kun je elke wedstrijd nog groeien. Met briefings, workshops en feedback helpt de bond je hierbij.

Na de opleiding tot bondsscheidsrechter begin je in het district met wedstrijden bij de jeugd of senioren, en kun je door ervaring op te doen doorgroeien naar Overgangsklasse dames en 1e klasse heren. Gaat dat goed, dan kun je in aanmerking komen voor het fluiten van landelijke wedstrijden, beginnend bij de Overgangsklasse heren en Hoofdklasse dames.

Hoe ontwikkel je je?

 • Ieder seizoen zijn er drie briefingsmomenten waarin je wordt bijgepraat en ervaringen kunt delen.
 • Elk seizoen zijn er 3 tot 4 workshops waarin onderwerpen aan bod komen als spelregels, communicatie en managementtechnieken, en zijn er inspiratiesessies met coaches.
 • Voor jonge, talentvolle bondsscheidsrechters is er jaarlijks een Masterclass met workshops en begeleiding van landelijk fluitende collega’s.
 • Jonge, talentvolle vrouwelijke bondsscheidsrechters kunnen meedoen aan de Dames Hoofdklasse Opleidingsgroep, om met extra opleiding en begeleiding versneld door te stromen naar de Hoofdklasse dames.

Uiteraard word je met enige regelmaat op fitheid getest. Maar dat zal, gezien de wedstrijden die je fluit, geen probleem zijn. De ISRT (Interval Shuttle Run Test) is een manier waarop de fitheid getest wordt bij bondsscheidsrechters. Bekijk het filmpje en zie waarom dit belangrijk is en hoe dit wordt ervaren door bondsscheidsrechters.

 

Hoeveel tijd kost het?
Als beginnend bondsscheidsrechter fluit je minimaal 8 wedstrijden per kwartaal. Kom je in de hogere klassen of de landelijke groep, dan loopt dat op naar ten minste 3 wedstrijden per maand. Maar je mag er natuurlijk ook meer fluiten als je je wilt ontwikkelen! Naast de wedstrijden ben je ongeveer 5 dagdelen per seizoen bezig met workshops en briefings.

Gedurende de gehele scheidsrechtersloopbaan is begeleiding heel belangrijk en wordt het ook erg gewaardeerd door iedereen. Als bondsscheidsrechter kun je hier een leuke en belangrijke rol inspelen.

 

Toekomstperspectief
Wil je je meten met de wereldtop in arbitrage? Dan kun je internationaal gaan fluiten. De KNHB moet je hiervoor bij de internationale bond (FIH) voordragen.

Aanwijzingen bondsscheidsrechters

In ieder district wordt de bondsarbitrage georganiseerd en gecoördineerd door een Districtscommissie Bondsarbitrage (DBa). De samenstelling van deze commissies vind je onder ‘Over KNHB’.

De aanwijzingen van bondsscheidsrechters in de verschillende landelijke- en district-aangewezen klassen kun je downloaden. Let op: i.v.m. de overgang van LISABond naar HockeyWeerelt is het aanwijssysteem tijdelijk niet gekoppeld aan de weergave van de aanwijzingen. Het kan dus zijn dat bijgaand bestand niet helemaal up to date is naar aanleiding van last minute wijzigingen die je van je commissie hebt ontvangen! Raadpleeg bij twijfel dus je DBa of LBa.

De tijden waarop de wedstrijden worden gespeeld, vind je terug in het DWF zodra de wedstrijd gekoppeld is met de ontvangen verificatiecode.

Beoordelaars & scheidsrechterscoaches

Veel bondsscheidsrechters streven ernaar om wedstrijden te fluiten op een zo hoog mogelijk spelniveau. Degenen die dat betreft moeten flink in zichzelf investeren om beter te worden en te promoveren. De KNHB faciliteert dit proces onder andere met diverse bijscholingen en door het inzetten van beoordelaars.

Hieronder kun je de ‘Handleiding beoordelaar bondsscheidsrechters KNHB’ downloaden die gebruikt worden bij het opleiden en begeleiden van scheidsrechters.

Downloads

Rapportages: wangedrag en definitieve verwijdering (rode kaart)

Alles wat je moet weten over het melden van wangedrag en directe definitieve verwijderingen lees je onder Competitie > Procedure gele en rode kaarten.
Je vindt daar:

 • Formulieren voor scheidsrechters, bij het geven van een rode kaart of voor het melden van wangedrag voor, tijdens of na de wedstrijd.
 • Informatie rode kaarten; welke termijnen gelden en hoe schorsingen uitgezeten moeten worden, zowel voor de veld- als zaalcompetitie.
 • Het tuchtreglement van de KNHB.

Deel deze pagina