CS+ (Clubscheidsrechter-plus)

Er zijn geen data bekend voor deze opleiding

Fluit je regelmatig met plezier op je vereniging ? En wil je graag nog beter worden? Speciaal voor jou is er de Clubscheidsrechter-plus (CS+) opleiding.

Met deze praktijkopleiding fluit je op je eigen vereniging wedstrijden met begeleiding van een eigen leercoach. Je wordt een betere scheidsrechter en je kunt op hogere niveaus op je vereniging fluiten.

Inhoud

We gaan ervan uit dat je de basis spelregels al kent als je aan de CS+ opleiding begint. Maar hoe pak je dingen aan in de praktijk? Welke afspraken maak je met je collega-scheidsrechter? Hoe reageer je op een goede manier op spelers en coaches als het even anders loopt tijdens de wedstrijd? Al dit soort praktische zaken leer je in deze opleiding.

Tijdens deze opleiding fluit regelmatig wedstrijden om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Hierbij word je gekoppeld aan een leercoach, die je begeleidt bij de wedstrijden. De opleiding bestaat verder uit een aantal workshops en wordt afgesloten met een praktijktoets: je fluit een wedstrijd waarbij een leercoach let op de vaardigheden die je hebt geleerd.

Vaardigheden

Tijdens de CS+ opleiding leer je allerlei vaardigheden om een nog betere scheidsrechter te worden:

 1. Voorbereiden op de wedstrijd
 2. Toepassen van de spelregels
 3. Begeleiden van de wedstrijd
 4. Samenwerking met collega-scheidsrechter
 5. Omgaan met spelers, coaches en publiek
 6. Afhandeling van formaliteiten

Je krijgt feedback en tips van je leercoach op deze punten. De praktijkbegeleiding gebeurt aan de hand van deze 6 vaardigheden.

Workshops

Naast de praktijk is er ook aandacht voor de theorie en volg je 3 workshops. Deze duren allemaal ongeveer 2 uur. In de workshops krijg je bagage mee, waardoor je een stuk sterker op het veld staat. Deze thema’s staan centraal:

 • Workshop 1 – Kennismaking, voorbereiding, spelregels
 • Workshop 2 – De praktijk van het fluiten
 • Workshop 3 – Communicatie, samenwerking en afhandeling van de wedstrijd

Praktijktoets

De CS+ opleiding wordt afgesloten met een praktijktoets. Dit houdt in dat je een wedstrijd fluit, waarbij een leercoach (dit is vaak niet je eigen leercoach) beoordeelt of je alle vaardigheden voldoende beheerst.

Haal je de praktijktoets? Dan krijg je de CS+ kaart en het CS+ shirt. Vanaf dat moment ben je officieel CS+ scheidsrechter!

Meld je aan via je vereniging

De CS+ coördinator op jouw vereniging meldt je aan voor de opleiding. Zodra dat is gebeurd, geeft deze coördinator de data van de workshops aan je door.

Voorwaarden voor aanmelding zijn:

 • Je bent in het bezit van je clubscheidsrechterskaart.
 • Je fluit regelmatig en je vindt het leuk om te fluiten.
 • Je wilt graag meer leren en investeren in de CS+ opleiding.
 • Alle leeftijden zijn welkom!

Tijdens de eerste workshop krijg je het CS+ handboek en de checklist. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het CS+ shirt, de CS+ kaart, een fluitje en een notitieblokje.

Heb je vragen over de CS+ opleiding? Neem contact op met de CS+ coördinator op jouw vereniging.