Clubscheidsrechter-plus (CS+)

Alle ervaren scheidsrechters zeggen het: van tips van anderen word je beter én wordt het fluiten steeds leuker en uitdagender. Voor scheidsrechters met een clubscheidsrechterskaart die zich willen ontwikkelen, is er daarom een speciaal opleidingsprogramma. Daarmee word je clubscheidsrechter-plus (CS+) en kun je wedstrijden op hoger niveau fluiten.

Wat fluit je als clubscheidsrechter-plus (CS+)?

Wil je weten of het speciale opleidingsprogramma tot CS+ iets voor jou is? Bekijk het filmpje.

 

Als CS+ kun je ingezet worden bij wedstrijden van de eerstelijnselftallen die niet door bondsscheidsrechters worden gefloten. Ook kun je fluiten bij wedstrijden waar veel scheidsrechterskennis en begeleiding nodig is.

Hoe word je CS+?
Wil je meer weten van het scheidsrechtersvak, ga dan naar de scheidsrechterscommissaris van je club. Deze zorgt dat je de opleiding kunt volgen, doorgaans op je eigen club. De opleiding bestaat uit:

1.      Drie workshops; een introductie (over de opzet van de opleiding), de praktijk (waar en hoe ga je staan en hoe signaleer je) en een verdieping op je spelregelkennis.
2.      Persoonlijke begeleiding van een leercoach bij een aantal wedstrijden.
3.      Een praktijktoets.

Hoeveel tijd kost het?
De workshops duren elk ongeveer twee uur. Omdat je leert van fluiten, is de bedoeling dat je gemiddeld een wedstrijd per week leidt. Dit hangt af van de mogelijkheden op je club.

Toekomstperspectief
Als CS+ breng je kwaliteit op de velden van je vereniging, dat is belangrijk voor het hockey in Nederland. Wil je je ontwikkelen en op districtsniveau fluiten? Dan kun je bondsscheidsrechter in opleiding (BIO) worden. Deze opleiding biedt volop uitdagingen!

Best practice
Het district Noord-Holland vergroot de kwaliteit van scheidsrechters door CS+ te koppelen aan bondsscheidsrechters. Hierover is een best practice geschreven. De best practice vind je hieronder.

Artikelen

Opleiding tot clubscheidsrechter-plus (CS+)

De CS+-opleiding is bedoeld voor clubscheidsrechters die fluiten leuk vinden en beter willen worden. De opleiding is puur gericht op de praktijk en duurt maximaal een half tot één seizoen. Meer informatie vind je op deze pagina.

Hoe word ik CS+-leercoach?

Hoe word ik Leercoach CS+?

Heb je zelf veel fluitervaring en wil je enthousiaste en gemotiveerde CS+-scheidsrechters meer leren en persoonlijk begeleiden? Dan is de rol van CS+-leercoach misschien wel iets voor jou!

De rol van CS+-leercoach is niet alleen leuk maar ook erg gevarieerd. Je hebt namelijk drie verschillende rollen. Je begeleidt de CS+-cursisten een aantal keer bij wedstrijden, je kunt praktijktoetsen afnemen bij cursisten die je zelf niet hebt begeleid (rol PVB beoordelaar) en als Expert CS+ kun je op de club de workshops aan de cursisten geven.

Cursus
Nieuw is dat de rol van Leercoach en PVB beoordelaar CS+ is losgekoppeld van die van de Expert CS+. In de praktijk betekent dit dat je twee bijeenkomsten moet volgen om Leercoach en PVB beoordelaar CS+ te worden. Indien je ook belangstelling hebt voor de rol van Expert CS+ (verzorgen van workshops) dan moet je hiervoor een derde bijeenkomst volgen.

Tijdens de cursus leer je om het niveau, de ambitie en de doelen van de scheidsrechter centraal te stellen en om een scheidsrechter op een positieve manier te benaderen. Het ontwikkelen (of verbeteren) van feedbackvaardigheden en coachingstechnieken staan hierbij centraal. Tijdens de cursus ontvang je kant-en-klaar lesmateriaal (PowerPoint-presentaties voor de workshops, een handboek, de begeleidingsformulieren, et cetera). De cursus is gratis.

