Alles over de spelregels

Of het nu gaat om de laatste spelreglementen, de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het vorige jaar, briefings voor club- en bondsscheidsrechters, proefexamens of uitleg over de signalen. Je vindt er hier alles over.

Spelreglement Veldhockey

In de download hieronder vind je het geldende spelreglement veldhockey voor het lopende seizoen.

Wil je de spelregels op je mobiel raadplegen? Gebruik dan de app van hockey.nl. In die app vind je onder de knop ‘Meer’ ook de spelreglementen.

Wil je het digitaal spelreglement veldhockey printen, houd er dan bij de printinstellingen rekening mee dat het bestand in A5 is opgemaakt. Door bijvoorbeeld twee pagina’s per vel te kiezen en wellicht dubbelzijdig af te drukken bespaar je papier en komt een en ander beter uit.

Uitgelicht: shoot-outs

Shoot-outs zijn niet langer weg te denken uit het hockeyspel. In de Nederlandse competitie worden ze nu enkele jaren toegepast in wedstrijden waar een winnaar uit moet komen. Om ervoor te zorgen dat iedereen goed weet hoe het nemen van shoot-outs in zijn werk gaat tref je in de downloads twee documenten aan die alle benodigde uitleg en duiding geven.

Downloads

Artikelen

Meer weten: Samenvattingen seizoensstart Hoofdklasse bij Ziggo Sport en NOS
Meer weten: Samenvattingen seizoensstart Hoofdklasse bij Ziggo Sport en NOS

Spelreglement Zaalhockey

In de download hieronder vind je het geldende spelreglement zaalhockey voor het lopende seizoen. Ook vind je daar een document met de belangrijkste verschillen tussen de spelregels in de zaal en op het veld.

Wil je de spelregels op je mobiel raadplegen? Gebruik dan de app van hockey.nl. In die app vind je onder de knop ‘Meer’ ook de spelreglementen.

Wil je het digitaal spelreglement zaalhockey printen, houd er dan bij de printinstellingen rekening mee dat het bestand in A5 is opgemaakt. Door bijvoorbeeld twee pagina’s per vel te kiezen en wellicht dubbelzijdig af te drukken bespaar je papier en komt een en ander beter uit.

Downloads

Spelregels Jongste Jeugd

Bij de Jongste Jeugd en bij het G-/LG-hockey wordt met andere spelregels gespeeld dan in de reguliere competitie. Kijk hieronder voor de spelregels van de Jongste Jeugd categorieën:

In de zaalhockeycompetitie wordt door de 6- en 8-tallen ook met andere spelregels gespeeld dan de reguliere competitie. Dit document is de vinden in de downloads hieronder. Verder vind je in de downloads:

  • Het boekje ‘Drie hoeraatjes voor hockey’ (+ diploma)
  • Aandachtspunten spel- en teambegeleider

Begeleid je een 3-, 6- of 8-tal of een G-/LG-hockeyteam en wil je meer weten over jouw rol als spelbegeleider Jongste Jeugd? Bekijk dan ook de pagina ‘Spelbegeleider Jongste Jeugd‘.

Downloads

Spelregels Aangepast Hockey

Bij het Aangepast Hockey wordt met andere spelregels gespeeld dan in de reguliere competitie. Bij G- en LG-hockey gelden de spelregels Jongste Jeugd met een aantal uitzonderingen. Deze spelregels vind je hierboven bij ‘Spelregels Jongste Jeugd’. Bij E- en H-hockey gelden weer andere spelregels. In de downloads hieronder vind je de nodige spelreglementen voor het E- en H-hockey.

Downloads

Afspraken Bondsscheidsrechters

De commissie Spelregels geeft jaarlijks een document uit met extra uitleg van de spelregels in aanvulling op het spelreglement. Het is van belang dat bondsscheidsrechters de laatste uitgave van het spelreglement kennen en kunnen toepassen. De afspraken vullen het spelreglement aan en benadrukken op welke manier spelregels dienen te worden geïnterpreteerd. Voor zaken die niet expliciet zijn benoemd in deze afspraken dient het spelreglement te worden gevolgd.

Downloads

Afspraken Clubscheidsrechters en CS+

De commissie Spelregels geeft jaarlijks een document uit met extra uitleg van de spelregels in aanvulling op het spelreglement. Het is van belang dat clubscheidsrechters de laatste uitgave van het spelreglement kennen en kunnen toepassen. Het aanvullende document met de zogenaamde ‘arbitrage afspraken’ vult het spelreglement aan en benadrukt op welke manier spelregels dienen te worden geïnterpreteerd. Voor zaken die niet expliciet zijn benoemd in dit document dient het spelreglement te worden gevolgd.

Downloads

Signalen van scheidsrechters

Onderaan dit hoofdstuk is een overzicht van signalen die scheidsrechters gebruiken bij het presenteren van hun beslissingen toegevoegd. Vanwege leesbaarheid en bondigheid wijken de teksten bij de foto’s hier en daar enigszins af van de gebarenuitleg in het spelreglement. De essentie blijft in alle gevallen gelijk.

Je ziet in dit overzicht de minimaal vereiste signalen, zoals die voor speelrichting en de soort beslissing (inslag, vrije slag, strafcorner, et cetera.) en de gebaren die uitleggen welk soort overtreding is waargenomen. Deze tweede duiding gebruiken scheidsrechters uitsluitend wanneer onduidelijkheid lijkt te bestaan over de aanleiding tot fluiten.

Het is verstandig om bij het presenteren van beslissingen helder en sober te werk te gaan, zodat iedereen zo goed mogelijk begrijpt wat de scheidsrechter bedoelt. Dat betekent dat je altijd open naar het veld staat door de juiste arm te gebruiken bij vrije slagen, inslagen en lange corners en dat je je arm(en) altijd horizontaal strekt. Onnodige gebaren laat je achterwege. De foto’s met begeleidende teksten in het signalenbestand laten zien hoe je precies hoort te wijzen.

 

Downloads

Beeldmateriaal

Hoe wordt een strafcorner genomen? Wat is een self-pass? Wanneer wordt een shave goed uitgevoerd? Er is veel beeldmateriaal beschikbaar van verschillende spelsituaties. Dit is opgedeeld in verschillende thema’s. Klik op één van onderstaande thema’s om de fragmenten te bekijken.

Stickgebruik

Hoge bal

Scoren

Spelhervattingen

Overtredingen

Keeper

Proefexamens Clubscheidsrechters

Ga je examen doen om clubscheidsrechter te worden en wil je alvast een keer oefenen? Om je goed voor te bereiden vind je hieronder drie proefexamens met de bijbehorende antwoorden.

Alvast succes met je examen!

Downloads

Deel deze pagina