Clubscheidsrechters

Wil je graag tips voor het fluiten of heb je vragen over opleidingen en de organisatie van scheidsrechters binnen de vereniging? Dan ben je hier op de juiste plek! Je vindt hier alles wat je wil weten als clubscheidsrechter en informatie voor de vereniging.

Wat fluit je als clubscheidsrechter?

Hockeywedstrijden moeten op een open, eerlijke en sportieve manier verlopen. We komen immers allemaal voor een leuke dag naar de club. De clubs hebben dan ook met elkaar afgesproken dat elke wedstrijd begeleid wordt door een gekwalificeerde scheidsrechter. Dat zijn nogal wat wedstrijden, en daarom vragen we alle spelende leden vanaf 16 jaar om mee te helpen en hun scheidsrechterskaart te halen. Je zult merken dat de rol van scheidsrechter leuk en uitdagend kan zijn! Ook anderen kunnen hun clubgenoten ondersteunen; niet-spelende leden en ouders van leden zijn van harte welkom om scheidsrechter te worden. En ook spelende leden die jonger zijn dan 16 kunnen meedoen, daar zijn al mooie voorbeelden van!

Jongste scheidsrechter van Nederland staat zijn mannetje
Mathijs (14) is de clubscheidsrechter van het jaar

Clubscheidsrechters fluiten wedstrijden op de club die niet door bondsscheidsrechters worden gefloten. Je fluit altijd een wedstrijd die bij je past, dat bepaalt de scheidsrechterscommissie van jouw club. Die kijkt daarbij naar je leeftijd en ervaring. Het kan dan best voorkomen dat je een wedstrijd fluit bij hockeyers van een hoger niveau dan je zelf speelt, als de scheidsrechterscommissie denkt dat je dat aankunt. Maar je kunt natuurlijk ook je voorkeuren aangeven, als je het bijvoorbeeld leuk vindt om vooral jeugdteams te fluiten.

Hoe word je clubscheidsrechter?
De eerste stap is je aanmelden bij de scheidsrechterscommissaris van je vereniging. Daarna start een kort opleidingsprogramma.

1.       Je volgt de e-learning; dat kun je gewoon achter je eigen computer doen.
2.       Er zijn twee workshops over onder meer spelregels en wedstrijdvoorbereiding. Deze kun je meestal volgen op je eigen club, soms zijn de workshops bij een vereniging in de buurt.
3.       Hierna doe je een theorie-examen.
4.       Gefeliciteerd, je bent geslaagd! Nu kun je ervaring opdoen door wedstrijden in de praktijk op jouw niveau te fluiten. Van elke wedstrijd leer je weer en word je beter.

Bekijk het filmpje over de spelregelavond op HV Meerssen.

Hoeveel tijd kost het?
Met de opleiding ben je in totaal 3 tot 4 avonden bezig. Gemiddeld fluit je ongeveer een tot twee wedstrijden per seizoenshelft, dit verschilt per club.

Ieder jaar vind de Young Umpire Challenge (YUC) plaats. Een dag vol leerzame en inspirerende workshops speciaal voor jonge clubscheidsrechters (14-18 jaar). Top-bondsscheidsrechters uit de Hoofd- en Overgangsklasse zijn deze dag aanwezig om de deelnemers alle tips en tricks van het fluiten te leren! Bekijk het filmpje over de YUC.

Naarmate je ervaring met fluiten groter is, kun je je aandacht op andere gebieden richten. Finetuning van houding, looplijnen, regelkennis en het aanleren van technieken kunnen je als scheidsrechter helpen bij het fluiten van moeilijke wedstrijden. In de download onderaan dit hoofdstuk vind je verschillende tips.

Toekomstperspectief

Vind je fluiten leuk en wil je graag beter worden? Dan kun je clubscheidsrechter-plus (CS+) worden. Heb je al veel fluitervaring en weet je zeker dat je op districtsniveau of hoger wilt gaan fluiten, dan kun je ook rechtstreeks instromen in de opleiding tot bondsscheidsrechter.

