Clubscheidsrechter-plus (CS+)

Alle ervaren scheidsrechters zeggen het: van tips van anderen word je beter én wordt het fluiten steeds leuker en uitdagender. Voor scheidsrechters met een clubscheidsrechterskaart die zich willen ontwikkelen, is er daarom een speciaal opleidingsprogramma. Daarmee word je clubscheidsrechter-plus (CS+) en kun je wedstrijden op hoger niveau fluiten.

Wat fluit je als clubscheidsrechter-plus (CS+)?

Als CS+ kun je ingezet worden bij wedstrijden van de eerstelijnselftallen die niet door bondsscheidsrechters worden gefloten. Ook kun je fluiten bij wedstrijden waar veel scheidsrechterskennis en begeleiding nodig is.

Wil je weten of het speciale opleidingsprogramma tot CS+ iets voor jou is? Bekijk het filmpje.

Hoe word je CS+?
Wil je meer weten over CS+, ga dan naar de scheidsrechterscommissaris of naar de CS+-coördinator van je vereniging. Deze zorgt dat je de opleiding kunt volgen, doorgaans op je eigen vereniging.

Toekomstperspectief
Als CS+ breng je kwaliteit op de velden van je vereniging, dat is belangrijk voor het hockey in Nederland. Wil je je ontwikkelen en op districtsniveau fluiten? Dan kun je bondsscheidsrechter in opleiding (BIO) worden. Deze opleiding biedt volop uitdagingen!

Best practice
Het district Noord-Holland vergroot de kwaliteit van scheidsrechters door CS+ te koppelen aan bondsscheidsrechters. Hierover is een best practice geschreven. De best practice vind je hieronder.

Artikelen

Opleiding tot clubscheidsrechter-plus (CS+)

De CS+-opleiding is bedoeld voor clubscheidsrechters die fluiten leuk vinden en beter willen worden. De opleiding is puur gericht op de praktijk en duurt maximaal een half tot één seizoen. De opleiding bestaat uit:

 1. Drie workshops
 2. Persoonlijke begeleiding van een leercoach bij een aantal wedstrijden.
 3. Een praktijktoets.

Meer informatie vind je op deze pagina.

Heb je vragen over de opleiding CS+ dan kun je terecht bij de CS+ coördinator op jouw vereniging.

CS+-leercoach

Heb je zelf veel fluitervaring en wil je enthousiaste en gemotiveerde CS+-scheidsrechters meer leren en persoonlijk begeleiden? Dan is de rol van CS+-leercoach misschien wel iets voor jou.

De rol van CS+-leercoach is niet alleen leuk maar ook erg gevarieerd. Je hebt namelijk verschillende rollen:

 • je begeleidt de CS+ cursist een aantal keer bij wedstrijden;
 • je hebt contact met de cursist en de CS+ coördinator over de voortgang van de cursist;
 • je bent de vraagbaak voor de cursist;
 • je neemt praktijktoetsen af.

Een leercoach begeleidt een groepje van gemiddeld 2­4 cursisten. De praktijktoets komt pas in beeld als de leercoach van oordeel is dat de cursist daaraan toe is. Een andere leercoach (bij voorkeur van een andere vereniging) neemt deze praktijktoets af.

Wat biedt het je?

De CS+ opleiding is alleen bedoeld voor clubscheidsrechters die plezier hebben in het fluiten en de wil en de ambitie hebben om zich verder te ontwikkelen in het scheidsrechtersvak. Dat betekent dus dat je werkt met gemotiveerde mensen, die graag van je leren. Aan alle kanten zal dat plezier opleveren. Zo zul je de cursisten zien groeien, hebben spelers profijt van een goede spelbegeleiding en hebben de scheidsrechters nog meer plezier in het fluiten.

De rol van de leercoach is niet alleen leuk en gevarieerd, maar ook flexibel. Samen met de CS+ coördinator van jouw vereniging bepaal je wanneer jij en je collega’s naar cursisten gaan kijken. Samenwerking met andere leercoaches biedt de cursist de gelegenheid om van verschillende kanten input te krijgen. De CS+ coördinator op de vereniging probeert je hierbij zoveel mogelijk van dienst te zijn.

Om de vereniging volledig van dienst te zijn, verzorgt de KNHB zoveel mogelijk kant-en-klaar lesmateriaal voor de opleiding. Voor de cursisten is een “CS+ Handboek” ontworpen waarin zij meer uitleg krijgen over de vaardigheden, praktische tips en trucs.  Voor jou als leercoach biedt de KNHB daarnaast praktijkformulieren en toelichtingen.

Praktijkbegeleiding

De CS+ opleiding bestaat voor een belangrijk deel uit praktijkbegeleiding. Dat betekent dat de cursist vooral veel wedstrijden op zijn eigen vereniging fluit. Daar waar uitwisselingen met andere verenigingen plaatsvinden, wordt dat van harte aangemoedigd.

