CS+ (Clubscheidsrechter-plus)

Er zijn geen data bekend voor deze opleiding

Fluit je regelmatig op je vereniging en vind je het leuk om te fluiten? Wil je graag nog beter worden? Speciaal voor jou is er de Clubscheidsrechter-plus (CS+) opleiding.

Dit is een praktijkopleiding waarbij je op je eigen vereniging wedstrijden fluit met begeleiding van een eigen leercoach. Daarnaast volg je verschillende workshops. Zo word je een nog betere scheidsrechter en kun je op de hogere niveaus op je vereniging fluiten.

Opzet opleiding

We gaan ervan uit dat je de basis spelregels al kent als je aan CS+ opleiding begint. Maar hoe pak je dingen nou aan in de praktijk? Welke afspraken maak je met je collega-scheidsrechter? Hoe reageer je op een goede manier op spelers en coaches als het even anders loopt tijdens de wedstrijd? Al dit soort praktische zaken leer je in de CS+ opleiding.

Je fluit regelmatig wedstrijden om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Je wordt gekoppeld aan een leercoach die je begeleidt bij de wedstrijden. Het fluiten van de wedstrijden doe je op je eigen vereniging. De opleiding bestaat naast deze praktijkbegeleiding uit een aantal workshops en wordt afgesloten met een praktijktoets: je fluit een wedstrijd waarbij een leercoach let op de vaardigheden die je hebt geleerd.

Vaardigheden 

Tijdens de CS+ opleiding leer je allerlei vaardigheden om een nog betere scheidsrechter te worden:

  1. Voorbereiden op de wedstrijd
  2. Toepassen van de spelregels
  3. Begeleiden van de wedstrijd
  4. Samenwerking met collega-scheidsrechter
  5. Omgaan met spelers, coaches en publiek
  6. Afhandeling van formaliteiten

Je krijgt feedback en tips van je leercoach op deze punten. De praktijkbegeleiding gebeurt aan de hand van deze zes vaardigheden. Daarvoor wordt een speciaal begeleidingsformulier gebruikt. Wat er precies onder de vaardigheden valt, lees je in het “Handboek cursist” dat je krijgt bij de eerste workshop.

Praktijkbegeleiding door leercoach

Tijdens de CS+ opleiding word je begeleid door een CS+ leercoach. De leercoach begeleidt je zoveel mogelijk bij wedstrijden, geeft tips en je kunt bij hem/haar terecht als je vragen hebt. Jullie maken kennis op of voorafgaand aan de eerste workshop.

Begeleidingsformulier

De begeleiding gebeurt aan de hand van een begeleidingsformulier. Daarop staan alle vaardigheden van de CS+ scheidsrechter kort genoemd. Je vraagt je leercoach om specifiek op de punten te letten waarop jij je die wedstrijd gaat concentreren.

Workshops

Naast de praktijk is er ook aandacht voor de theorie en volg je drie workshops. Deze duren elk ongeveer twee uur. In deze workshops wordt ingegaan op de eerdergenoemde zes vaardigheden van de CS+ scheidsrechter. Met deze bagage sta je een stuk sterker op het veld.

Workshop 1 – Kennismaking, voorbereiding, spelregels
Workshop 2 – De praktijk van het fluiten
Workshop 3 – Communicatie, samenwerking en afhandeling van de wedstrijd

Praktijktoets

De CS+ opleiding wordt afgesloten met een praktijktoets. Dit houdt in dat je een wedstrijd fluit, waarbij een leercoach (vaak een andere dan je eigen leercoach) beoordeelt of je alle vaardigheden voldoende beheerst.

Haal je de praktijktoets? Dan krijg je de CS+ kaart en het CS+ shirt. Vanaf dat moment ben je officieel CS+ scheidsrechter!

Aanmelding

De CS+ coördinator op jouw vereniging meldt je aan voor de opleiding. Zodra dat is gebeurd, geeft deze coördinator de data voor de workshops aan je door. Voorwaarden voor aanmelding zijn:

  • je hebt eerder al je clubscheidsrechterskaart gehaald;
  • je fluit regelmatig en je vindt het leuk om te fluiten;
  • je wilt graag meer leren en investeren in de CS+ opleiding;
  • er geldt geen leeftijdsgrens

Tijdens de eerste workshop krijg je van de KNHB het CS+ handboek en de checklist. Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het CS+ shirt, de CS+ kaart, een fluitje en een notitieblokje.

Heb je vragen over de CS+ opleiding, dan kun je terecht bij de CS+ coördinator op jouw vereniging.