Als je ook Expert CS+ wilt zijn, dan dien je eerst de opleiding tot Leercoach CS+ met goed gevolg te hebben afgerond, alvorens de derde workshop tot Expert CS+ te mogen volgen. Tijdens de cursus leer je om het niveau, de ambitie en de doelen van de scheidsrechter centraal te stellen en om een scheidsrechter op een positieve manier te benaderen. Het ontwikkelen (of verbeteren) van feedbackvaardigheden en coachingstechnieken staan hierbij centraal. Tijdens de cursus ontvang je kant-en-klaar lesmateriaal (PowerPoint-presentaties voor de workshops, een handboek, de begeleidingsformulieren, et cetera). De cursus is gratis.

Instroomeisen Leercoach CS+/PVB beoordelaar en Expert CS+

 • Ervaring in opleiden
 • Minimaal de clubscheidsrechterskaart gehaald hebben; bij voorkeur CS+
 • Didactische competentie aanbevolen; competentiescan (digitaal, voorafgaand aan de workshops)
 • Beschikt over communicatieve vaardigheden
 • Beschikt over coachende vaardigheden
 • Minimaal 20 wedstrijden fluitervaring; junioren en/of senioren
 • Het voldoende maken van de spelregeltest (digitaal; voorafgaand aan eerste workshop)
 • Bij voorkeur vanaf 18 jaar

Uitstroomeisen

 • Twee opleidingsworkshops gevolgd, indien gekozen wordt voor de rol van leercoach.
 • Een extra workshop gevolgd om ook als expert te fungeren.
 • Verslag maken van Scheidsrechter CS+ in opleiding.
 • Verplicht verzorgen van bijscholing of briefing of combi op eigen vereniging (aanvragen van voorgeschreven PowerPoint-presentatie, briefing of bijscholing bij afdeling Arbitrage).
 • Jaarlijkse bijscholing gevolgd.
 • Indien 2-3 jaar geen opleiding wordt verzorgd en geen bijscholingen worden gevolgd, dan vervalt de bevoegdheid.

Data en locaties
De cursus wordt regionaal aangeboden. Hiermee wordt eveneens de mogelijkheid geboden om een gemiste bijeenkomst in de ene regio te volgen in een andere regio.

Vergoeding
Als dank voor je inzet, krijg je een vergoeding van €35,- per geslaagde cursist en kilometervergoeding (€0,19 p/km).

Aanmelden
Ben je enthousiast geworden? Meld je dan nu aan via het formulier. Vragen kun je richten aan cs+@knhb.nl

Downloads

CS+-coördinatoren

De CS+-coördinator organiseert de CS+-opleiding op de club. Op kleinere clubs kan de CS+-coördinator dezelfde persoon zijn als de scheidsrechterscommissaris. Die keuze is aan de club. Ervaring leert echter dat een afzonderlijke functionaris aan te raden is. De CS+-coördinator is de enthousiaste trekker en organisator van de CS+-opleiding. Als CS+-coördinator:

 • selecteer je potentiële cursisten en meld je hen aan bij de KNHB
 • koppel je de cursisten aan een CS+-leercoach
 • plan je de workshops (in overleg met de CS+-leercoach)
 • monitor je de voortgang
 • regel je de aanwijzing voor de praktijktoetsen
 • hou je contact met alle betrokkenen (cursisten, leercoach, scheidsrechterscommissaris)
 • geef je geslaagde cursisten door aan de KNHB

Uitgebreide informatie over de rol van de CS+-coördinator vind je in de download hieronder.

De eerste stap voor het opzetten van de CS+-opleiding op jouw vereniging is dus het registreren van een CS+-coördinator en het zoeken van een leercoach (zie lijst leercoaches bij het hoofdstuk hierboven).

Registreer CS+-coördinator.

 

Downloads

Deel deze pagina