CS+ (Clubscheidsrechter Plus)

Er zijn geen data bekend voor deze opleiding

Heb jij plezier in het fluiten? Heb je het fluiten al een beetje in de vingers, maar wil je graag nog meer leren en beter worden? Dat kan! Speciaal voor jou is er de Clubscheidsrechter PLUS (CS+) opleiding.

Dit is een praktijkopleiding waarin je persoonlijke begeleiding krijgt van een CS+-leercoach en workshops volgt om de theorie onder de knie te krijgen. Je krijgt er naast een mooi shirt en meer ervaring voor betere wedstrijden, natuurlijk ook meer plezier in het fluiten voor terug! De CS+ opleiding is voor iedereen die al in het bezit is van een clubscheidsrechterskaart, plezier heeft in het fluiten en graag verder wil leren. De opleiding duurt gemiddeld een half tot één seizoen. Er geldt geen leeftijdsgrens.

Opzet opleiding

Tijdens je spelregelcursus heb je vooral veel theorie geleerd; wat mag er wel en wat mag er niet en hoe bestraf je dat? We gaan ervan uit dat je de regels al kent als je aan CS+ begint. Maar hoe pak je dingen nou aan in de praktijk? Waar ga je staan? Hoe ga je om met lastige spelers of coaches en hoe bouw je de straffen nu eigenlijk op? Al dat soort hele praktische zaken leer je in de CS+ opleiding. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze opleiding, stel je voor jezelf een aantal leerdoelen. Deze leerdoelen bespreek je met je leercoach en jullie maken een plan. Het “Handboek cursist” waarin je meer leest over de verschillende vaardigheden van de CS+ scheidsrechter, kan je hierbij goed helpen.

Je fluit regelmatig wedstrijden om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Het fluiten van de wedstrijden doe je lekker op je eigen vereniging. De opleiding bestaat uit een aantal workshops en praktijkbegeleiding. De cursus wordt afgesloten met een praktijktoets.

Hoe verder je komt, des te makkelijker gaat het fluiten je af en mag je vanzelf steeds leukere wedstrijden fluiten. En zo blijft het fluiten steeds een gave uitdaging!

Vaardigheden

Tijdens de CS+ opleiding leer je allerlei vaardigheden om een nog betere scheidsrechter te worden. Dat gebeurt in de praktijk en tijdens de workshops. Deze vaardigheden zijn:

  1. Voorbereiden op de wedstrijd
  2. Toepassen van de spelregels
  3. Begeleiden van de wedstrijd
  4. Samenwerking met collega-scheidsrechter
  5. Omgaan met spelers, coaches en publiek
  6. Afhandeling van formaliteiten

Tijdens de opleiding word je getraind op deze punten en krijg je feedback en tips van je leercoach. De praktijkbegeleiding gebeurt aan de hand van deze zes vaardigheden. Daarvoor wordt een speciaal begeleidingsformulier gebruikt. Wat er precies onder de vaardigheden valt, lees je in het “Handboek cursist”.

Voor ieder onderwerp is precies aangegeven wat het betekent en wat er dus van je verwacht wordt. In het “CS+ Handboek” krijg je een nog uitgebreidere uitleg en tips en trucs over alle vaardigheden.

Praktijkbegeleiding door leercoach

Tijdens de CS+ opleiding word je gekoppeld aan een praktijkbegeleider; de zogeheten een CS+ leercoach. Dat is degene die je gedurende de hele cursus begeleidt. Jullie maken kennis op of voorafgaand aan de eerste workshop. De workshops worden gegeven door een zogeheten CS+ expert. De leercoach verzorgt de praktijkbegeleiding. De leercoach is je persoonlijke begeleider waar je met alle vragen over de opleiding terecht kunt.

Eens in de zoveel tijd zal je leercoach bij je komen kijken om je praktische tips te geven. Tips waarmee je een volgende wedstrijd weer beter voorbereid bent op allerlei scenario’s. Na afloop van de wedstrijd, zal je leercoach met je in gesprek gaan om je onder meer feedback te geven op wat er goed ging en wat je nog kunt verbeteren. Het is dus belangrijk dat jij je leercoach tussentijds informeert wanneer je een wedstrijd gaat fluiten. Voorafgaand aan de wedstrijd laat je jouw leercoach weten op welke punten jij je gedurende die wedstrijd wil focussen. Het is mogelijk dat op jouw vereniging meerdere leercoaches rondlopen die gezamenlijk de taken verdelen. Daardoor krijg je van nog meer mensen input.