De CS+ opleiding is vormgegeven rond zes vaardigheden, die een CS+ scheidsrechter moet leren. Deze vaardigheden zijn:

 • Voorbereiden op de wedstrijd
 • Toepassen van de spelregels
 • Begeleiden van de wedstrijd
 • Omgaan met spelers en coaches
 • Samenwerken met collega
 • Afhandelen van formaliteiten

Deze onderdelen zijn samengebracht in een begeleidingsformulier dat bij het houden van een reflectiegesprek en het geven van feedback wordt gebruikt. Het begeleidingsformulier is een belangrijk middel om de cursist te begeleiden in zijn/haar leerproces.  Het formulier is te downloaden op www.knhb.nl/kenniscentrum/opleiding/cs-clubscheidsrechter-plus.

Eens in de zoveel tijd  ga je vanuit je rol als CS+-leercoach bij een wedstrijd van je cursist kijken, waarna je met hem of haar reflectiegesprekken voert en hem of haar daarnaast van feedback voorziet op zijn of haar optreden. Je bent zelf vrij om dit in goed overleg met alle betrokkenen te organiseren. Uiteraard kun je zo vaak gaan kijken als je wilt, maar het is niet nodig dat je iedere wedstrijd aanwezig bent. Een aantal keer, maar tenminste 5 keer gedurende de cursus, is voldoende. Dit aantal is nodig voor de cursist omdat deze voorafgaand aan de praktijktoets over minimaal 5 reflectieformulieren moet beschikken.

Downloads

Opleiding tot CS+-leercoach

Voor het ontwikkelen (of verbeteren) van je begeleidings- en coachingsvaardigheden, biedt de KNHB een cursus aan die alle kandidaat-leercoaches dienen te volgen. Meer informatie vind je op deze pagina.

Expert CS+

De Expert CS+ verzorgt de workshops van de cursisten die de opleiding CS+ volgen. In overleg met de CS+ coördinator en de CS+-leercoaches worden de workshops gepland.

Hoe word je Expert CS+?
Voor de opleiding tot expert dien je eerst de opleiding tot CS+-leercoach/praktijkbegeleider te hebben gevolgd en te hebben voldaan aan de daarvoor geldende criteria. Deze opleiding bestaat uit twee workshops en een aantal opdrachten. Daarna volgt een extra workshop om  benoemd te kunnen worden tot expert mits voldaan aan de vereisten. Bij de aanmelding kun je via het intakeformulier aangeven wat je ervaringen is op het gebied van opleiden. Het beschikken over didactische competenties is een pré.

CS+-coördinatoren

Om CS+ op jouw vereniging goed te kunnen organiseren, heeft de vereniging een CS+ coördinator nodig.

Profiel CS+ coördinator

De CS+ coördinator organiseert de CS+ opleiding op zijn of haar vereniging. De vereniging zal dus op zoek moeten naar iemand die de rol van CS+ coördinator op zich neemt. Op kleinere verenigingen kan de persoon van de CS+ coördinator samenvallen met die van de scheidsrechterscommissaris. Tevens kan de CS+ coördinator leercoach zijn. Die keuze is aan de vereniging. Ervaring heeft echter geleerd dat een afzonderlijke functionaris is aan te raden.

De CS+ coördinator is de enthousiaste trekker en organisator van de CS+ opleiding (hij/zij is de spin in het web) een heeft de volgende taken:

 • selecteert potentiële cursisten en meldt hen aan bij de KNHB;
 • plant de workshops (in overleg met de expert);
 • koppelt de cursisten aan een leercoach;
 • regelt de aanwijzing voor de praktijktoetsen;
 • houdt contact met alle betrokkenen (cursisten, leer- coach, scheidsrechterscommissaris).

De praktijkbegeleiding wordt verzorgd door de leercoach en de workshops door de expert. Ze zijn daarmee verantwoordelijke voor de inhoudelijke kant van de opleiding. De CS+ coördinator zorgt voor de praktische zaken. In veel gevallen zal dat in goed overleg met de leercoach en/of de expert gebeuren. De cursist fluit zijn wedstrijden gewoon op jouw vereniging. Dat betekent dus ook dat je vereniging zelf de deelnemers moet indelen voor het fluiten van wedstrijden.

De eerste stap voor het opzetten van de CS+-opleiding op jouw vereniging is dus het registreren van een CS+-coördinator en het zoeken van een leercoach (zie lijst leercoaches bij het hoofdstuk hierboven). In de download vind je het stappenplan voor de organisatie van de CS+ opleiding op jouw

Registreer CS+-coördinator.

Deel deze pagina