Clubscheidsrechter-plus (CS+)

Als CS+ scheidsrechter kun je alle wedstrijden op de club fluiten die niet door Bondsscheidsrechters worden gefloten. Natuurlijk moet je eerst fluit ervaring op doen om in aanmerking te komen voor de moeilijkste wedstrijden.

Opleiding vernieuwd

De Clubscheidsrechter+ (CS+) opleiding is vernieuwd! De theorie wordt digitaal aangeboden, er komen CS+ Praktijkbegeleiders en de opleiding wordt meer gericht op de ontwikkeling van de scheidsrechters zelf.

Welke vaardigheden leer je?

Met de CS+ opleiding word je een nog betere scheidsrechter. Deze vaardigheden leer je tijdens de opleiding:

 1. Voorbereiden op de wedstrijd
 2. Toepassen van de spelregels
 3. Begeleiden van de wedstrijd
 4. Samenwerking met collega-scheidsrechter
 5. Omgaan met spelers, coaches en publiek
 6. Jezelf verder ontwikkelen

Aan de hand van deze 6 vaardigheden krijg je tips en feedback van je CS+ Praktijkbegeleider.

Theorie en praktijktoets

De opleiding bestaat uit 2 onderdelen: de theorie in het KNHB College en de praktijktoets.

De theorie van de CS+ opleiding staat in het KNHB College. Je kiest zelf wanneer je ermee aan de slag gaat. Het doorlopen van de theorie duurt ongeveer 4 uur. Hierin leer je meer over de rol van jou als CS+ scheidsrechter, en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen.

Daarnaast moet je veel wedstrijden fluiten. De CS+ Praktijkbegeleider houdt je voortgang bij en bepaalt met jou wanneer je er klaar voor bent om de opleiding af te sluiten. Dit gebeurt met een praktijktoets: je fluit een wedstrijd, waarbij een leercoach beoordeelt of je alle vaardigheden voldoende beheerst.

Haal je de praktijktoets? Dan krijg je de CS+ kaart en ontvang je van ons een code waarmee je op hockeydirect.nl jouw CS+ shirt kunt bestellen.

Vanaf dat moment ben je officieel CS+ scheidsrechter!

Aanmelden voor de opleiding

Wil je ook CS+ scheidsrechter worden? Meld je dan bij de arbitragecoördinator op jouw vereniging.

Als de coördinator jouw inschrijving heeft gedaan, dan krijg je toegang tot de theorie in het KNHB College. Ook geeft de coördinator de data van de workshop aan je door.

Voorwaarden voor aanmelding zijn:

 • Je bent in het bezit van je CS-certificaat;
 • Je fluit regelmatig en je vindt het leuk om te fluiten;
 • Je wilt graag meer leren en investeren in de CS+ opleiding;
 • Je wilt jezelf verder ontwikkelen als scheidsrechter.

Nieuwe rol: CS+ Praktijkbegeleider

Met de nieuwe opleiding komt ook een nieuwe rol: CS+ Praktijkbegeleider. Dit zijn de taken van een praktijkbegeleider:

 • Cursisten begeleiden tijdens wedstrijden
 • Proeve van Bekwaamheid afnemen
 • Praktijkworkshops geven op het veld

CS+ Experts en Leercoaches groeien door

De inhoud van de CS+ opleiding is aangepast. Daarom komen de rollen CS+ Experts en Leercoaches te vervallen per 1 juni 2022.

Leercoaches en Experts kunnen eenvoudig doorgroeien tot Praktijkbegeleider. Zij hoeven alleen de theorie-opleiding te doen en aan 1 workshop in de regio deel te nemen.

CS+ Praktijkbegeleider worden

Om CS+ Praktijkbegeleider te worden, moet je 2 dingen doen: de opleiding volgen in KNHB College, en aan 2 workshops deelnemen: de CS+ Praktijkworkshop en de workshop ‘Hoe geef je efficiënt feedback?’.

Er zijn geen kosten verbonden aan de opleiding tot CS+ Praktijkbegeleider. Je ontvangt geen vergoeding als CS+ Praktijkbegeleider.

Vereniging zonder CS+ Praktijkbegeleider

Is er geen CS+ praktijkbegeleiders op jouw vereniging? Dan kun je leden opgeven om de opleiding tot CS+ Praktijkbegeleider te gaan volgen. Als dit niet lukt, dan kun je terecht bij een CS+ Praktijkbegeleider van een vereniging bij jou in de buurt. Wij helpen je hier graag bij via arbitrage@knhb.nl.

Waarom verandert de CS+ opleiding?

De veranderingen komen voort uit wensen van de cursisten. Daarnaast verminderen we de druk bij de verenigingen die momenteel (nog) geen CS+ Leercoach of Expert hebben. De rollen CS+ Leercoach en CS+ Expert komen te vervallen. Omdat cursisten zelf de theorie doen, hebben zij alleen begeleiding op het veld nodig. Zo kunnen we meer CS+ scheidsrechters opleiden.

Gratis opleiding in 2022

Vanaf 1 januari kunnen clubscheidsrechters een jaar lang gratis de CS+ opleiding doen. Daarmee willen we scheidsrechters stimuleren om CS+’er te worden, zodat er altijd voldoende én goede scheidsrechters op alle verenigingen zijn.

Visie op de ontwikkeling van hockeyers

De vernieuwde CS+ opleiding volgt vanuit onze visie op de ontwikkeling van hockeyers. Dit betekent meer praktijk, meer gericht op de ontwikkeling van de scheidsrechter zelf en een betere belasting en belastbaarheid.

Visie op de ontwikkeling van hockeyers

CS+ avonden organiseren

Het blijft voor verenigingen mogelijk om inspirerende CS+ avonden te organiseren, zodat CS+ scheidsrechters en cursisten zich nog verder kunnen ontwikkelen. Hierbij kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van de verschillende CS+ toetsen die wij online aanbieden. Let op: deze avonden maken geen deel uit van de opleiding.

Deel deze pagina