Mocht je behoefte hebben aan overige informatie over clubscheidsrechters dan kun je een e-mail sturen naar arbitrage@knhb.nl.

Downloads

Opleiding tot clubscheidsrechter

De KNHB biedt ondersteuning aan haar verenigingen op het gebied van opleidingen, waaronder ook de opleiding tot clubscheidsrechter. De KNHB beschikt over een speciale e-learning waar iedereen die de scheidsrechterskaart gaat halen gebruik van kan maken.

Alle leden van verenigingen moeten op hun 16e in het bezit zijn van een scheidsrechterskaart. De vereniging roept haar betreffende leden op om de opleiding clubscheidsrechter te volgen en examen te doen. De opleiding is online te volgen, via e-learning. Iedereen kan dit dus vanuit huis doorlopen. De aanmelding voor de e-learning loopt via de vereniging. Door de vragen te oefenen, leren de kandidaten alles over de spelregels. Meer informatie over de opleiding tot clubscheidsrechter vind je op deze pagina.

 

Artikelen

Voorbereiden scheidsrechtersexamen

Op dit moment kun je je tijdelijk niet via de Digitale leeromgeving (DLO) voorbereiden op het examen. Daarom hebben wij alle informatie die jij nodig hebt om je voor te kunnen bereiden op het examen in de download op deze pagina geplaatst en in de playlist op YouTube.

 

Veelgestelde vragen

Ik weet mijn scheidsrechterskaartnummer niet, wat moet ik doen?

Voor het opvragen van je scheidsrechterskaartnummer kun je terecht bij de scheidsrechterscommissaris van je vereniging.

Tegenwoordig is je bondsnummer ook je kaartnummer. Als je door de vereniging geregistreerd bent als clubscheidsrechter, kun je met dit nummer inloggen op een digitaal wedstrijdformulier. Lukt dit niet? Neem dan contact op met je vereniging.

 

Ik ben mijn scheidsrechterskaart kwijt, wat moet ik doen?

Wanneer je je scheidsrechterskaart kwijt bent raden wij je aan contact op te nemen met de scheidsrechterscommissaris van jouw vereniging. Hij/zij kan je verder helpen.

Ik ben lid geworden van een andere club en wil daar fluiten, wat moet ik doen?

Op basis van de kaartgegevens die je doorgeeft bij je aanmelding, zal de nieuwe vereniging je registreren als clubscheidsrechter. Je bondsnummer is dan ook je kaartnummer. Zodra je geregistreerd bent, kun je met dit nummer inloggen op een digitaal wedstrijdformulier. Lukt dit niet? Neem dan contact op met je vereniging.

Ik ben niet lid, maar wil wel graag fluiten. Hoe werkt dat?

De vereniging waar je wilt gaan fluiten, zal je als vrijwillige clubscheidsrechter moeten registreren. Je bondsnummer is dan ook je kaartnummer. Zodra je geregistreerd bent, kun je met dit nummer inloggen op een digitaal wedstrijdformulier. Lukt dit niet? Neem dan contact op met de desbetreffende vereniging.

Ik heb problemen met de e-learningmodule voor clubscheidsrechters, wat moet ik doen?

Lukt het je niet om in te loggen of heb je problemen met het doorlopen van de e-learningmodule? Neem dan contact op met de scheidsrechterscommissaris van je vereniging.

Ik wil me aanmelden voor een opleiding tot bondsscheidsrechters. Hoe werkt dat?

De collega's van arbitrage helpen je graag verder. Stuur een e-mail naar arbitrage@knhb.nl

Ik heb een vraag over mijn bondsscheidsrechterkleding of communicatieset, wat moet ik doen?

Vragen rondom kleding en/of communicatiesets voor de bondsscheidsrechters kun je sturen naar arbitrage@knhb.nl.

Deel deze pagina