Begeleidingsformulier

De begeleiding gebeurt aan de hand van een begeleidingsformulier. Daarop staan alle vaardigheden van de CS+ scheidsrechter kort genoemd. Je vraagt je leercoach om specifiek op de punten te letten waarop jij je die wedstrijd gaat concentreren.

Uiteindelijk moet je alle vaardigheden onder de knie krijgen. Je leercoach is de uitgelezen persoon om je daarbij te ondersteunen. Let op: sommige punten (bijvoorbeeld positionering) zijn lastiger dan andere punten (bijvoorbeeld formulier controleren) en moet je dan ook vaker oefenen.

Hoe vaak je leercoach bij je komt kijken, stemmen jullie onderling af tijdens de eerste bijeenkomst. Voor alle duidelijkheid; je leercoach komt niet iedere wedstrijd kijken. Maar ook als hij of zij niet bij de wedstrijd aanwezig is geweest, kun je na afloop prima contact opnemen om het over een bepaalde spelsituatie te hebben.

Workshops

Om naast de praktijk ook de theorie onder de knie te krijgen, volg je drie workshops. De workshops duren elk ongeveer twee uur. In deze workshops krijg je onder andere tips en trucs en uitleg over de eerdergenoemde zes vaardigheden van de CS+ scheidsrechter. Hierdoor ga je met meer bagage het veld op en kun je beter met alle omstandigheden omgaan.

Workshop 1 – Kennismaking, voorbereiding, spelregels

In workshop 1 maak je kennis met de leercoach, de expert en je medecursisten. De opleiding begint met  een uitleg over hoe de opleiding eruit ziet. Daarnaast krijg je al meteen les over hoe je je het beste kunt voorbereiden en op welke wijze je de spelregels het beste kunt toepassen.

Workshop 2 – De praktijk van het fluiten

Deze workshop gaat verder met het onderdeel over het toepassen van de spelregels en stapt vervolgens over naar het begeleiden van de wedstrijden. Hierbij wordt zowel theoretisch als praktisch gewerkt aan de juiste positie van de scheidsrechter op het veld. Waar ga je staan? Hoe sta je er bij? Hoe geef je dingen aan? Deze puur praktische kant van het fluiten is een belangrijk onderdeel van de vaardigheden van een scheidsrechter. Als je dat goed onder de knie hebt, dan sta je ook een stuk sterker op het veld.

Workshop 3 – Communicatie, samenwerking en afhandeling van de wedstrijd

In de laatste workshop staat communicatie centraal, waarbij ook aspecten rondom het thema weerbaarheid aan de orde komen. Ook collegialiteit, de samenwerking met de collega, komt aan bod om vervolgens af te sluiten met het onderdeel over het afhandelen van de wedstrijd.

Praktijktoets

De CS+ opleiding wordt afgesloten met een praktijktoets. Dit houdt in dat je een wedstrijd fluit, waarin een leercoach beoordeelt of je alle vaardigheden voldoende beheerst. Dat is niet je eigen leercoach. Je leercoach schat (samen met jou) in of je voldoende progressie hebt geboekt en al klaar bent voor de praktijktoets.

Haal je de praktijktoets? Dan krijg je de CS+ kaart en het CS+ shirt! Vanaf dat moment ben je officieel CS+ scheidsrechter. Als het nodig is, kun je één keer herkansen.

Aanmelding

De CS+ coördinator op jouw vereniging meldt jou aan voor de opleiding. Zodra dat is gebeurd, geeft deze coördinator de data voor de workshops aan je door. Voorwaarden voor aanmelding zijn:

  • in bezit van CS kaart;
  • plezier in fluiten;
  • bereidheid en motivatie te investeren in de CS+ opleiding.

Tijdens de eerste workshop krijg je van de KNHB het CS+ handboek en de checklist. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het CS+ shirt, je CS+ kaart, een fluitje en een notitieblokje.

Heb je vragen over de CS+ opleiding, dan kun je terecht bij de CS+ coördinator op jouw vereniging.