Clubscheidsrechter-plus (CS+)

Als CS+ scheidsrechter kun je alle wedstrijden op de club fluiten die niet door Bondsscheidsrechters worden gefloten. Natuurlijk moet je eerst fluitervaring op doen om in aanmerking te komen voor de moeilijkste wedstrijden.

Opleiding vernieuwd

De Clubscheidsrechter+ (CS+) opleiding is vernieuwd! Zo bestaat de opleiding alleen nog uit een theoriegedeelte, dat digitaal wordt aangeboden.

Waarom is de CS+ opleiding vernieuwd?

De veranderingen komen voort uit wensen van de cursisten. Daarnaast verminderen we de druk bij de verenigingen die momenteel geen CS+ Leercoach of Expert hebben. De rollen CS+ Leercoach en CS+ Expert komen te vervallen. Omdat cursisten zelf de theorie doen, kunnen we meer CS+ scheidsrechters opleiden.

Welke vaardigheden leer je?

Met de CS+ opleiding word je een nog betere scheidsrechter. Deze vaardigheden leer je tijdens de opleiding:

 1. Voorbereiden op de wedstrijd
 2. Toepassen van de spelregels
 3. Begeleiden van de wedstrijd
 4. Samenwerking met collega-scheidsrechter
 5. Omgaan met spelers, coaches en publiek
 6. Jezelf verder ontwikkelen

De theorie van de CS+ opleiding staat in het KNHB College. Je kiest zelf wanneer je ermee aan de slag gaat. Het doorlopen van de theorie duurt ongeveer 4 uur. Hierin leer je meer over de rol van jou als CS+ scheidsrechter, en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen.

Gratis opleiding in 2022-2023

Tot 31 december 2022 kunnen clubscheidsrechters gratis de CS+ opleiding doen. Daarmee willen we scheidsrechters stimuleren om CS+’er te worden, zodat er altijd voldoende én goede scheidsrechters op alle verenigingen zijn.

In verband met het succes hebben we besloten de opleiding tot het einde van seizoen 2022-2023 GRATIS aan te bieden!

Aanmelden voor de opleiding

Wil je ook CS+ scheidsrechter worden? Meld je dan bij de arbitragecoördinator op jouw vereniging.

Als de coördinator jouw inschrijving heeft gedaan, dan krijg je toegang tot de theorie in het KNHB College. Ook geeft de coördinator de data van de workshop aan je door.

Voorwaarden voor aanmelding zijn:

 • Je bent in het bezit van je CS-certificaat;
 • Je fluit regelmatig en je vindt het leuk om te fluiten;
 • Je wilt graag meer leren en investeren in de CS+ opleiding;
 • Je wilt jezelf verder ontwikkelen als scheidsrechter.

Informatie voor verenigingen

In het hele kalenderjaar 2022 wordt de vernieuwde CS+ opleiding gratis aangeboden. Wij hopen natuurlijk dat we veel enthousiaste scheidsrechters kunnen opleiden tot CS+. Voor het aanmelden van de cursisten kun je dit formulier gebruiken. De aanmelding moet door de vereniging gedaan worden. De cursist ontvangt dan automatisch mail met toegang tot het KNHB College.

De cursist kan in zijn eigen tijd en tempo de CS+ opleiding in het KNHB College doorlopen. Wanneer de cursist de gehele theorie heeft doorlopen en de aansluitende toets is behaald met een minimale score van 65, wordt de benoeming automatisch voltooid door de KNHB. De cursist ontvangt een mail met felicitaties en een code om een shirt te kunnen bestellen.

Mochten er toch nog onduidelijkheden kun je mailen naar arbitrage@knhb.nl.

Visie op de ontwikkeling van hockeyers

De vernieuwde CS+ opleiding volgt vanuit onze visie op de ontwikkeling van hockeyers. Dit betekent meer praktijk, meer gericht op de ontwikkeling van de scheidsrechter zelf en een betere belasting en belastbaarheid.

Visie op de ontwikkeling van hockeyers

CS+ avonden organiseren

Het blijft voor verenigingen mogelijk om inspirerende CS+ avonden te organiseren, zodat CS+ scheidsrechters en cursisten zich nog verder kunnen ontwikkelen. Hierbij kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van de verschillende CS+ toetsen die wij online aanbieden. Let op: deze avonden maken geen deel uit van de opleiding.

CS+ Praktijkbegeleider

Om een CS+ opleiding op de vereniging te starten is een CS+ Praktijkbegeleider onmisbaar.

Als CS+ praktijkbegeleider draag je zorg voor de begeleiding van de (CS+) scheidsrechters op je vereniging. De kerntaken van een CS+ Praktijkbegeleider zijn:

 • enthousiasmeren van scheidsrechters;
 • begeleiden van scheidsrechters;
 • organiseren van workshops;
 • beantwoorden van vragen.

Om CS+ Praktijkbegeleider te worden volg je onze CS+ Praktijkbegeleider opleiding.

CS+ Praktijkbegeleider opleiding

Wil jij aan de slag als CS+ Praktijkbegeleider? Leuk! Een hartstikke belangrijke rol voor alle scheidsrechters op je vereniging. Jij maakt echt het verschil!

De CS+ Praktijkbegeleider opleiding duurt één avond van ongeveer drie uur.  Hierin zit een deel theorie en vanzelfsprekend ga je ook het veld op. Daarbij is een online gedeelte in ons KNHB College.

Ervaring als (hockey)scheidsrechter is geen vereiste. De aandacht gaat naar het begeleiden en coachen van de scheidsrechters.

Als CS+ Praktijkbegeleider krijg je input van ons om workshops en inspiratiesessies te organiseren. Natuurlijk staan we klaar voor je vragen. We organiseren ook bijscholingen voor jou als CS+ Praktijkbegeleider.

 

Heb je nog vragen? Mail naar arbitrage@knhb.nl

Wil jij je aanmelden?

De CS+ Praktijkbegeleider opleiding vindt plaats op de volgende momenten en locaties:

NH Alliance 3 april
ZN Push 5 april
NN Graspiepers 12 april
ZH Rotterdam 19 april
MN Kromme Rijn 8 mei
ON Doetinchem 15 mei

Meld je hier aan voor de opleiding.

 

Deel deze pagina