Clubscheidsrechter-plus (CS+)

Alle ervaren scheidsrechters zeggen het: van tips van anderen word je beter én wordt het fluiten steeds leuker en uitdagender. Ben je een clubscheidsrechter en vind je fluiten leuk? Dan hebben wij een speciaal programma waarbij je op je eigen vereniging wedstrijden fluit en met begeleiding van een eigen leercoach nog beter kunt worden! Daarmee word je clubscheidsrechter-plus (CS+) en kun je wedstrijden op hoger niveau fluiten.

Wat fluit je als clubscheidsrechter-plus (CS+)?

Als CS+’er fluit je de wedstrijden op niveau op je eigen vereniging die niet door bondsscheidsrechters worden gefloten. Dit geeft net die extra uitdaging waardoor je een nog betere scheidsrechter wordt!

Wil je weten of het speciale opleidingsprogramma tot CS+ iets voor jou is? Bekijk het filmpje hieronder.

Hoe word je CS+?
Vind je fluiten leuk en heb je interesse in de CS+ opleiding? De CS+ coördinator of scheidsrechtercommissaris van je eigen vereniging kan ervoor zorgen dat je de praktijkopleiding tot CS+ kunt volgen met begeleiding van je eigen leercoach, meestal gewoon op je eigen vereniging.

Toekomstperspectief
Als CS+ zorg je ervoor dat spelers op hun niveau een eerlijke wedstrijd kunnen spelen en een mooie dag beleven en draag je bij aan goede arbitrage op jouw vereniging. Wil je nog meer leren en ook wedstrijden van niveau op andere verenigingen fluiten? Dan is de opleiding tot bondsscheidsrechter (BIO) misschien wel iets voor jou!

Best practice
Het district Noord-Holland vergroot de kwaliteit van scheidsrechters door CS+ te koppelen aan bondsscheidsrechters. Hierover is een best practice geschreven. De best practice vind je hieronder.

Artikelen

Opleiding tot clubscheidsrechter-plus (CS+)

De CS+-opleiding is bedoeld voor clubscheidsrechters die fluiten leuk vinden en beter willen worden. De opleiding is puur gericht op de praktijk en duurt maximaal een half tot één seizoen. De opleiding bestaat uit:

  1. Drie workshops
  2. Persoonlijke begeleiding van een leercoach bij een aantal wedstrijden.
  3. Een praktijktoets.

Meer informatie vind je op deze pagina.

Heb je vragen over de opleiding CS+ dan kun je terecht bij de CS+ coördinator op jouw vereniging.

Artikelen

CS+ leercoach

Heb je zelf veel fluitervaring en wil je enthousiaste en gemotiveerde CS+ scheidsrechters meer leren en persoonlijk begeleiden? Dan is de rol van CS+ leercoach misschien wel iets voor jou.

De rol van CS+ leercoach is leuk en gevarieerd. Je begeleidt de CS+ cursist(en) een aantal keer bij wedstrijden en je bent ook vraagbaak. Daarnaast heb je contact met de CS+ coördinator van je vereniging over de voortgang van de CS+ cursist(en) en neem je praktijktoetsen af. Een leercoach begeleidt een groepje van gemiddeld 2 tot 4 cursisten. Zij leren graag van jou!

Downloads

Opleiding CS+ leercoach

Ben je geïnteresseerd in de opleiding tot CS+ leercoach? En wil je jouw fluitervaring gebruiken om andere enthousiaste scheidsrechters meer te leren? Tijdens de opleiding CS+ leercoach ontwikkel je je begeleidings- en coachingsvaardigheden. Meer informatie over de opleiding vind je op deze pagina.

Opleiding Expert CS+

De Expert CS+ verzorgt de workshops voor de scheidsrechters die de CS+ opleiding volgen. Heb je de opleiding tot CS+ leercoach afgerond, dan kun je een extra workshop volgen om als expert de juiste tools te krijgen. Meer informatie vind je op deze pagina.

CS+ coördinator

De CS+ coördinator is de enthousiaste kartrekker en organisator van de CS+ opleiding op zijn of haar vereniging. Hij/zij:

  • selecteert potentiële cursisten en meldt hen aan bij de KNHB;
  • plant de workshops (in overleg met de expert);
  • koppelt de cursisten aan een leercoach;
  • zorgt ervoor dat andere leercoaches dan de eigen leercoach de praktijktoetsen afnemen;
  • houdt contact met alle betrokkenen (dus met de cursist(en), expert, leercoach en scheidsrechterscommissaris).

Op kleinere verenigingen kan de persoon van CS+ coördinator samenvallen met die van de scheidsrechterscommissaris. Tevens kan de CS+ coördinator de leercoach zijn. Die keuze is aan de vereniging.

De praktijkbegeleiding wordt verzorgd door de leercoach en de workshops door de expert. Zij zijn daarmee verantwoordelijk voor de inhoudelijke kant van de opleiding. De CS+ coördinator zorgt voor de praktische zaken. De cursist fluit zijn/haar wedstrijden gewoon op de eigen vereniging. Dit betekent dus ook dat jouw vereniging zelf de deelnemers moet indelen voor het fluiten van wedstrijden van een passend en tegelijkertijd uitdagend niveau.

De eerste stap voor het opzetten van de CS+ opleiding op jouw vereniging is het registreren van een CS+ coördinator en het zoeken van een leercoach of opleiden van een eigen leercoach. Vervolgens kan de CS+ coördinator de cursist(en) aanmelden en met de expert de workshops inplannen en met de leercoach de begeleiding.

Deel deze pagina